fiscalistenonline.nl: VVD: kartelboetes naar jonge ondernemers
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

VVD: kartelboetes naar jonge ondernemers

De Europese Commissie moet een deel van de enorme kartelboetes van EU-commissaris Neelie Kroes gebruiken voor een nieuw garantiefonds voor jonge ondernemers, stelde VVD-Europarlementslid Toine Manders maandag.
Jonge ondernemers moeten met het garantiefonds achter zich makkelijker een lening krijgen van de bank. "Nu is dat verschrikkelijk moeilijk", weet Manders. "Banken durven bijna geen geld te lenen aan startende ondernemers. Maar dat gaat vast makkelijker als het EU-fonds garant staat bij de bank." Manders heeft nog niet voor ogen hoeveel geld naar het beoogde EU-fonds moet gaan.

EU-commissaris Kroes (Concurrentie) krijgt momenteel recordbedragen aan boetes binnen, dit jaar al ruim een miljard euro. De EU verdeelt de kartelboetes van Kroes nu over de 27 EU-lidstaten. Manders vindt dit zonde. "Door jonge ondernemers te steunen, bloeit de economie op en verdient de overheid nog meer". Manders heeft het idee vorige week voorgelegd aan huidig EU-voorzitter Portugal. De eerste reactie was positief, aldus Manders.

Bureaucratie
De VVD'er verwacht geen nieuwe bureaucratie voor dit fonds, dat beheerd kan worden door de Europese Investeringsbank (EIB) in Luxemburg. Het fonds moet lijken op de gemeentegarantie voor huizenkopers in Nederland, vindt hij. Eventueel kan ook de Nederlandse kartelautoriteit NMa een deel van de opbrengst voor startende ondernemers aanwenden.

Neelie Kroes zelf had al eens gepleit om een deel van de boetes te besteden aan extra ambtenaren voor haar afdeling. De extra ambtenaren zouden dan meer onderzoeken kunnen doen, waardoor ze nog meer geld kan binnenhalen voor de EU. Dat idee was voor veel EU-politici echter een stap te ver.
Bron: ANP via NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

De werkkostenregeling: de vrije ruimte, een feest
De werkkostenregeling biedt u een vrije ruimte van 1,2% van de fiscale loonsom. Met die vrije ruimte kunt u ‘leuke dingen’ doen voor uw medewerkers. U kunt hen diverse vergoedingen en vers...
Lees meer...
Let op: nieuwe pensioenrichtleeftijd per 1-1-2018
Per 1 januari 2018 wordt de pensioenrichtleeftijd verhoogd van 67 naar 68 jaar. Werkgevers moeten daardoor depensioenregelingen van hun medewerkers – weer –aanpassen, nog dit jaar. Een v...
Lees meer...
Tarief vennootschapsbelasting omlaag
In het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ van de coalitie Rutte III wordt voorgesteld om het tarief van de vennootschapsbelasting stapsgewijs te verlagen van 25% naar 21%. Het tarie...
Lees meer...
Hier klikken