fiscalistenonline.nl: CBS: Bedrijven keren meer dividend uit in 2011
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

CBS: Bedrijven keren meer dividend uit in 2011

Beursgenoteerde Nederlandse bedrijven keerden in 2011 bijna 12 miljard euro aan dividend uit. Dat is 600 miljoen euro meer dan in 2010. Bijna al het dividend werd uitbetaald door niet-financiële bedrijven. Voor het eerst is bij meer dan de helft van het dividend de keuze gegeven om dit in aandelen te ontvangen.

Dividend niet-financiële bedrijven 11,5 miljard euro
De op de Amsterdamse beurs genoteerde niet-financiële bedrijven maakten in 2011 ruim 11,5 miljard euro aan dividend over aan hun aandeelhouders. Daarmee zijn de dividenduitkeringen van deze bedrijven bijna terug op het niveau van voor de economische crisis van 2009. In 2008 keerden deze bedrijven een recordbedrag van 12 miljard euro aan dividend uit.


De financiële sector keerde in 2011 slechts 200 miljoen euro uit. Ter vergelijking, in 2007 betaalde de sector nog een recordbedrag van ruim 8,5 miljard euro aan dividend.

Meer bedrijven geven aandeelhouders de keuze
Aandeelhouders kregen in 2011 vaker de keuze om hun dividend in aandelen te ontvangen. Voor het eerst keerden bedrijven meer dan de helft van het dividend uit als keuzedividend.


Keuzedividend biedt bedrijven de mogelijkheid om een deel van de dividenduitkering in kas te houden. Voor bedrijven is dit een relatief goedkope manier om geld aan te trekken voor investeringen of balansversterking. Door het gebrek aan vertrouwen in de financiële wereld is het voor bedrijven moeilijker geworden om geld aan te trekken. Uiteindelijk koos ruim de helft van de aandeelhouders voor dividend in aandelen, bedrijven hielden daardoor bijna 4 miljard euro in kas.
 
Bron: CBS

Eerder geplaatste artikelen

Tweede Kamer keurt Belastingpakket 2017 goed
De Tweede Kamer heeft het Belastingpakket voor 2017 aangenomen. Er zijn echter nog wel een aantal wijzigingen aangebracht. Zo zal het percentage van de energie-investeringsaftrek met 2,5 procentpunt w...
Lees meer...
ANPR: ondeugdelijk bewijs privégebruik auto
Hebt u een geschil met de Belastingdienst over de bijtelling privégebruik auto? Verwerpt de inspecteur uw kilometeradministratie omdat uw auto op tijden en plaatsen is geflitst die niet overeen...
Lees meer...
De WKR kent vele fiscaal voordelige toepassingen, voor werkgevers én werknemers, kent u ze?
Op dinsdag 31 mei organiseert BelastingBelangen in samenwerking met de Auxilium Adviesgroep de cursus De werkkostenregeling: Optimaal toepassen. Hans Zwagemaker, hoofdredacteur van BelastingBelangen...
Lees meer...
Hier klikken