fiscalistenonline.nl: Duizenden betaalautomaten fraudegevoelig
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Duizenden betaalautomaten fraudegevoelig

Duizenden betaalautomaten bij winkeliers zijn zo verouderd dat ze fraudegevoelig zijn. Criminelen kunnen aan de apparaten rommelen zonder dat iemand het ziet. Op die manier lukt het ze om pinpassen te kopiëren en pincodes te registreren. Volgens Currence, eigenaar van Pin en Chipknip, staan er in het hele land nog zo'n dertigduizend verouderde pinapparaten van het type HFT201. De software wordt niet meer geupdate, maar ondernemers mogen het toestel nog wel tot volgend jaar juni gebruiken.
,Het is zeg maar de Windows 98 onder de betaalautomaten. Idealiter zouden we ze direct uit de markt halen, maar dat is praktisch niet haalbaar,’’ zegt woordvoerder Bob Goulooze van Currence.

Praxis werkt ook met deze verouderde apparaten. Afgelopen weekend bleek dat eind juli bij de vestiging in het Nieuwegeinse Laagraven mogelijk duizenden passen van klanten zijn gekopieerd. Diverse doe-het-zelvers zijn al via dit zogenoemde ‘skimmen’ bestolen. Ook elders in het land sloegen de skimmers de afgelopen maanden toe.

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel heeft winkeliers half juli in een brief nog gewezen op de fraudegevoeligheid van het apparaat. Het schap adviseerde om de automaat dagelijks te controleren. Een week later werd de Praxis slachtoffer van skimmers. Volgens de Praxis zijn alle richtlijnen opgevolgd. ,Hoe het toch heeft kunnen gebeuren weten wij ook niet,’’ zegt woordvoerder Van Mondfrans. Het bedrijf brengt bij de pinautomaten detectieapparatuur aan om te voorkomen dat criminelen onopgemerkt aan apparaten kunnen rommelen.

De banken willen opheldering van Currence over deze omvangrijke pinpasfraude. Het pinbedrijf adviseert voorlopig de apparaten van dit type uniek te maken, bijvoorbeeld met een sticker.
Bron: AD.nl

Eerder geplaatste artikelen

Mazars versterkt partnerteam audit en tax
Mazars Accountants en Adviseurs heeft haar partnerteam versterkt met Ronald Plat, Alexander Rasink en Paul Schutjens. Met deze uitbreiding worden de Audit en Assurance en de (internationale) tax prakt...
Lees meer...
VACATURE: Junior ass. belastingadviseur Utrecht, minimaal 32 uur
Wie zijn wij? Als collectief van ruim 120.000 zorgverleners is VvAA de stem en steun van zorgverleners in Nederland. In 1924 gestart door drie artsen die vonden dat ze samen sterker stonden, is de or...
Lees meer...
Cursus Tien met een griffel
Op maandag 24 september organiseert BelastingBelangen in samenwerking met Auxilium Adviesgroep de cursus Tien met een griffel. Hans Zwagemaker, hoofdredacteur van BelastingBelangen, zal deze cursus ve...
Lees meer...
Hier klikken