fiscalistenonline.nl: Overleg ontslagrecht zit in impasse
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Overleg ontslagrecht zit in impasse

Het kabinet is aan zet en werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes leunt tevreden glimlachend achterover. Dat is het beeld dat blijft hangen, nu de vakbonden en werkgeversorganisaties er in de Stichting van de Arbeid (Star) definitief niet in geslaagd zijn om tot een gezamenlijk advies over de versoepeling van de ontslagbescherming te komen.
Wientjes weet nu niet alleen dat die versoepeling, in welke vorm dan ook, er zal komen, maar ook dat de eventuele protesten tegen die versoepeling zich niet zullen richten op de gulzige werkgevers of tegenstribbelende bonden. Het kabinet zal die storm oogsten. In de persoon van minister Donner neemt dat nu immers het initiatief in deze kwestie.

De afgelopen weken was het al duidelijk dat werkgevers en werknemers niet op een lijn zouden komen in deze kwestie. Gisterochtend streek de werkgeversdelegatie de bonden nog eens extra tegen de haren in. Wientjes leek een paar weken geleden, toen Donner zijn voorstellen voorlegde aan de Star, nog zeer tevreden.

Nu kwam hij met de voorzitters van de andere werkgeversorganisaties alsnog met een paar extra voorstellen die de vakbonden helemaal in het verkeerde keelgat schoten. Zo lieten de werkgevers gisteren weten onder andere de ontslagvergoeding te willen beperken tot twee weken salaris per gewerkt jaar, de uitkering te maximeren tot één jaarsalaris en de verhoogde ontslagvergoeding voor ouderen te schrappen.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius reageerde furieus: ,Dan heb ik nog een tip voor de werkgevers, trek van de ontslagvergoeding dan ook maar elk gratis kopje koffie af dat de werknemer heeft gedronken.’’ Donners voorstellen gaan de bonden al veel te ver. Volgens de voorzitters van de vakorganisaties is een arbeidsrelatie niet alleen een ruil van geld (van de werkgever) voor tijd (van de werknemer), het is ook een band die in goede en slechte tijden vertrouwen moet geven.

Volgens de bonden verdwijnt in het kabinetsvoorstel niet alleen de preventieve ontslagtoets, maar krijgen straks ook veel minder mensen dan nu het geval is een ontslagvergoeding. Bovendien blijft volgens de vakorganisaties de echte gouden handdruk, die van de topverdieners, in de voorstellen buiten schot. Jongerius: ,Nederland wordt één groot uitzendbureau als Donner zijn zin krijgt.’’

Maar Donner ziet zich nu gesteund door de de extra eisen die de werkgevers in de strijd gooien. De minister zit immers in een comfortabele middenpositie, tussen de bonden en werkgeversorganisaties in. Voor hem wordt het dus makkelijker om zijn oorspronkelijke voorstel, met wellicht wat kleine aanpassingen, als een compromis te presenteren in het kabinetsoverleg dat moeten leiden tot een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer.

In de coalitie staan met name de fracties van PvdA en ChristenUnie niet te juichen bij de versoepeling van de ontslagbescherming. En daar ligt dan ook de hoop van de bonden. Zij gaan er vanuit dat het uiteindelijke wetsvoorstel van Donner het niet zal halen in de Tweede Kamer. En dat daarna de rust op het front van het ontslagrecht zal terugkeren.

Wientjes van zijn kant beaamt dat het moeilijk zal worden, maar hij weet nu al dat het ontslagrecht hoe dan ook versoepeld zal worden. De geest is immers uit de fles. De politiek zal hoe dan ook willen komen tot een versoepeling. Na jaren van vruchteloze discussies wordt het tijd een knoop door te hakken.

Wat volgt
Op basis van het verdeeld advies van de Stichting van de Arbeid zal minister Donner met een aangepast voorstel in het kabinet komen. Het kabinet moet daarop onderling overeenstemming bereiken over een uiteindelijk wetsontwerp. Het streven is om er rond Prinsjesdag (18 september) uit te zijn.

Dit voorstel wordt vervolgens voorgelegd aan de Raad van State ter toetsing op juridische kwaliteit en haalbaarheid.

Daarna zal de Tweede Kamer, nog vóór januari 2008, zich over het wetsvoorstel buigen.

Wanneer de Tweede Kamer akkoord gaat, zal ook de Eerste Kamer zich moeten uitspreken.
Bron: AD.nl

Eerder geplaatste artikelen

Hoe belangrijk is je online imago?
Je online imago is een afspiegeling van hoe je in het echt bent: wat je doet, waar je naartoe op vakantie gaat, naar welke muziek je luistert, welke sport je beoefent en ga zo maar door! Voor een toe...
Lees meer...
“Je eerste werkgever kiest jou, de tweede kies jij”
Je hebt een diploma op zak en bent klaar om de fiscale wereld te veroveren. Hoe zorg je ervoor dat je op een plek terechtkomt die bij je past? Recruiter Martijn Betgem van Adviesgroep ’88 geeft ...
Lees meer...
Belangrijkste wijzigingen Belastingen 2018
Op 19 december 2017 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2018. Het wetsvoorstel moet nog worden bekrachtigd door de Koning en treedt dan op 1 januari 2018 in werking. Vooruitlopend op...
Lees meer...
Hier klikken