fiscalistenonline.nl: Gemeentes tegen compromisvoorstel woningcorporaties
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Gemeentes tegen compromisvoorstel woningcorporaties

Gemeentes verwerpen een voorstel van de woningcorporaties om een uitweg te vinden uit het conflict van de corporaties met het kabinet. Het gaat om een aanbod van de sociale huisvesters om het kabinet geld te bieden in ruil voor panden in het bezit van steden en dorpen. "Wij zijn hier niet voor. Gemeenten willen zelf sturen welk buurthuis of welke school moet worden opgeknapt of worden uitgebreid", aldus een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag.
Geld
Als de corporaties geld gaan bieden voor overheidsgebouwen als ziekenhuizen, verzorgingshuizen en scholen, wordt het volgens de zegsman van de VNG bovendien erg ingewikkeld hoe de eigendomsverhouding van de panden komt te liggen.

Op dit moment lopen stroeve onderhandelen tussen de vereniging van woningcorporaties Aedes en minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie. Het kabinet eist dat de corporaties verspreid over vier jaar in totaal 3 miljard euro afdragen zodat het kan investeren in veertig probleemwijken.

Aedes
Aedes noemt een heffing ter grootte van dat bedrag "ononderhandelbaar". Eerder dreigde de koepelorganisatie al naar de rechter te stappen als het kabinet voet bij stuk houdt. Bij het uitblijven van een akkoord over een vrijwillige bijdrage kan het kabinet als alternatief voor de heffing besluiten om de corporaties niet langer vrij te stellen van het betalen van winstbelasting.

Volgens de Woonbond zou dat het kabinet voldoende soelaas bieden. De belangenvereniging van huurders denkt dat de corporaties tegen het normale belastingtarief ongeveer 1 miljard euro per jaar moeten betalen als de vrijstelling vervalt. Overigens is de Woonbond hier tegen, omdat de huur van zijn leden dan voor andere zaken kan worden ingezet dan voor het opknappen van woningen en wijken.

Afdracht
Komende vrijdag moet het kabinet een knoop doorhakken over de afdracht van de woningbouwcorporaties.
Bron: ANP via NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

De werkkostenregeling: de vrije ruimte, een feest
De werkkostenregeling biedt u een vrije ruimte van 1,2% van de fiscale loonsom. Met die vrije ruimte kunt u ‘leuke dingen’ doen voor uw medewerkers. U kunt hen diverse vergoedingen en vers...
Lees meer...
Let op: nieuwe pensioenrichtleeftijd per 1-1-2018
Per 1 januari 2018 wordt de pensioenrichtleeftijd verhoogd van 67 naar 68 jaar. Werkgevers moeten daardoor depensioenregelingen van hun medewerkers – weer –aanpassen, nog dit jaar. Een v...
Lees meer...
Tarief vennootschapsbelasting omlaag
In het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ van de coalitie Rutte III wordt voorgesteld om het tarief van de vennootschapsbelasting stapsgewijs te verlagen van 25% naar 21%. Het tarie...
Lees meer...
Hier klikken