fiscalistenonline.nl: Financiële topman ABN Amro: bod trio komt rond
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Financiële topman ABN Amro: bod trio komt rond

De leiding van ABN Amro heeft er vertrouwen in dat het bankenconsortium de financering van het overnamebod rond krijgt. 'Het zijn grote partijen en ze hebben voldoende macht in de markt om de financiering rond te krijgen', aldus cfo Huibert Boumeester.
Ook rekent hij erop dat het consortium erin zal slagen om genoeg preferente aandelen uit te geven om voldoende kapitaal te hebben, zoals is vereist door De Nederlandsche Bank. Boumeester acht de kans zeer groot dat het consortium bestaande uit Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander de overnamestrijd om ABN Amro wint.

De Bijzondere Algemene Aandeelhouders Vergadering (BAVA)van ABN Amro ging meer over het personeel van de bank dan over aandelen. Verslaggever Hans de Geus van BNR Nieuwsradio peilde de stemming onder werknemers en particuliere aandeelhouders.

Volgens Bouwmeester heeft het bankentrio de beste papieren omdat het nu eenmaal het hoogste bod heeft uitgebracht. Het bod van het consortium ligt ongeveer euro 10 mrd boven dat van concurrent Barclays en bestaat bovendien grotendeels uit contanten.

Royal Bank of Scotland maakte gisteren bekend dat het start met de inschrijving op preferente aandelen. De bank moet in totaal euro 6 mrd ophalen. Fortis moet nog een claimemissie doen van euro 13 mrd en voor euro 3 tot euro 5 mrd aan preferente aandelen uitgeven.

Vertrouwen
'We hebben van diverse marktkenners, bankiers en analisten het vertrouwen gekregen dat de banken deze aandelenuitgiftes voor elkaar gaan krijgen', zo zegt Boumeester. 'En mochten de banken niet genoeg ophalen met de uitgifte van prefs, dan zijn er zekere andere constructies denkbaar waarbij het zeker gaat lukken.

Boumeester onderkent wel dat een bedrag van euro 9 tot euro 11 mrd zeer hoog is.

Aandeelhouders ABP en PGGM maken zich openlijk zorgen over de kapitaalpositie van de bank in een opsplitsingscenario. Groenink zegt echter dat de verkoop van LaSalle, die dollar 21 mrd in het laatje brengt, eind oktober direct aan de kas van de bank zal toevloeien. ´En dan is onze kapitaalpositie ruim in orde.´ Groenink stelt bovendien dat er geen signalen zijn dat de winstgevendheid onder druk komt te staan in het geval van een opbreekscenario.

Ook Jan-Maarten Slagter, de kersverse directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maakt zich zorgen over de financiering en de kapitaalpositie na een overname door het consortium. ´Kan Merrill Lynch, als belangrijkste financier van de overname door het consortium, zich zo maar terugtrekken?´, zo vraag Slagter zich af. De directeur verwijst naar de zogenoemde MAC Clause in het biedingsdocument en vraagt zich af of dat ook voor Merrill Lynch geldt.

'Bod Barclays te laag'
Topman Rijkman Groenink van ABN Amro zei eerder op de dag al dat hij het overnamebod van de Britse bank Barclays te laag vindt. 'In vergelijking met de bieding van het consortium, is het bod van Barclays te laag. We kunnen u niet vragen het verschil met uw portemonnee te dichten', zei Groenink tegen aandeelhouders van de bank.

Moeite met opsplitsing
Rijkman Groenink blijft ook moeite hebben met de mogelijke opsplitsing van ABN Amro. 'Een opbreekscenario past niet in onze strategie van groei', zei de bestuursvoorzitter. 'Ons kan niet gevraagd worden een bod dat de bank wil opbreken te ondersteunen.'

Als het consortium ABN Amro overneemt zal de bank worden gesplitst en verdeeld onder de drie leden.
Groenink: 'Honderdduizenden mensen hebben deze bank opgebouwd en werken nog steeds hard. We hebben pieken meegemaakt en zijn door dalen gegaan. Maar aan een ding heeft het altijd ontbroken; aandeelhoudersactivisme. Daarvan zien we nu de gevolgen.' Groenink voegt daar echter aan toe: 'Maar wij hebben met zijn allen gewild dat de aandeelhouders het voor het zeggen zouden krijgen.'

