fiscalistenonline.nl: 'Nigeriaanse komiek onder arrestanten Zuidoost'
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

'Nigeriaanse komiek onder arrestanten Zuidoost'

De Nigeriaanse komiek en acteur Nkem Owoh is een van de 111 arrestanten die in juni werden opgepakt bij een omstreden inval in een café in Amsterdam Zuidoost. Owoh werd twee jaar geleden een internetberoemdheid dankzij een loflied op Nigeriaanse e-mailfraudeurs. Dat meldt The Register. Het nummer 'I Go Chop Your Dollar', voorzien van een vrolijke videoclip, werd in 2005 een grote internethit. Het nummer bracht een ode aan veelal Nigeriaanse oplichters die hun slachtoffers via internet geld proberen af te troggelen.
Meestal sturen ze daartoe op grote schaal e-mails, waarin de ontvanger een grote geldsom in het vooruitzicht wordt gesteld, bijvoorbeeld uit een loterij of een erfenis. Om het geld te krijgen, moet het slachtoffer wel eerst allerlei transactiekosten betalen. De beloning blijft uiteraard uit. De oplichtingspraktijken staan bekend als 419-fraude, naar het artikel in het Nigeriaanse wetboek van strafrecht dat de truc verbiedt.

Inval
Bij een inval in een café in Amsterdam Zuidoost hield de politie in juni ruim honderd mensen aan. De arrestaties zouden zijn gedaan in het kader van een onderzoek naar de 'Nigeriaanse fraude'. Veel van de betrokken criminelen opereren vanuit Amsterdam.

Omdat de politie zich bij de inval beriep op de Vreemdelingenwet, en een groot aantal illegalen oppakte, leidde de politieactie tot felle kritiek van een deel van de Amsterdamse gemeenteraad. Burgemeester Cohen had de raad eerder toegezegd dat in Amsterdam geen jacht op illegalen zou worden gehouden, maar volgens enkele partijen was dat wel gebeurd.

Volgens critici zou slechts een klein deel van de arrestanten daadwerkelijk bij de fraude betrokken zijn. Cohen bleek tot zijn ergernis bovendien niet van tevoren van de actie op de hoogte te zijn gesteld.
Bron: NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

AccountancyNieuws: Zaag niet aan de poten van je eigen fiscale praktijk!
Een gezond accountantskantoor is te herkennen op afstand: sterke focus, heldere positionering, innovatief, ICT op orde, duidelijke dynamiek en enthousiaste, professionele medewerkers. Maar er is nog e...
Lees meer...
Vormt de blockchain een bedreiging voor de financiële professional?
Blockchain, Bitcoin, cryptogeld. Het zijn zomaar een paar termen waar we in de media mee om de oren worden geslagen. Moeten we als financiële professional vrezen voor onze banen door de opkomst v...
Lees meer...
Duizenden ondernemers werken met hun partner
Een onderneming runnen samen met je man of vrouw. Sommige ondernemers moeten er misschien niet aan denken, maar heel wat partners blijken de handen ineen te slaan voor hun onderneming. Dat heeft het C...
Lees meer...
Hier klikken