fiscalistenonline.nl: Bos wil besluit ontslagrecht niet overhaasten
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Bos wil besluit ontslagrecht niet overhaasten

De kans is niet groot dat het kabinet vrijdag de knoop doorhakt over de hervorming van het ontslagrecht. CDA-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken wil tempo maken, maar zijn PvdA-collega Wouter Bos van Financiën wil geen overhaast werk, meldden ingewijden in politiek Den Haag.
Het kabinet heeft de toekomst van het ontslagrecht woensdag besproken op de participatietop met werkgevers en vakbonden, maar de partijen kwamen er niet uit. De bonden voelen niets voor een aanpassing, terwijl volgens de werkgevers een soepeler ontslagrecht nodig is om de arbeidsmarkt beter te laten functioneren. Om de impasse te doorbreken wil het kabinet zelf een besluit nemen en Donner wil daar geen maanden mee wachten.

De meest betrokken bewindslieden werden het vorige week op hoofdlijnen al eens over een nieuwe opzet. Ze willen de hoogte van de ontslagvergoeding in de wet opnemen, zodat de kantonrechter die niet langer hoeft te bepalen.

Rompslomp
Dat scheelt bedrijven veel administratieve rompslomp en kosten. Volgens ondernemerskoepel VNO-NCW kan zo alleen al 200 miljoen euro aan advocatenkosten worden bespaard.

Volgens het uitgelekte plan zou een gouden handdruk voor hogere inkomens nog maximaal een jaarsalaris mogen bedragen. Lagere inkomens kunnen meer jaarsalarissen meekrijgen, tot een maximum van 75.000 euro voor personen onder de 40 jaar en van een ton voor 40-plussers.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius noemde dit plan woensdag "onrechtvaardig". Zij vindt de maximumbedragen die het kabinet wil gaan hanteren te laag, maar wilde niet zeggen wat zij wel een rechtvaardig plafond vindt.

Flexwerkers
Volgens betrokkenen vindt met name Bos dat dit voorstel heel nauwkeurig uitgewerkt moet worden. Ook moet er nog goed naar de positie van flexwerkers gekeken worden. Daarbij passen volgens Bos geen "zevenmijlslaarzen".

Voor de PvdA-bewindsman speelt ook mee dat hij de vakbeweging niet wil bruuskeren door binnen 48 uur na afloop van de partcipatietop al met een kabinetsbesluit over het ontslagrecht te komen.

De werkgevers drongen woensdag juist wel aan op een snel besluit. Ook Donner vindt dat er een "zorgvuldig uitgewerkt voorstel" moet komen. Maar hij wil na het topoverleg deze week niet pas "met Kerstmis nog eens terugkomen" op het ontslagrecht.
Bron: ANP via NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

Hoe belangrijk is je online imago?
Je online imago is een afspiegeling van hoe je in het echt bent: wat je doet, waar je naartoe op vakantie gaat, naar welke muziek je luistert, welke sport je beoefent en ga zo maar door! Voor een toe...
Lees meer...
“Je eerste werkgever kiest jou, de tweede kies jij”
Je hebt een diploma op zak en bent klaar om de fiscale wereld te veroveren. Hoe zorg je ervoor dat je op een plek terechtkomt die bij je past? Recruiter Martijn Betgem van Adviesgroep ’88 geeft ...
Lees meer...
Belangrijkste wijzigingen Belastingen 2018
Op 19 december 2017 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2018. Het wetsvoorstel moet nog worden bekrachtigd door de Koning en treedt dan op 1 januari 2018 in werking. Vooruitlopend op...
Lees meer...
Hier klikken