fiscalistenonline.nl: Fiscale veranderingen 2004
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Fiscale veranderingen 2004

Op 1 januari is er fiscaal het één en ander veranderd. is er fiscaal het nodige veranderd. Reden voor fiscalistenonline.nl om een overzicht te geven. Onderstaand de vijf belastingrijkste maatregelen.

Woon-werkverkeer in arbeidsovereenkomst
Heeft u in de arbeidsovereenkomsten opgenomen dat u de maximale onbelaste vergoeding uitkeert voor woon-werkverkeer, kunt u voor verrassingen komen te staan. Sinds 1 januari is er geen maximum meer, maar geldt de onbelaste vergoeding van 18 cent per kilometer, ongeacht het aantal kilometers. Bij een woon-werkafstand van 60 kilometer, enkele reis, kan de vergoeding oplopen tot 408 euro per maand, in plaats van het maximum van 130 euro dat nu nog geldt. Werknemers die minder dan tien kilometer van hun werk wonen, mag u die 18 cent ook vergoeden. Dit geldt bij de fietsregeling.

Onbelaste autokostenvergoeding
De regeling voor de onbelaste autokostenvergoeding is veranderd. Speerpunt van de nieuwe regeling is dat alle woon-werkverkeer gelijkgesteld wordt aan zakelijk verkeer. Voor zakelijke kilometers geldt nu een maximale onbelaste vergoeding van 18 eurocent. Heeft u de beschikking over een auto van de zaak, dan heeft u in plaats van de maximale 25 procent bijtelling van de cataloguswaarde nog slechts een bijtelling van 22 procent. Als u kunt aantonen dat u minder dan 500 privé-kilometers per jaar aflegt, is er geen sprake van bijtelling.

Bijzondere ziektekosten vergoeden
In het nieuwe ziekenfondspakket zijn de bijzondere ziektekosten niet meer verzekerd. Deze mag u als werkgever onbelast vergoeden. Het kan bijvoorbeeld gaan om de kosten van een medische behandeling in het buitenland, een bril of contactlenzen. De mogelijkheid geldt alleen zolang de vergoeding incidenteel is, en niet in de arbeidsovereenkomst is geregeld. Want dan is het een zogenoemde verstrekking en geen vergoeding. En over verstrekkingen moet loonbelasting worden betaald.

Bijleen regeling: beperking aftrek hypotheekrente
De zogenaamde bijleen regeling moet een einde maken aan de onbeperkte renteaftrek bij de koop van een duurder huis. Als u sinds 1 januari een ander huis koopt, moet u de overwaarde investeren in uw nieuwe (koop)huis. Over het bedrag dat overblijft, kunt u de rente aftrekken. Om de renteaftrek te maximaliseren, is het verstandig de schuld zo hoog mogelijk te houden en uw hypotheek dus niet af te lossen. Wilt u toch geen schuld bij de bank en de hypotheekschuld aflossen, of dwingt de bank u, dan kunt u de lening van de bank omzetten in een lening aan uw eigen bv. U leent geld van de bv, waarmee u de aflossingen aan de bank voldoet. Per saldo blijft de hypotheekschuld gelijk en de renteaftrek ook. Dus heeft u het minste nadeel als gevolg van de bijleen regeling, mocht u uw huis ooit gaan verkopen.

Nieuwe eisen aan facturen
Alle facturen in de Europese Unie moeten sinds 1 januari dezelfde gegevens bevatten. De aanpassingen zijn het gevolg van de Wet op de Omzetbelasting die de btw-verrekening in de Europese unie moet harmoniseren. Dat kan tot gevolg hebben dat u uw factureersystemen en briefpapier moet aanpassen.

Eerder geplaatste artikelen

Geen FE tussen zusterbv’s is discriminatie
Het vormen van een fiscale eenheid (FE) tussen Nederlandse zustermaatschappijen is toegestaan, ook als de moedermaatschappij niet in de Europese Unie is gevestigd. De zustermaatschappijen mogen niet w...
Lees meer...
Belangrijkste wijzigingen belastingen 2016
Op 22 december 2015 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2016. Dat betekent dat de belastingtarieven wijzigen per 1 januari. In het eindejaarsbericht van het ministerie van Financi&eu...
Lees meer...
Vermogensetikettering: privé- of bedrijfsvermogen?
De ondernemer die een pand koopt en dat voor zakelijke én privédoeleinden gaat gebruiken, moet de regels van de vermogensetikettering op dat pand toepassen. Centrale vraag daarbij is o...
Lees meer...
Hier klikken