fiscalistenonline.nl: Plan Zuidas gemeente Amsterdam verworpen
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Plan Zuidas gemeente Amsterdam verworpen

Alle acht beoogde private financiers voor nieuwbouw op de A10 bij de Amsterdamse Zuidas verwerpen het investeringsvoorstel van de gemeente Amsterdam. Ze vinden de financiƫle en politieke risico's van het zogeheten Zuidas Dok te groot. De financiers verwijten de gemeente alle zeggenschap over het project te willen houden, maar het financieel risico af te schuiven.
Dit bevestigen betrouwbare bronnen op de Zuidas en het Binnenhof. In een vertrouwelijke brief aan banken en pensioenfondsen erkent de gemeente dat het huidige plan 'niet voldoende aantrekkelijk' is voor financiers.

Ruzie Bouwfonds en Philips 24 april 2008 Zuidas goudmijn verdachten 23 april 2008 Wethouder: 'Gemeente Amsterdam gaat haar partners in vastgoedprojecten voortaan toch maar wel screenen' 18 april 2008

Het conflict staat los van de smeergeldaffaire op de Zuidas.

De geplande ondergrondse tunnels van 1200 meter lengte voor auto, trams en trein kosten circa euro 4 mrd. Private partijen moeten euro 2,7 mrd opbrengen. Op het dak van de tunnels moeten over tien jaar zestig wolkenkrabbers en woontorens verrijzen. Het idee is dat de marktpartijen hun investering terugverdienen met de ontwikkeling en verkoop van de torens.

Kredietcrisis speelt mede een rol
De beoogde financiers, een reeks banken, ambtenarenpensioenfonds ABP en Schiphol, zien het plan mede vanwege de kredietcrisis niet meer zitten.

Minister Bos (Financiƫn) laat zakenbank Credit Suisse First Boston (CSFB) nu met spoed onderzoeken hoe nog belangstelling van private financiers is te wekken. CSFB begon twee weken geleden aan nieuwe berekeningen.

De zakenbank moet zijn advies binnen een maand af hebben, ruim voor een cruciale gemeenteraadsvergadering van 4 juni.

Zuidas project van nationaal belang
Voor de overheid is de Zuidas een 'sleutelproject' van 'nationaal' belang. Een gezamenlijke onderneming van overheid en private aandeelhouders moet spoorlijnen, snelwegen en trams bij het WTC Amsterdam laten overkappen. In deze 'Zuidas Onderneming' zou de overheid 40% van de aandelen kopen. Het pakket van 60% voor private financiers komt op de markt via een veiling waar acht partijen zijn toegelaten: ABN Amro, Fortis, ING, Rabo, BNG, Bank of Scotland, Schiphol en ABP. Maar zij verwijzen het in december uitgekomen prospectus nu naar de prullenmand.

De vrees is niet alleen financieel van karakter. Ook de eis van de gemeente om een derde van de ruimte voor sociale woningbouw te reserveren valt in slechte aarde.
Bron: FD.nl

Eerder geplaatste artikelen

Stiekem een gesprek opnemen, mag dat?
In dit mobiele tijdperk is het tegenwoordig heel makkelijk om met een mobiele telefoon stiekem gesprekken op te nemen. Moeilijke gesprekken met klanten of collega’s bijvoorbeeld. Of een function...
Lees meer...
Is jouw LinkedIn-profiel bijgewerkt?
Of je nu als ondernemer of als werknemer gebruikmaakt van LinkedIn, voor beide geldt dat het belangrijk is om je profiel up-to-date te houden en actief te blijven, ook als je niet direct op zoek bent ...
Lees meer...
Ons brein zit verandering in de weg
Hebben jullie ook op de laatste heidag afgesproken een aantal dingen echt anders te gaan doen? In de interne communicatie, samenwerking of processen? Of in de relatie met jullie klanten? En kwam daar ...
Lees meer...
Hier klikken