fiscalistenonline.nl: 'Nigeriaanse komiek onder arrestanten Zuidoost'
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

'Nigeriaanse komiek onder arrestanten Zuidoost'

De Nigeriaanse komiek en acteur Nkem Owoh is een van de 111 arrestanten die in juni werden opgepakt bij een omstreden inval in een café in Amsterdam Zuidoost. Owoh werd twee jaar geleden een internetberoemdheid dankzij een loflied op Nigeriaanse e-mailfraudeurs. Dat meldt The Register. Het nummer 'I Go Chop Your Dollar', voorzien van een vrolijke videoclip, werd in 2005 een grote internethit. Het nummer bracht een ode aan veelal Nigeriaanse oplichters die hun slachtoffers via internet geld proberen af te troggelen.
Meestal sturen ze daartoe op grote schaal e-mails, waarin de ontvanger een grote geldsom in het vooruitzicht wordt gesteld, bijvoorbeeld uit een loterij of een erfenis. Om het geld te krijgen, moet het slachtoffer wel eerst allerlei transactiekosten betalen. De beloning blijft uiteraard uit. De oplichtingspraktijken staan bekend als 419-fraude, naar het artikel in het Nigeriaanse wetboek van strafrecht dat de truc verbiedt.

Inval
Bij een inval in een café in Amsterdam Zuidoost hield de politie in juni ruim honderd mensen aan. De arrestaties zouden zijn gedaan in het kader van een onderzoek naar de 'Nigeriaanse fraude'. Veel van de betrokken criminelen opereren vanuit Amsterdam.

Omdat de politie zich bij de inval beriep op de Vreemdelingenwet, en een groot aantal illegalen oppakte, leidde de politieactie tot felle kritiek van een deel van de Amsterdamse gemeenteraad. Burgemeester Cohen had de raad eerder toegezegd dat in Amsterdam geen jacht op illegalen zou worden gehouden, maar volgens enkele partijen was dat wel gebeurd.

Volgens critici zou slechts een klein deel van de arrestanten daadwerkelijk bij de fraude betrokken zijn. Cohen bleek tot zijn ergernis bovendien niet van tevoren van de actie op de hoogte te zijn gesteld.
Bron: NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

Hoe belangrijk is je online imago?
Je online imago is een afspiegeling van hoe je in het echt bent: wat je doet, waar je naartoe op vakantie gaat, naar welke muziek je luistert, welke sport je beoefent en ga zo maar door! Voor een toe...
Lees meer...
“Je eerste werkgever kiest jou, de tweede kies jij”
Je hebt een diploma op zak en bent klaar om de fiscale wereld te veroveren. Hoe zorg je ervoor dat je op een plek terechtkomt die bij je past? Recruiter Martijn Betgem van Adviesgroep ’88 geeft ...
Lees meer...
Belangrijkste wijzigingen Belastingen 2018
Op 19 december 2017 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2018. Het wetsvoorstel moet nog worden bekrachtigd door de Koning en treedt dan op 1 januari 2018 in werking. Vooruitlopend op...
Lees meer...
Hier klikken