fiscalistenonline.nl: Bos wil besluit ontslagrecht niet overhaasten
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Bos wil besluit ontslagrecht niet overhaasten

De kans is niet groot dat het kabinet vrijdag de knoop doorhakt over de hervorming van het ontslagrecht. CDA-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken wil tempo maken, maar zijn PvdA-collega Wouter Bos van Financiƫn wil geen overhaast werk, meldden ingewijden in politiek Den Haag.
Het kabinet heeft de toekomst van het ontslagrecht woensdag besproken op de participatietop met werkgevers en vakbonden, maar de partijen kwamen er niet uit. De bonden voelen niets voor een aanpassing, terwijl volgens de werkgevers een soepeler ontslagrecht nodig is om de arbeidsmarkt beter te laten functioneren. Om de impasse te doorbreken wil het kabinet zelf een besluit nemen en Donner wil daar geen maanden mee wachten.

De meest betrokken bewindslieden werden het vorige week op hoofdlijnen al eens over een nieuwe opzet. Ze willen de hoogte van de ontslagvergoeding in de wet opnemen, zodat de kantonrechter die niet langer hoeft te bepalen.

Rompslomp
Dat scheelt bedrijven veel administratieve rompslomp en kosten. Volgens ondernemerskoepel VNO-NCW kan zo alleen al 200 miljoen euro aan advocatenkosten worden bespaard.

Volgens het uitgelekte plan zou een gouden handdruk voor hogere inkomens nog maximaal een jaarsalaris mogen bedragen. Lagere inkomens kunnen meer jaarsalarissen meekrijgen, tot een maximum van 75.000 euro voor personen onder de 40 jaar en van een ton voor 40-plussers.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius noemde dit plan woensdag "onrechtvaardig". Zij vindt de maximumbedragen die het kabinet wil gaan hanteren te laag, maar wilde niet zeggen wat zij wel een rechtvaardig plafond vindt.

Flexwerkers
Volgens betrokkenen vindt met name Bos dat dit voorstel heel nauwkeurig uitgewerkt moet worden. Ook moet er nog goed naar de positie van flexwerkers gekeken worden. Daarbij passen volgens Bos geen "zevenmijlslaarzen".

Voor de PvdA-bewindsman speelt ook mee dat hij de vakbeweging niet wil bruuskeren door binnen 48 uur na afloop van de partcipatietop al met een kabinetsbesluit over het ontslagrecht te komen.

De werkgevers drongen woensdag juist wel aan op een snel besluit. Ook Donner vindt dat er een "zorgvuldig uitgewerkt voorstel" moet komen. Maar hij wil na het topoverleg deze week niet pas "met Kerstmis nog eens terugkomen" op het ontslagrecht.
Bron: ANP via NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

De werkkostenregeling: de vrije ruimte, een feest
De werkkostenregeling biedt u een vrije ruimte van 1,2% van de fiscale loonsom. Met die vrije ruimte kunt u ‘leuke dingen’ doen voor uw medewerkers. U kunt hen diverse vergoedingen en vers...
Lees meer...
Let op: nieuwe pensioenrichtleeftijd per 1-1-2018
Per 1 januari 2018 wordt de pensioenrichtleeftijd verhoogd van 67 naar 68 jaar. Werkgevers moeten daardoor depensioenregelingen van hun medewerkers – weer –aanpassen, nog dit jaar. Een v...
Lees meer...
Tarief vennootschapsbelasting omlaag
In het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ van de coalitie Rutte III wordt voorgesteld om het tarief van de vennootschapsbelasting stapsgewijs te verlagen van 25% naar 21%. Het tarie...
Lees meer...
Hier klikken