fiscalistenonline.nl: Vacature: Rechter in opleiding met ruime juridische werkervaring (36 uur per week)
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Vacature: Rechter in opleiding met ruime juridische werkervaring (36 uur per week)

Verschillende rechtbanken en verschillende rechtsgebieden, waaronder belastingrecht

Een rechter ziet iedereen

Een topcrimineel, ruziënde buren, toekomstige exen, een slachtoffer van een verkeersongeval; een rechter ziet veel verschillende mensen in veel verschillende situaties voorbijkomen. Maar of het nu gaat om groot onrecht, klein leed of schrijnende gevallen, al deze mensen hebben behoefte aan een onafhankelijk oordeel. Iemand die een beslissing neemt. Dat doet u als rechter.

Onafhankelijk, onpartijdig, integer en professioneel: zo maakt rechtspraak het verschil tussen recht en onrecht, tussen vertrouwen en wantrouwen, tussen recht voor iedereen en het recht van de sterkste. Zonder rechtspraak worden er geen geschillen beslecht en is de behandeling van strafbare feiten gebaseerd op willekeur. We werken daarom met bijna 2.500 rechters, die per jaar 1,8 miljoen rechtszaken behandelen.

Bent u op zoek naar unieke professionele mogelijkheden? Een functie als rechter geeft u de kans om alle rechtsgebieden grondig en van alle kanten te leren kennen én er invloed op uit te oefenen. Binnen verschillende rechtbanken hebben we opleidingsplaatsen beschikbaar per april 2017.

U wordt opgeleid in twee rechtsgebieden. Een aantal rechtbanken zoekt specifiek naar ervaren fiscale en financiële juristen. Is dit uw achtergrond? Dan kunt u het beste bij een rechtbank solliciteren, die dit in de vacaturetekst vermeld heeft. U werkt in teamverband met andere rechters en juridisch en administratief medewerkers. Wilt u in uw sollicitatie vermelden naar welke rechtsgebieden en locatie uw belangstelling in eerste instantie uitgaat? 

De opleiding
Afhankelijk van uw ervaring duurt de fulltime opleiding minimaal 1 jaar en drie maanden en maximaal 3 jaar. U zult in beginsel in twee teams met twee verschillende rechtsgebieden worden opgeleid en na de opleiding bent u in meerdere teams inzetbaar. U bent bereid om op termijn op beide locaties ingezet te worden. Om voor een van deze opleidingsplaatsen in aanmerking te komen, heeft u:

  • de meestertitel behaald of voldoet u aan de eisen van art. 5 van de wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren.
  • de Nederlandse nationaliteit.
  • ten minste vijf jaar relevante juridische werkervaring


De opleiding tot rechter start op 1 april 2017. Voorafgaand aan de opleiding worden met u afspraken op maat gemaakt met betrekking tot de aard, inhoud en duur van de opleiding en de beloning. Wanneer u na de opleiding wordt aangesteld als rechter, bedraagt het salaris minimaal € 5.523,66 en maximaal € 7.124,52 (salariscategorie 9 Rechterlijke Macht) bij een 36-urige werkweek. Tijdens de opleiding bedraagt uw aanstelling in de eerste drie maanden 36 uur en daarna ten minste 32 uur per week. Gedurende de opleiding wordt u bezoldigd conform de salariscategorie Opleidingen. Het brutosalaris bedraagt, afhankelijk van uw huidige inkomen, in die periode minimaal € 2.580,56 en maximaal € 5.376,98 per maand.

De procedure
De Landelijke Selectiecommissie Rechters (LSR) verricht de voorselectie van de kandidaten. Het secretariaat van de LSR is bereikbaar op tel: 088-3611025 of per mail: lsr@rechtspraak.nl. Na gebleken geschiktheid nodigt de selectiecommissie van de rechtbank u uit voor een sollicitatiegesprek.

U kunt solliciteren via deze link: https://derechtspraak.heeft-vacatures.nl/rechter_in_opleiding_met_ruime_juridische_werkervaring_36_uur_per_week_utrecht/114071/V310/solliciteren

De selectieprocedure duurt ongeveer 10 weken. In week 45 van 2016 is de briefselectie, in de weken 46 en 47 zijn de analytische testen, in week 48 het assessment en in week 49 de voorgesprekken. In week 50 zijn de eindgesprekken bij de LSR en na de lokale selectie in de weken 51 t/m 2 van 2017 eindigt de procedure eind januari. 

Kijk voor alle vacatures op https://www.werkenbijderechtspraak.nl/rechter-of-raadsheer-worden/.

Eerder geplaatste artikelen

AccountancyNieuws: Zaag niet aan de poten van je eigen fiscale praktijk!
Een gezond accountantskantoor is te herkennen op afstand: sterke focus, heldere positionering, innovatief, ICT op orde, duidelijke dynamiek en enthousiaste, professionele medewerkers. Maar er is nog e...
Lees meer...
Vormt de blockchain een bedreiging voor de financiële professional?
Blockchain, Bitcoin, cryptogeld. Het zijn zomaar een paar termen waar we in de media mee om de oren worden geslagen. Moeten we als financiële professional vrezen voor onze banen door de opkomst v...
Lees meer...
Duizenden ondernemers werken met hun partner
Een onderneming runnen samen met je man of vrouw. Sommige ondernemers moeten er misschien niet aan denken, maar heel wat partners blijken de handen ineen te slaan voor hun onderneming. Dat heeft het C...
Lees meer...
Hier klikken