fiscalistenonline.nl: Duizenden betaalautomaten fraudegevoelig
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Duizenden betaalautomaten fraudegevoelig

Duizenden betaalautomaten bij winkeliers zijn zo verouderd dat ze fraudegevoelig zijn. Criminelen kunnen aan de apparaten rommelen zonder dat iemand het ziet. Op die manier lukt het ze om pinpassen te kopiƫren en pincodes te registreren. Volgens Currence, eigenaar van Pin en Chipknip, staan er in het hele land nog zo'n dertigduizend verouderde pinapparaten van het type HFT201. De software wordt niet meer geupdate, maar ondernemers mogen het toestel nog wel tot volgend jaar juni gebruiken.
,Het is zeg maar de Windows 98 onder de betaalautomaten. Idealiter zouden we ze direct uit de markt halen, maar dat is praktisch niet haalbaar,’’ zegt woordvoerder Bob Goulooze van Currence.

Praxis werkt ook met deze verouderde apparaten. Afgelopen weekend bleek dat eind juli bij de vestiging in het Nieuwegeinse Laagraven mogelijk duizenden passen van klanten zijn gekopieerd. Diverse doe-het-zelvers zijn al via dit zogenoemde ‘skimmen’ bestolen. Ook elders in het land sloegen de skimmers de afgelopen maanden toe.

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel heeft winkeliers half juli in een brief nog gewezen op de fraudegevoeligheid van het apparaat. Het schap adviseerde om de automaat dagelijks te controleren. Een week later werd de Praxis slachtoffer van skimmers. Volgens de Praxis zijn alle richtlijnen opgevolgd. ,Hoe het toch heeft kunnen gebeuren weten wij ook niet,’’ zegt woordvoerder Van Mondfrans. Het bedrijf brengt bij de pinautomaten detectieapparatuur aan om te voorkomen dat criminelen onopgemerkt aan apparaten kunnen rommelen.

De banken willen opheldering van Currence over deze omvangrijke pinpasfraude. Het pinbedrijf adviseert voorlopig de apparaten van dit type uniek te maken, bijvoorbeeld met een sticker.
Bron: AD.nl

Eerder geplaatste artikelen

Baker Tilly Berk is nu Baker Tilly
Baker Tilly Berk gaat de toekomst tegemoet met een nieuwe naam: Baker Tilly. De naamswijziging gaat gepaard met een wereldwijde nieuwe visuele identiteit. Vanaf vandaag werkt Baker Tilly internationaa...
Lees meer...
In meer dan 40.000 vacatures komt leeftijdsdiscriminatie voor
Eindelijk! Je hebt de perfecte vacature gevonden en je bent je motivatiebrief al aan het schrijven. Even lezen, wat zijn precies de gestelde eisen? In meer dan 40.000 vacatures komt leeftijdsdiscrimin...
Lees meer...
Fiscaal vennoot Hans van den Besselaar neemt na 31 jaar afscheid van Wesselman
Per 31 december 2018 neemt Hans van den Besselaar afscheid van Wesselman Accountants | Adviseurs in Eindhoven en Helmond. Van den Besselaar neemt afscheid als vennoot en belastingadviseur, maar blijft...
Lees meer...
Hier klikken