fiscalistenonline.nl: Basisskills van een manager
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Basisskills van een manager

Leer de bedrijfscultuur
Begrijp het bedrijf en zijn beleid. Zorg dat je de grondbeginselen van de organisatie kent. Laat de onderneming niet verstikkend werken. Als er iets is dat je niet begrijpt, vraag er dan naar. Onthou: de enige domme vraag is degene die jij niet stelt.

Hou je ogen open
Observeer, kijk en luister. Leer zowel van degenen die je respecteert als van mensen die niet in je bovenste schuif liggen.

Werk hard
Probeer meer te doen dan in je functiebeschrijving staat. Vrouwen moeten bijvoorbeeld harder en langer werken dan hun mannelijke tegenhangers om te promoveren naar het management.

Schenk aandacht aan het thuisfront

De steun van je partner is onontbeerlijk. Vooruitgaan in het bedrijf betekent soms een noodzakelijke verhuis naar een nieuwe locatie om de zoveel jaar. Een goede balans vinden tussen het werk en het privé-leven is een uitdaging.

Doe ervaring op
Aarzel niet om verschillende jobs aan te nemen in het bedrijf, zelfs al betekenen ze geen stap hogerop in de hiërarchie. Hoe meer je weet over het bedrijf, des te waardevoller ben je.

Ga op zoek naar een goede mentor

Neem een goeie mentor. Leer de knepen van het vak, leer van hun ervaringen. Vraag hun advies. Wees voorkomend. Realiseer jezelf het belang van goede collega's, want ook zij kunnen je carrière beïnvloeden.

Blijf gefocust op je doel
Wat er ook gebeurt, verlies je doel niet uit het zicht. Als er iets mis gaat, geef het dan toe en ga verder met andere dingen.

Bouw een netwerk uit
Maak van elke gelegenheid gebruik om contacten te leggen. Dit aspect moet zowel in je persoonlijke als je professionele leven aanwezig zijn. Informatie en hulp kan net zo goed van je nichtje als van de raad van bestuur komen. Maak kennis met succesvolle, ondernemende mannen en vrouwen met dezelfde doelen als jij.

Kom uit je kantoor
Verstop je niet achter je bureau. Ga op zoek naar contacten en bronnen. Sluit je aan bij professionele en andere verenigingen. Ga naar (handels)beurzen en professionele conferenties of seminaries. Dit zijn allemaal uitstekende leermiddelen én je kan bij zulke gelegenheden je netwerk aan contacten uitbouwen. Mensen kunnen je niet helpen, aannemen of zelfs aanprijzen als ze je niet kennen of nooit zien en horen.

Ontwikkel (je) vaardigheden
Inventariseer je vaardigheden en ontwikkel specifieke vaardigheden die je hoger op de ladder kunnen brengen in jouw sector. Specialisatie is altijd interessant voor bedrijven. Vraag naar opleidingsmogelijkheden voor nieuwe vaardigheden en breidt je spectrum zo uit. Vele bedrijven betalen voor universiteitscursussen of seminaries. Als ze dat niet doen, ga dan op eigen kosten.

Maak een plan

Het hoeft niet om een welomlijnd plan te gaan waaraan je je strikt moet houden, maar het afbakenen van doelen, erover nadenken, ze visualiseren en opschrijven doet je focussen op wat je wilt. Herevalueer je carrièreplanning constant. Ga op zoek naar een verstandige vertrouwenspersoon die je doelen kan helpen bepalen.

Blijf bij de tijd
Wees bewust van economische trends en bewegingen in jouw sector.

Ga online

Onderschat de kracht van het internet niet. Daarmee kan je in contact komen met andere managers om ervaringen uit te wisselen. Je kunt op die manier ook je contactenlijst gevoelig uitbreiden. Daarnaast is het web een ongebreidelde bron van informatie.

Bron 

Eerder geplaatste artikelen

Spannendste denker in de economie komt met baanbrekende visie
In ‘De economie van goed en kwaad’ bekijkt Tomáš Sedlácek zijn vakgebied door een volstrekt nieuwe bril endaagt hij ons uit tot een volstrekt nieuwe kijk op de wereld....
Lees meer...
Leidinggevende heeft minder last van stress
Leidinggevenden hebben minder last van stress dan ‘gewone’ werknemers, dat geldt zowel voor mannen als vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek onder 1672 hoogopgeleiden door Intermediair en de ...
Lees meer...
Vrouwen onontbeerlijk in top management
Uitvoerig onderzoek wijst uit dat vrouwen onontbeerlijk zijn in het top management van succesvolle bedrijven. Diversiteit en een goede balans in leiderschap wapenen bedrijven om het hoofd te bieden a...
Lees meer...
Hier klikken