fiscalistenonline.nl: De voor- en nadelen van flexibele werkplekken
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

De voor- en nadelen van flexibele werkplekken

Een flexibele werkplek is een plaats in een bedrijf waar iedere werknemer kan gaan zitten en werken. Door te zorgen dat iedereen overal kan inloggen en kan beschikken over de eigen papieren en andere informatie, creëert een bedrijf veel flexibiliteit. Wat zijn hier de voor- en nadelen van?

Voordelen flexplekken
Besparing kantoorruimte
Als een bedrijf 25 mensen in dienst heeft die maar vier dagen per week werken, zijn twintig werkplekken per dag voldoende. Door te zorgen dat iedereen kan zitten waar ze willen blijven niet elke dag vijf andere bureaus leeg. Hierdoor bespaart een bedrijf kosten (minder computers bijvoorbeeld) en kantoorruimte. Zorg uiteraard wel voor enige marge, zodat niet iemand op de gang moet gaan werken omdat er in het kantoor geen ruimte meer is.

Wisselende contacten
Werknemers zitten steeds bij iemand anders in de buurt. Dit kan leiden tot een goede sfeer in je bedrijf en meer betrokkenheid met elkaar en bij het bedrijf.

Verbeterde werkomgeving
Door het creëren van flexibele werkplekken kan ook de indeling van het kantoor beter georganiseerd worden. Door schotten tussen afdelingen weg te halen, creëer je meer licht, ruimte en openheid.

Nadelen flexplekken
Gebrek aan privacy
Door de meer open indeling kan ook de privacy wat meer verdwijnen. Vooral als er vaak contact is met klanten is dat een probleem. Er moeten daarom altijd aparte ruimtes zijn om te overleggen met mensen.

Minder persoonlijk
Natuurlijk heb je een opbergplaats waar al de benodigde papieren liggen waardoor je altijd bij de hand hebt wat je nodig hebt. Maar omdat je iedere dag ergens anders zit, kan een werknemer niet van een werkplek echt zijn werkplek maken. Een oplossing hiervoor is het maken van postvakjes die op een centrale plaats bewaard worden.

ICT-problemen
Er moet gezorgd worden dat iedereen overal kan inloggen en dat de omstandigheden gelijk zijn. Anders ontstaat er een stormloop op de goede werkplekken. De ICT-dienst moet dus voldoende capaciteit hebben om het flexwerken aan te pakken.

Dus wat te doen?
Kijk wat het beste is voor jouw onderneming en vraag ook het personeel naar hun mening. Als een bedrijf veel parttimers heeft, is het bijvoorbeeld al sneller nuttig. Een bedrijf kan ook kiezen voor een intensivering van een werkplek door een schema te maken wie wanneer op die werkplek zit. Zo zorg je ook dat de bezettingsgraad van de bureaus hoog ligt.

Bron

 

Eerder geplaatste artikelen

Vrouwen werken harder door crisis
Vier op tien vrouwelijke werknemers is door de economische crisis harder gaan werken. Dat blijkt uit een enquête van het human resourcesbedrijf SD Worx. In die groep zegt zelfs twee op drie vrouwen...
Lees meer...
Klokkenluiders worden beter beschermd
Klokkenluiders bij de rijksoverheid en de politie krijgen een betere bescherming. Een misstand kan voortaan vertrouwelijk worden gemeld bij een vertrouwenspersoon. Klokkenluiders die willen procederen...
Lees meer...
Ziekte en privacy
Werkgevers hebben een zeker recht op informatie over de ziekte van hun medewerkers. Aan de andere kant heeft de werknemer recht op bescherming van zijn privacy.Wat is nu precies privé en wat niet? ...
Lees meer...
Hier klikken