fiscalistenonline.nl: Gemeentes tegen compromisvoorstel woningcorporaties
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Gemeentes tegen compromisvoorstel woningcorporaties

Gemeentes verwerpen een voorstel van de woningcorporaties om een uitweg te vinden uit het conflict van de corporaties met het kabinet. Het gaat om een aanbod van de sociale huisvesters om het kabinet geld te bieden in ruil voor panden in het bezit van steden en dorpen. "Wij zijn hier niet voor. Gemeenten willen zelf sturen welk buurthuis of welke school moet worden opgeknapt of worden uitgebreid", aldus een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag.
Geld
Als de corporaties geld gaan bieden voor overheidsgebouwen als ziekenhuizen, verzorgingshuizen en scholen, wordt het volgens de zegsman van de VNG bovendien erg ingewikkeld hoe de eigendomsverhouding van de panden komt te liggen.

Op dit moment lopen stroeve onderhandelen tussen de vereniging van woningcorporaties Aedes en minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie. Het kabinet eist dat de corporaties verspreid over vier jaar in totaal 3 miljard euro afdragen zodat het kan investeren in veertig probleemwijken.

Aedes
Aedes noemt een heffing ter grootte van dat bedrag "ononderhandelbaar". Eerder dreigde de koepelorganisatie al naar de rechter te stappen als het kabinet voet bij stuk houdt. Bij het uitblijven van een akkoord over een vrijwillige bijdrage kan het kabinet als alternatief voor de heffing besluiten om de corporaties niet langer vrij te stellen van het betalen van winstbelasting.

Volgens de Woonbond zou dat het kabinet voldoende soelaas bieden. De belangenvereniging van huurders denkt dat de corporaties tegen het normale belastingtarief ongeveer 1 miljard euro per jaar moeten betalen als de vrijstelling vervalt. Overigens is de Woonbond hier tegen, omdat de huur van zijn leden dan voor andere zaken kan worden ingezet dan voor het opknappen van woningen en wijken.

Afdracht
Komende vrijdag moet het kabinet een knoop doorhakken over de afdracht van de woningbouwcorporaties.
Bron: ANP via NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

Van werkdruk naar tropenrooster
Een hoge werkdruk binnen de accountancy is niet iets van het laatste jaar. Sinds jaar en dag hebben financiële professionals te kampen met veel werk en weinig tijd. Hoe kan het dan zo zijn da...
Lees meer...
ZZP-er: één grote opdrachtgever en toch ondernemer
Nederland kent ruim een miljoen ZZP-ers. Die mannen en vrouwen willen allemaal als ondernemer worden behandeld door de Belastingdienst. Bij de beoordeling van het fiscaal ondernemerschap is het aantal...
Lees meer...
AccountancyNieuws: Zaag niet aan de poten van je eigen fiscale praktijk!
Een gezond accountantskantoor is te herkennen op afstand: sterke focus, heldere positionering, innovatief, ICT op orde, duidelijke dynamiek en enthousiaste, professionele medewerkers. Maar er is nog e...
Lees meer...
Hier klikken