fiscalistenonline.nl: Hogere BTW en minder fiscale regelingen
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Hogere BTW en minder fiscale regelingen

Als het aan de Commissie Van Dijkhuizen ligt moet er flink gesnoeid worden in het aantal fiscale regelingen. Het zou beter zijn om deze regelingen samen te voegen of om te vormen tot een subsidie. Daarnaast stelt de Commissie voor om de BTW-tarieven te verhogen naar 8% en 23% en het aantal vrijstellingen in de BTW te verminderen.

U heeft in de berichten ‘Inkomstenbelasting moet op de schop’ en ‘DGA moet belasting betalen over aandelenbezit’ al kunnen lezen over de voorstellen van de Commissie Van Dijkhuizen voor box 1, 2 en 3 in de inkomstenbelasting. In het eindrapport heeft zij ook nog een aantal overige maatregelen besproken.

Schrappen in fiscale regelingen
De Commissie heeft gekeken naar de huidige belastingfaciliteiten en is tot de conclusie gekomen dat er een groot aantal moeten verdwijnen of moeten worden samengevoegd. Dit geldt bijvoorbeeld voor de vrijstelling kapitaalverzekeringen, aftrek levensonderhoud kinderen, zelfstandigenaftrek, stakingsaftrek, meewerkaftrek, aftrek voor Speur-&Ontwikkelingswerk en de scholingsaftrek. Voor een volledig overzicht verwijzen wij naar bijlage 5 van het eindrapport. U kunt dan ook zien waar de Commissie de opbrengst voor zou gaan gebruiken.

BTW moet anders
Het tarief van de BTW kan volgens de Commissie met 2% omhoog naar 8% en 23%. Op de lange termijn zou er geen verschil meer moeten zijn tussen het lage en hoge tarief. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de ontwikkelingen in Europa. Daarnaast moeten er minder vrijstelling in de BTW komen, omdat die zorgen voor extra verstoringen en allerlei constructies.

Giftenaftrek afschaffen
Volgens de Commissie is de giftenaftrek niet effectief genoeg. Het zou de giften aan goede doelen moeten bevorderen, maar dat doet het onvoldoende. Het voorstel is dan ook om deze regeling af te schaffen.

Bron: Rendement

Eerder geplaatste artikelen

Tweede Kamer keurt Belastingpakket 2017 goed
De Tweede Kamer heeft het Belastingpakket voor 2017 aangenomen. Er zijn echter nog wel een aantal wijzigingen aangebracht. Zo zal het percentage van de energie-investeringsaftrek met 2,5 procentpunt w...
Lees meer...
ANPR: ondeugdelijk bewijs privégebruik auto
Hebt u een geschil met de Belastingdienst over de bijtelling privégebruik auto? Verwerpt de inspecteur uw kilometeradministratie omdat uw auto op tijden en plaatsen is geflitst die niet overeen...
Lees meer...
De WKR kent vele fiscaal voordelige toepassingen, voor werkgevers én werknemers, kent u ze?
Op dinsdag 31 mei organiseert BelastingBelangen in samenwerking met de Auxilium Adviesgroep de cursus De werkkostenregeling: Optimaal toepassen. Hans Zwagemaker, hoofdredacteur van BelastingBelangen...
Lees meer...
Hier klikken