fiscalistenonline.nl: PvdA en ChristenUnie: ontslagplan moet verbetering zijn
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

PvdA en ChristenUnie: ontslagplan moet verbetering zijn

De PvdA en de ChristenUnie hebben woensdag in de Tweede Kamer tal van kritische vragen op tafel gelegd over het kabinetsvoorstel om het ontslagrecht te versoepelen. Mariëtte Hamer van de PvdA noemde meer dan tien normen, waarop ze het plan zal beoordelen. ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega benadrukte dat ze "voor verbetering van het ontslagrecht is en niet voor verslechtering".
Alleen CDA'er Eddy van Hijum liet er geen misverstand over bestaan dat hij blij is met de adviesaanvraag aan werkgevers en vakbonden door het kabinet. Zo hield hij VVD-Kamerlid Atzo Nicolaï voor "dat het toch maar winst is" dat er nu een voorstel ligt om het ontslagrecht te vereenvoudigen, terwijl dat gevoelig ligt bij zijn coalitiegenoten.

Toetsen
De PvdA zal de kabinetsplannen toetsen op bijvoorbeeld hoeveel mensen die werkgevers nu minder snel aannemen, zoals langdurig werklozen, allochtonen, vrouwen en gehandicapten, makkelijker aan een baan komen.

Voor de sociaaldemocraten weegt ook zwaar dat iedere werknemer recht krijgt op een ontslagvergoeding, dat de lagere inkomens er beter van worden en dat de "platina handdrukken" aan de top van het bedrijfsleven worden aangepakt.

Oppositie
Dat zei Hamer op vragen van oppositiepartijen SP, VVD, GroenLinks, D66 en SGP. De PvdA was voor de verkiezingen nog tegen de versoepeling van het onslagrecht, maar gaat er nu mee akkoord dat minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) daarover advies vraagt aan de Stichting van de Arbeid, het officiële overlegorgaan van werkgevers en werknemers.

GroenLinks, SP en D66 zien niets in de adviesaanvraag, omdat werkgevers en vakbonden hierover toch sterk verdeeld zijn. De VVD is ook sceptisch.

Volgens GroenLinks komen flexwerkers en oudere werknemers er bekaaid vanaf in de voornemens van het kabinet. De SP verwijt het kabinet bovendien dat die de platina handdrukken van topinkomens buiten schot laat.

Versoepeling
D66 en VVD vinden dat het kabinet niet ver genoeg gaat in de versoepeling van het ontslagrecht. Vrouwen, etnische minderheden en mensen met een arbeidshandicap komen moeilijk aan de slag, doordat de werknemers die al een baan hebben hun werk door bepalingen in de cao's veilig weten te stellen.

GroenLinks is op zich blij met een vereenvoudiging van de ontslagbescherming, maar vindt dat het kabinet werkzoekenden meer perspectief moet bieden om aan de slag te komen.
Bron: ANP via NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

AccountancyNieuws: Zaag niet aan de poten van je eigen fiscale praktijk!
Een gezond accountantskantoor is te herkennen op afstand: sterke focus, heldere positionering, innovatief, ICT op orde, duidelijke dynamiek en enthousiaste, professionele medewerkers. Maar er is nog e...
Lees meer...
Vormt de blockchain een bedreiging voor de financiële professional?
Blockchain, Bitcoin, cryptogeld. Het zijn zomaar een paar termen waar we in de media mee om de oren worden geslagen. Moeten we als financiële professional vrezen voor onze banen door de opkomst v...
Lees meer...
Duizenden ondernemers werken met hun partner
Een onderneming runnen samen met je man of vrouw. Sommige ondernemers moeten er misschien niet aan denken, maar heel wat partners blijken de handen ineen te slaan voor hun onderneming. Dat heeft het C...
Lees meer...
Hier klikken