fiscalistenonline.nl: Gemeentes tegen compromisvoorstel woningcorporaties
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Gemeentes tegen compromisvoorstel woningcorporaties

Gemeentes verwerpen een voorstel van de woningcorporaties om een uitweg te vinden uit het conflict van de corporaties met het kabinet. Het gaat om een aanbod van de sociale huisvesters om het kabinet geld te bieden in ruil voor panden in het bezit van steden en dorpen. "Wij zijn hier niet voor. Gemeenten willen zelf sturen welk buurthuis of welke school moet worden opgeknapt of worden uitgebreid", aldus een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag.
Geld
Als de corporaties geld gaan bieden voor overheidsgebouwen als ziekenhuizen, verzorgingshuizen en scholen, wordt het volgens de zegsman van de VNG bovendien erg ingewikkeld hoe de eigendomsverhouding van de panden komt te liggen.

Op dit moment lopen stroeve onderhandelen tussen de vereniging van woningcorporaties Aedes en minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie. Het kabinet eist dat de corporaties verspreid over vier jaar in totaal 3 miljard euro afdragen zodat het kan investeren in veertig probleemwijken.

Aedes
Aedes noemt een heffing ter grootte van dat bedrag "ononderhandelbaar". Eerder dreigde de koepelorganisatie al naar de rechter te stappen als het kabinet voet bij stuk houdt. Bij het uitblijven van een akkoord over een vrijwillige bijdrage kan het kabinet als alternatief voor de heffing besluiten om de corporaties niet langer vrij te stellen van het betalen van winstbelasting.

Volgens de Woonbond zou dat het kabinet voldoende soelaas bieden. De belangenvereniging van huurders denkt dat de corporaties tegen het normale belastingtarief ongeveer 1 miljard euro per jaar moeten betalen als de vrijstelling vervalt. Overigens is de Woonbond hier tegen, omdat de huur van zijn leden dan voor andere zaken kan worden ingezet dan voor het opknappen van woningen en wijken.

Afdracht
Komende vrijdag moet het kabinet een knoop doorhakken over de afdracht van de woningbouwcorporaties.
Bron: ANP via NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

Vormt de blockchain een bedreiging voor de financiële professional?
Blockchain, Bitcoin, cryptogeld. Het zijn zomaar een paar termen waar we in de media mee om de oren worden geslagen. Moeten we als financiële professional vrezen voor onze banen door de opkomst v...
Lees meer...
Duizenden ondernemers werken met hun partner
Een onderneming runnen samen met je man of vrouw. Sommige ondernemers moeten er misschien niet aan denken, maar heel wat partners blijken de handen ineen te slaan voor hun onderneming. Dat heeft het C...
Lees meer...
Wat is dan eigenlijk het accountantskantoor van de toekomst?
Er wordt op dit moment veel gezegd en geschreven over het accountantskantoor van de toekomst. Niet alleen over het accountantskantoor trouwens, ook advocatenkantoren en banken zullen er, als we alles ...
Lees meer...
Hier klikken