Motie
De bestuursvoorzitter spreekt daarbij direct de aandeelhouders aan. 'U heeft uitdrukkelijk voor een opslitsingsscenario gestemd.' Hij verwijst naar de motie van hedgefonds TCI dat op 26 april had gevraagd te stemmen over een mogelijk opbreekscenario. 'U heeft daar massaal voor gestemd.'

Groenink benadrukt dat uitdrukkelijk ook het standalone scenario goed is geevalueerd. 'De waarde van de biedingen van Barlcays en het consortium kunnen wij niet bieden als we zelfstandig blijven.'

Informele vergadering
De buitengewone vergadering van ABN Amro met de aandeelhouders over de overnamestrijd rond de grootste bank van Nederland is donderdag om half elf 's ochtends begonnen in Rotterdam en heeft een informeel karakter. Dat betekent dat er niet gestemd wordt over de overname. De vergadering trok 's morgens weinig belangstelling. De grote zaal in congresgebouw De Doelen in Rotterdam bleef voor de helft leeg.

Aandeelhouders beslissen zelf of ze hun aandelen aanbieden aan de Britse bank Barclays of de bankengroep van Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander. Begin oktober loopt de termijn van beide biedingen af.

Laatste optreden
Het is waarschijnlijk het laatste optreden van topman Rijkman Groenink van ABN Amro bij een aandeelhoudersvergadering van de bank. 'Mogelijkerwijs is dit een heel bijzondere aandeelhoudersvergadering. Ik hoop dat beleggers vandaag bijeen komen om een eerbetoon te bewijzen aan ABN Amro, zijn 25 miljoen klanten en ruim 100.000 medewerkers. Zij moeten onder buitengewoon moeilijke omstandigheden hun werk doen', aldus de topman.

Naar alle waarschijnlijkheid valt de bank eind oktober in de handen van het bankenconsortium dat bestaat uit Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander. Het bod van het trio ligt aanzienlijk hoger dan dat van Barclays. Woensdag vertegenwoordigde het bod van de bankengroep ruim euro 71 mrd, zo'n euro 10 mrd meer dan het bod van Barclays.

Vakbonden
Ook vakbonden laten op de vergadering hun stem horen. Aandeelhouders van ABN Amro werden bij binnenkomst onthaald door vertegenwoordigers van de bonden. Ze hadden spandoeken opgehangen met teksten zoals 'de werknemers zitten met de brokken.' Ze wezen erop dat een zelfstandig voortbestaan van ABN Amro tijdens de vergadering zou moeten worden besproken. Zij roepen de aandeelhouders verder op niet alleen aan winst op de korte termijn te denken. Ze willen dat de aandeelhouders ook oog hebben voor het personeel, de onderneming en zijn klanten op de lange termijn.
Bron: Het Financieele Dagblad

Eerder geplaatste artikelen

Baker Tilly Berk is nu Baker Tilly
Baker Tilly Berk gaat de toekomst tegemoet met een nieuwe naam: Baker Tilly. De naamswijziging gaat gepaard met een wereldwijde nieuwe visuele identiteit. Vanaf vandaag werkt Baker Tilly internationaa...
Lees meer...
In meer dan 40.000 vacatures komt leeftijdsdiscriminatie voor
Eindelijk! Je hebt de perfecte vacature gevonden en je bent je motivatiebrief al aan het schrijven. Even lezen, wat zijn precies de gestelde eisen? In meer dan 40.000 vacatures komt leeftijdsdiscrimin...
Lees meer...
Fiscaal vennoot Hans van den Besselaar neemt na 31 jaar afscheid van Wesselman
Per 31 december 2018 neemt Hans van den Besselaar afscheid van Wesselman Accountants | Adviseurs in Eindhoven en Helmond. Van den Besselaar neemt afscheid als vennoot en belastingadviseur, maar blijft...
Lees meer...
Hier klikken