fiscalistenonline.nl: Vacature: Rechter in opleiding met ruime juridische werkervaring (36 uur per week)
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Vacature: Rechter in opleiding met ruime juridische werkervaring (36 uur per week)

Verschillende rechtbanken en verschillende rechtsgebieden, waaronder belastingrecht

Een rechter ziet iedereen

Een topcrimineel, ruziënde buren, toekomstige exen, een slachtoffer van een verkeersongeval; een rechter ziet veel verschillende mensen in veel verschillende situaties voorbijkomen. Maar of het nu gaat om groot onrecht, klein leed of schrijnende gevallen, al deze mensen hebben behoefte aan een onafhankelijk oordeel. Iemand die een beslissing neemt. Dat doet u als rechter.

Onafhankelijk, onpartijdig, integer en professioneel: zo maakt rechtspraak het verschil tussen recht en onrecht, tussen vertrouwen en wantrouwen, tussen recht voor iedereen en het recht van de sterkste. Zonder rechtspraak worden er geen geschillen beslecht en is de behandeling van strafbare feiten gebaseerd op willekeur. We werken daarom met bijna 2.500 rechters, die per jaar 1,8 miljoen rechtszaken behandelen.

Bent u op zoek naar unieke professionele mogelijkheden? Een functie als rechter geeft u de kans om alle rechtsgebieden grondig en van alle kanten te leren kennen én er invloed op uit te oefenen. Binnen verschillende rechtbanken hebben we opleidingsplaatsen beschikbaar per april 2017.

U wordt opgeleid in twee rechtsgebieden. Een aantal rechtbanken zoekt specifiek naar ervaren fiscale en financiële juristen. Is dit uw achtergrond? Dan kunt u het beste bij een rechtbank solliciteren, die dit in de vacaturetekst vermeld heeft. U werkt in teamverband met andere rechters en juridisch en administratief medewerkers. Wilt u in uw sollicitatie vermelden naar welke rechtsgebieden en locatie uw belangstelling in eerste instantie uitgaat? 

De opleiding
Afhankelijk van uw ervaring duurt de fulltime opleiding minimaal 1 jaar en drie maanden en maximaal 3 jaar. U zult in beginsel in twee teams met twee verschillende rechtsgebieden worden opgeleid en na de opleiding bent u in meerdere teams inzetbaar. U bent bereid om op termijn op beide locaties ingezet te worden. Om voor een van deze opleidingsplaatsen in aanmerking te komen, heeft u:

  • de meestertitel behaald of voldoet u aan de eisen van art. 5 van de wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren.
  • de Nederlandse nationaliteit.
  • ten minste vijf jaar relevante juridische werkervaring


De opleiding tot rechter start op 1 april 2017. Voorafgaand aan de opleiding worden met u afspraken op maat gemaakt met betrekking tot de aard, inhoud en duur van de opleiding en de beloning. Wanneer u na de opleiding wordt aangesteld als rechter, bedraagt het salaris minimaal € 5.523,66 en maximaal € 7.124,52 (salariscategorie 9 Rechterlijke Macht) bij een 36-urige werkweek. Tijdens de opleiding bedraagt uw aanstelling in de eerste drie maanden 36 uur en daarna ten minste 32 uur per week. Gedurende de opleiding wordt u bezoldigd conform de salariscategorie Opleidingen. Het brutosalaris bedraagt, afhankelijk van uw huidige inkomen, in die periode minimaal € 2.580,56 en maximaal € 5.376,98 per maand.

De procedure
De Landelijke Selectiecommissie Rechters (LSR) verricht de voorselectie van de kandidaten. Het secretariaat van de LSR is bereikbaar op tel: 088-3611025 of per mail: lsr@rechtspraak.nl. Na gebleken geschiktheid nodigt de selectiecommissie van de rechtbank u uit voor een sollicitatiegesprek.

U kunt solliciteren via deze link: https://derechtspraak.heeft-vacatures.nl/rechter_in_opleiding_met_ruime_juridische_werkervaring_36_uur_per_week_utrecht/114071/V310/solliciteren

‚Äč
De selectieprocedure duurt ongeveer 10 weken. In week 45 van 2016 is de briefselectie, in de weken 46 en 47 zijn de analytische testen, in week 48 het assessment en in week 49 de voorgesprekken. In week 50 zijn de eindgesprekken bij de LSR en na de lokale selectie in de weken 51 t/m 2 van 2017 eindigt de procedure eind januari. 

Kijk voor alle vacatures op https://www.werkenbijderechtspraak.nl/rechter-of-raadsheer-worden/.

Eerder geplaatste artikelen

Stiekem een gesprek opnemen, mag dat?
In dit mobiele tijdperk is het tegenwoordig heel makkelijk om met een mobiele telefoon stiekem gesprekken op te nemen. Moeilijke gesprekken met klanten of collega’s bijvoorbeeld. Of een function...
Lees meer...
Is jouw LinkedIn-profiel bijgewerkt?
Of je nu als ondernemer of als werknemer gebruikmaakt van LinkedIn, voor beide geldt dat het belangrijk is om je profiel up-to-date te houden en actief te blijven, ook als je niet direct op zoek bent ...
Lees meer...
Ons brein zit verandering in de weg
Hebben jullie ook op de laatste heidag afgesproken een aantal dingen echt anders te gaan doen? In de interne communicatie, samenwerking of processen? Of in de relatie met jullie klanten? En kwam daar ...
Lees meer...
Hier klikken