fiscalistenonline.nl: 'Nigeriaanse komiek onder arrestanten Zuidoost'
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

'Nigeriaanse komiek onder arrestanten Zuidoost'

De Nigeriaanse komiek en acteur Nkem Owoh is een van de 111 arrestanten die in juni werden opgepakt bij een omstreden inval in een café in Amsterdam Zuidoost. Owoh werd twee jaar geleden een internetberoemdheid dankzij een loflied op Nigeriaanse e-mailfraudeurs. Dat meldt The Register. Het nummer 'I Go Chop Your Dollar', voorzien van een vrolijke videoclip, werd in 2005 een grote internethit. Het nummer bracht een ode aan veelal Nigeriaanse oplichters die hun slachtoffers via internet geld proberen af te troggelen.
Meestal sturen ze daartoe op grote schaal e-mails, waarin de ontvanger een grote geldsom in het vooruitzicht wordt gesteld, bijvoorbeeld uit een loterij of een erfenis. Om het geld te krijgen, moet het slachtoffer wel eerst allerlei transactiekosten betalen. De beloning blijft uiteraard uit. De oplichtingspraktijken staan bekend als 419-fraude, naar het artikel in het Nigeriaanse wetboek van strafrecht dat de truc verbiedt.

Inval
Bij een inval in een café in Amsterdam Zuidoost hield de politie in juni ruim honderd mensen aan. De arrestaties zouden zijn gedaan in het kader van een onderzoek naar de 'Nigeriaanse fraude'. Veel van de betrokken criminelen opereren vanuit Amsterdam.

Omdat de politie zich bij de inval beriep op de Vreemdelingenwet, en een groot aantal illegalen oppakte, leidde de politieactie tot felle kritiek van een deel van de Amsterdamse gemeenteraad. Burgemeester Cohen had de raad eerder toegezegd dat in Amsterdam geen jacht op illegalen zou worden gehouden, maar volgens enkele partijen was dat wel gebeurd.

Volgens critici zou slechts een klein deel van de arrestanten daadwerkelijk bij de fraude betrokken zijn. Cohen bleek tot zijn ergernis bovendien niet van tevoren van de actie op de hoogte te zijn gesteld.
Bron: NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

Mazars versterkt partnerteam audit en tax
Mazars Accountants en Adviseurs heeft haar partnerteam versterkt met Ronald Plat, Alexander Rasink en Paul Schutjens. Met deze uitbreiding worden de Audit en Assurance en de (internationale) tax prakt...
Lees meer...
VACATURE: Junior ass. belastingadviseur Utrecht, minimaal 32 uur
Wie zijn wij? Als collectief van ruim 120.000 zorgverleners is VvAA de stem en steun van zorgverleners in Nederland. In 1924 gestart door drie artsen die vonden dat ze samen sterker stonden, is de or...
Lees meer...
Cursus Tien met een griffel
Op maandag 24 september organiseert BelastingBelangen in samenwerking met Auxilium Adviesgroep de cursus Tien met een griffel. Hans Zwagemaker, hoofdredacteur van BelastingBelangen, zal deze cursus ve...
Lees meer...
Hier klikken