fiscalistenonline.nl: Bos wil besluit ontslagrecht niet overhaasten
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Bos wil besluit ontslagrecht niet overhaasten

De kans is niet groot dat het kabinet vrijdag de knoop doorhakt over de hervorming van het ontslagrecht. CDA-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken wil tempo maken, maar zijn PvdA-collega Wouter Bos van Financiën wil geen overhaast werk, meldden ingewijden in politiek Den Haag.
Het kabinet heeft de toekomst van het ontslagrecht woensdag besproken op de participatietop met werkgevers en vakbonden, maar de partijen kwamen er niet uit. De bonden voelen niets voor een aanpassing, terwijl volgens de werkgevers een soepeler ontslagrecht nodig is om de arbeidsmarkt beter te laten functioneren. Om de impasse te doorbreken wil het kabinet zelf een besluit nemen en Donner wil daar geen maanden mee wachten.

De meest betrokken bewindslieden werden het vorige week op hoofdlijnen al eens over een nieuwe opzet. Ze willen de hoogte van de ontslagvergoeding in de wet opnemen, zodat de kantonrechter die niet langer hoeft te bepalen.

Rompslomp
Dat scheelt bedrijven veel administratieve rompslomp en kosten. Volgens ondernemerskoepel VNO-NCW kan zo alleen al 200 miljoen euro aan advocatenkosten worden bespaard.

Volgens het uitgelekte plan zou een gouden handdruk voor hogere inkomens nog maximaal een jaarsalaris mogen bedragen. Lagere inkomens kunnen meer jaarsalarissen meekrijgen, tot een maximum van 75.000 euro voor personen onder de 40 jaar en van een ton voor 40-plussers.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius noemde dit plan woensdag "onrechtvaardig". Zij vindt de maximumbedragen die het kabinet wil gaan hanteren te laag, maar wilde niet zeggen wat zij wel een rechtvaardig plafond vindt.

Flexwerkers
Volgens betrokkenen vindt met name Bos dat dit voorstel heel nauwkeurig uitgewerkt moet worden. Ook moet er nog goed naar de positie van flexwerkers gekeken worden. Daarbij passen volgens Bos geen "zevenmijlslaarzen".

Voor de PvdA-bewindsman speelt ook mee dat hij de vakbeweging niet wil bruuskeren door binnen 48 uur na afloop van de partcipatietop al met een kabinetsbesluit over het ontslagrecht te komen.

De werkgevers drongen woensdag juist wel aan op een snel besluit. Ook Donner vindt dat er een "zorgvuldig uitgewerkt voorstel" moet komen. Maar hij wil na het topoverleg deze week niet pas "met Kerstmis nog eens terugkomen" op het ontslagrecht.
Bron: ANP via NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

Mazars versterkt partnerteam audit en tax
Mazars Accountants en Adviseurs heeft haar partnerteam versterkt met Ronald Plat, Alexander Rasink en Paul Schutjens. Met deze uitbreiding worden de Audit en Assurance en de (internationale) tax prakt...
Lees meer...
VACATURE: Junior ass. belastingadviseur Utrecht, minimaal 32 uur
Wie zijn wij? Als collectief van ruim 120.000 zorgverleners is VvAA de stem en steun van zorgverleners in Nederland. In 1924 gestart door drie artsen die vonden dat ze samen sterker stonden, is de or...
Lees meer...
Cursus Tien met een griffel
Op maandag 24 september organiseert BelastingBelangen in samenwerking met Auxilium Adviesgroep de cursus Tien met een griffel. Hans Zwagemaker, hoofdredacteur van BelastingBelangen, zal deze cursus ve...
Lees meer...
Hier klikken