fiscalistenonline.nl: 'Nigeriaanse komiek onder arrestanten Zuidoost'
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

'Nigeriaanse komiek onder arrestanten Zuidoost'

De Nigeriaanse komiek en acteur Nkem Owoh is een van de 111 arrestanten die in juni werden opgepakt bij een omstreden inval in een café in Amsterdam Zuidoost. Owoh werd twee jaar geleden een internetberoemdheid dankzij een loflied op Nigeriaanse e-mailfraudeurs. Dat meldt The Register. Het nummer 'I Go Chop Your Dollar', voorzien van een vrolijke videoclip, werd in 2005 een grote internethit. Het nummer bracht een ode aan veelal Nigeriaanse oplichters die hun slachtoffers via internet geld proberen af te troggelen.
Meestal sturen ze daartoe op grote schaal e-mails, waarin de ontvanger een grote geldsom in het vooruitzicht wordt gesteld, bijvoorbeeld uit een loterij of een erfenis. Om het geld te krijgen, moet het slachtoffer wel eerst allerlei transactiekosten betalen. De beloning blijft uiteraard uit. De oplichtingspraktijken staan bekend als 419-fraude, naar het artikel in het Nigeriaanse wetboek van strafrecht dat de truc verbiedt.

Inval
Bij een inval in een café in Amsterdam Zuidoost hield de politie in juni ruim honderd mensen aan. De arrestaties zouden zijn gedaan in het kader van een onderzoek naar de 'Nigeriaanse fraude'. Veel van de betrokken criminelen opereren vanuit Amsterdam.

Omdat de politie zich bij de inval beriep op de Vreemdelingenwet, en een groot aantal illegalen oppakte, leidde de politieactie tot felle kritiek van een deel van de Amsterdamse gemeenteraad. Burgemeester Cohen had de raad eerder toegezegd dat in Amsterdam geen jacht op illegalen zou worden gehouden, maar volgens enkele partijen was dat wel gebeurd.

Volgens critici zou slechts een klein deel van de arrestanten daadwerkelijk bij de fraude betrokken zijn. Cohen bleek tot zijn ergernis bovendien niet van tevoren van de actie op de hoogte te zijn gesteld.
Bron: NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

Baker Tilly Berk is nu Baker Tilly
Baker Tilly Berk gaat de toekomst tegemoet met een nieuwe naam: Baker Tilly. De naamswijziging gaat gepaard met een wereldwijde nieuwe visuele identiteit. Vanaf vandaag werkt Baker Tilly internationaa...
Lees meer...
In meer dan 40.000 vacatures komt leeftijdsdiscriminatie voor
Eindelijk! Je hebt de perfecte vacature gevonden en je bent je motivatiebrief al aan het schrijven. Even lezen, wat zijn precies de gestelde eisen? In meer dan 40.000 vacatures komt leeftijdsdiscrimin...
Lees meer...
Fiscaal vennoot Hans van den Besselaar neemt na 31 jaar afscheid van Wesselman
Per 31 december 2018 neemt Hans van den Besselaar afscheid van Wesselman Accountants | Adviseurs in Eindhoven en Helmond. Van den Besselaar neemt afscheid als vennoot en belastingadviseur, maar blijft...
Lees meer...
Hier klikken