fiscalistenonline.nl: Duizenden betaalautomaten fraudegevoelig
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Duizenden betaalautomaten fraudegevoelig

Duizenden betaalautomaten bij winkeliers zijn zo verouderd dat ze fraudegevoelig zijn. Criminelen kunnen aan de apparaten rommelen zonder dat iemand het ziet. Op die manier lukt het ze om pinpassen te kopiƫren en pincodes te registreren. Volgens Currence, eigenaar van Pin en Chipknip, staan er in het hele land nog zo'n dertigduizend verouderde pinapparaten van het type HFT201. De software wordt niet meer geupdate, maar ondernemers mogen het toestel nog wel tot volgend jaar juni gebruiken.
,Het is zeg maar de Windows 98 onder de betaalautomaten. Idealiter zouden we ze direct uit de markt halen, maar dat is praktisch niet haalbaar,’’ zegt woordvoerder Bob Goulooze van Currence.

Praxis werkt ook met deze verouderde apparaten. Afgelopen weekend bleek dat eind juli bij de vestiging in het Nieuwegeinse Laagraven mogelijk duizenden passen van klanten zijn gekopieerd. Diverse doe-het-zelvers zijn al via dit zogenoemde ‘skimmen’ bestolen. Ook elders in het land sloegen de skimmers de afgelopen maanden toe.

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel heeft winkeliers half juli in een brief nog gewezen op de fraudegevoeligheid van het apparaat. Het schap adviseerde om de automaat dagelijks te controleren. Een week later werd de Praxis slachtoffer van skimmers. Volgens de Praxis zijn alle richtlijnen opgevolgd. ,Hoe het toch heeft kunnen gebeuren weten wij ook niet,’’ zegt woordvoerder Van Mondfrans. Het bedrijf brengt bij de pinautomaten detectieapparatuur aan om te voorkomen dat criminelen onopgemerkt aan apparaten kunnen rommelen.

De banken willen opheldering van Currence over deze omvangrijke pinpasfraude. Het pinbedrijf adviseert voorlopig de apparaten van dit type uniek te maken, bijvoorbeeld met een sticker.
Bron: AD.nl

Eerder geplaatste artikelen

De werkkostenregeling: de vrije ruimte, een feest
De werkkostenregeling biedt u een vrije ruimte van 1,2% van de fiscale loonsom. Met die vrije ruimte kunt u ‘leuke dingen’ doen voor uw medewerkers. U kunt hen diverse vergoedingen en vers...
Lees meer...
Let op: nieuwe pensioenrichtleeftijd per 1-1-2018
Per 1 januari 2018 wordt de pensioenrichtleeftijd verhoogd van 67 naar 68 jaar. Werkgevers moeten daardoor depensioenregelingen van hun medewerkers – weer –aanpassen, nog dit jaar. Een v...
Lees meer...
Tarief vennootschapsbelasting omlaag
In het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ van de coalitie Rutte III wordt voorgesteld om het tarief van de vennootschapsbelasting stapsgewijs te verlagen van 25% naar 21%. Het tarie...
Lees meer...
Hier klikken