fiscalistenonline.nl: Overleg ontslagrecht zit in impasse
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Overleg ontslagrecht zit in impasse

Het kabinet is aan zet en werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes leunt tevreden glimlachend achterover. Dat is het beeld dat blijft hangen, nu de vakbonden en werkgeversorganisaties er in de Stichting van de Arbeid (Star) definitief niet in geslaagd zijn om tot een gezamenlijk advies over de versoepeling van de ontslagbescherming te komen.
Wientjes weet nu niet alleen dat die versoepeling, in welke vorm dan ook, er zal komen, maar ook dat de eventuele protesten tegen die versoepeling zich niet zullen richten op de gulzige werkgevers of tegenstribbelende bonden. Het kabinet zal die storm oogsten. In de persoon van minister Donner neemt dat nu immers het initiatief in deze kwestie.

De afgelopen weken was het al duidelijk dat werkgevers en werknemers niet op een lijn zouden komen in deze kwestie. Gisterochtend streek de werkgeversdelegatie de bonden nog eens extra tegen de haren in. Wientjes leek een paar weken geleden, toen Donner zijn voorstellen voorlegde aan de Star, nog zeer tevreden.

Nu kwam hij met de voorzitters van de andere werkgeversorganisaties alsnog met een paar extra voorstellen die de vakbonden helemaal in het verkeerde keelgat schoten. Zo lieten de werkgevers gisteren weten onder andere de ontslagvergoeding te willen beperken tot twee weken salaris per gewerkt jaar, de uitkering te maximeren tot één jaarsalaris en de verhoogde ontslagvergoeding voor ouderen te schrappen.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius reageerde furieus: ,Dan heb ik nog een tip voor de werkgevers, trek van de ontslagvergoeding dan ook maar elk gratis kopje koffie af dat de werknemer heeft gedronken.’’ Donners voorstellen gaan de bonden al veel te ver. Volgens de voorzitters van de vakorganisaties is een arbeidsrelatie niet alleen een ruil van geld (van de werkgever) voor tijd (van de werknemer), het is ook een band die in goede en slechte tijden vertrouwen moet geven.

Volgens de bonden verdwijnt in het kabinetsvoorstel niet alleen de preventieve ontslagtoets, maar krijgen straks ook veel minder mensen dan nu het geval is een ontslagvergoeding. Bovendien blijft volgens de vakorganisaties de echte gouden handdruk, die van de topverdieners, in de voorstellen buiten schot. Jongerius: ,Nederland wordt één groot uitzendbureau als Donner zijn zin krijgt.’’

Maar Donner ziet zich nu gesteund door de de extra eisen die de werkgevers in de strijd gooien. De minister zit immers in een comfortabele middenpositie, tussen de bonden en werkgeversorganisaties in. Voor hem wordt het dus makkelijker om zijn oorspronkelijke voorstel, met wellicht wat kleine aanpassingen, als een compromis te presenteren in het kabinetsoverleg dat moeten leiden tot een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer.

In de coalitie staan met name de fracties van PvdA en ChristenUnie niet te juichen bij de versoepeling van de ontslagbescherming. En daar ligt dan ook de hoop van de bonden. Zij gaan er vanuit dat het uiteindelijke wetsvoorstel van Donner het niet zal halen in de Tweede Kamer. En dat daarna de rust op het front van het ontslagrecht zal terugkeren.

Wientjes van zijn kant beaamt dat het moeilijk zal worden, maar hij weet nu al dat het ontslagrecht hoe dan ook versoepeld zal worden. De geest is immers uit de fles. De politiek zal hoe dan ook willen komen tot een versoepeling. Na jaren van vruchteloze discussies wordt het tijd een knoop door te hakken.

Wat volgt
Op basis van het verdeeld advies van de Stichting van de Arbeid zal minister Donner met een aangepast voorstel in het kabinet komen. Het kabinet moet daarop onderling overeenstemming bereiken over een uiteindelijk wetsontwerp. Het streven is om er rond Prinsjesdag (18 september) uit te zijn.

Dit voorstel wordt vervolgens voorgelegd aan de Raad van State ter toetsing op juridische kwaliteit en haalbaarheid.

Daarna zal de Tweede Kamer, nog vóór januari 2008, zich over het wetsvoorstel buigen.

Wanneer de Tweede Kamer akkoord gaat, zal ook de Eerste Kamer zich moeten uitspreken.
Bron: AD.nl

Eerder geplaatste artikelen

Mazars versterkt partnerteam audit en tax
Mazars Accountants en Adviseurs heeft haar partnerteam versterkt met Ronald Plat, Alexander Rasink en Paul Schutjens. Met deze uitbreiding worden de Audit en Assurance en de (internationale) tax prakt...
Lees meer...
VACATURE: Junior ass. belastingadviseur Utrecht, minimaal 32 uur
Wie zijn wij? Als collectief van ruim 120.000 zorgverleners is VvAA de stem en steun van zorgverleners in Nederland. In 1924 gestart door drie artsen die vonden dat ze samen sterker stonden, is de or...
Lees meer...
Cursus Tien met een griffel
Op maandag 24 september organiseert BelastingBelangen in samenwerking met Auxilium Adviesgroep de cursus Tien met een griffel. Hans Zwagemaker, hoofdredacteur van BelastingBelangen, zal deze cursus ve...
Lees meer...
Hier klikken