fiscalistenonline.nl: Studie: Fiscaal Recht
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Studie: Fiscaal Recht


WO niveau


Als vooropleiding voor de studie fiscaal recht of fiscale economie is een VWO-diploma of een HEAO-diploma fiscale economie vereist.

Wat is het verschil tussen fiscaal recht en fiscale economie?
In de studie fiscaal recht staan vrijwel alleen fiscale vakken op het programma; maar daar wordt dan ook vrij diep op ingegaan. Bij fiscale economie wordt het belastingrecht vooral vanuit economisch perspectief bestudeerd.

Keuze fiscaal recht of fiscale economie?
Beide studies kennen een bachelorfase van drie jaar en een masterprogramma van één jaar. En bieden vrijwel dezelfde kansen op de arbeidsmarkt. Beide studies leveren een baan als belastingadviseur of bedrijfsfiscalist op. Uiteraard kan je ook bij de Belastingdienst gaan werken.

Fiscaal Recht
Waarom moet iedereen belasting betalen? En hoe vul ik zo'n belastingformulier in? Wat mag ik wel als aftrekpost opvoeren en wat niet? Vragen waar vrijwel iedereen mee te maken krijgt, want de meeste mensen in Nederland betalen belasting. Een fiscaal-jurist is een van de weinigen die ze ook allemaal kan beantwoorden. Als fiscaal-jurist ben je een expert op het gebied van belastingen. Je kent de 'ins' en de 'outs' van het belastingrecht en je beschikt over een ruime boekhoudkundige kennis. Je moet het dan ook leuk vinden om met getallen en cijfers te werken. Verder moet een fiscaal-jurist goed uit de voeten kunnen met de regel- en wetgeving. Je moet uit grote hoeveelheden tekst de belangrijkste informatie kunnen halen. Ook beschik je over goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden.

Hoe ziet de opleiding eruit?
De bacheloropleiding fiscaal recht duurt drie jaar. In het eerste jaar krijg je een algemene inleiding in de geschiedenis en grondslagen van het Nederlands recht. Er worden vakken als privaatrecht en straf-recht gegeven. In het tweede jaar van de bachelor begin je echt met specialiseren. Er is dan veel aandacht voor het belastingrecht. Denk aan vakken als inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting. Daarnaast krijg je economische vakken. Eén van de dingen die je daarbij leert, is het verwerken en interpreteren van financiële gegevens van ondernemingen. Privaatrecht staat ook in het tweede en derde jaar op het programma. Bovendien is er ruimte om een vak te volgen van je eigen keuze. Na het afronden van de bachelor, kun je doorstromen naar de masteropleiding. De masterfase brengt een verdieping aan op de fiscale onderdelen van de bachelor fiscaal recht. Daarnaast krijg je in je masterjaar enkele niet-fiscale vakken en is het mogelijk om stage te lopen. Met het schrijven van je scriptie rond je de studie af en krijg je de master-graad.

Waar ga je werken?
Over het algemeen komen fiscaal-juristen terecht bij de overheid of in het bedrijfsleven. Je kunt denken aan functies als belastinginspecteur, belastingadviseur of fiscaal-juridisch medewerker bij het ministerie van Financiën of de rechterlijke macht. Fiscaal-juristen werken ook in het bank- en verzekeringswezen en bij werkgevers- en werknemersorganisaties. Weer anderen krijgen een aanstelling in managementteams van grotere organisaties en instellingen. Met een aantal aanvullende tentamens kun je tenslotte ook nog advocaat of rechter worden.

Kijk voor meer informatie op: http://www.uva.nl/.

Toelatingseisen

  • Vooropleiding: VWO-diploma, HBO-propedeuse.
  • Verplichte vakken: geen.
  • Gewenste vakken: geen.
  • Bijzonderheden: Het is mogelijk de propedeuse rechten in Leeuwarden te volgen.
  • Er is een verkort programma voor afgestudeerden HEAO-belastingrecht en de controleursopleiding.
  • De opleiding wordt in Groningen ook als deeltijdstudie aangeboden.

 

 

 

Eerder geplaatste artikelen

Fiscale cursussen en opleidingen 2016
Ook in 2016 kunt u bij Licent Academy terecht voor een ruim en gevarieerd aanbod aan fiscale cursussen en opleidingen. Of u nu wilt specialiseren, verdiepen of uw kennis op peil wilt houden, u bent ...
Lees meer...
De Ontvanger: dé businesspartner voor uw financiën
Op donderdag 5 november organiseert BelastingBelangen in samenwerking met de Auxilium Adviesgroep de cursus De Ontvanger: dé businesspartner voor uw financiën. Hans Zwagemaker, hoofdredac...
Lees meer...
WO-diploma kost bedrijfsleven een lieve duit
De kosten die u moet maken om een medewerker zijn masterdiploma te laten halen, zijn in de afgelopen jaren flink gestegen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het o...
Lees meer...
Hier klikken