fiscalistenonline.nl: 'Geen extra pinkosten bij klein bedrag'
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

'Geen extra pinkosten bij klein bedrag'

Het pinnen van kleine bedragen moet zónder extra kosten gepaard gaan, vindt de Consumentenbond. Ruim een vijfde van de winkeliers brengt zijn klanten op dit moment nog wél een klein bedrag in rekening als er beneden de tien euro gepind wordt, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).
De Consumentenbond hekelt die pinboete, ook al gaat het in veel gevallen slechts om tien eurocent. ,Als je het pinnen wilt stimuleren moet je geen extra kosten in rekening brengen,’’ verwoordt een zegsvrouw de onvrede.

Zij refereert aan een grote campagne van betaalorganisatie Currence, die smijt met leuzen als ‘Klein bedrag? Pinnen mag!’ en ‘Wij willen liever PIN’. Onder meer supers hebben de campagne met liefde omarmd. Zij vinden pinnen vooral veiliger, want dan zit er minder cash geld in de kassa.

Ook Currence stelt nu dat de pinboetes voor kleine bedragen helemaal niet nodig zijn. ,Er zijn geen argumenten om die kosten wel in rekening te brengen,’’ zegt Bob Goulooze van Currence.

Volgens hem zijn de pinpakketten voor ondernemers de laatste jaren aanzienlijk goedkoper geworden. Cashbetalingen zijn vaak zelfs duurder, want ondernemers moeten het contante geld in de kassa steeds weer tellen en vervolgens naar de bank brengen.

Banken zijn er ook niet gelukkig mee. Zij moeten onder meer beveiligd transport regelen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) betreurt dat ondernemers nog altijd extra kosten voor kleine pinbetalingen in rekening brengen.

De Raad Nederlandse Detailhandel, die het overgrote deel van de detailhandel vertegenwoordigt, erkent de dalende pinkosten voor winkeliers. ,Maar,’’ zegt directeur Henk Kok, ,nog niet iedere ondernemer heeft zo’n voordelig pakket. Sommigen hebben bijvoorbeeld vorig jaar nog een minder gunstig contract afgesloten.’’

Hij wil ondernemers de vrijheid gunnen bepaalde kosten door te berekenen. Verder meent Kok dat de bordjes waarop pinboetes bij kleine bedragen worden aangekondigd al steeds vaker verdwijnen.

Hoewel steeds meer transacties gepind worden, zweert één op de drie ondernemers nog steeds bij het vertrouwde knisperende en rinkelende geld. Ze hebben geen pinautomaat, blijkt uit cijfers van DNB.

De Consumentenbond vindt dat pinfaciliteiten steeds meer gemeengoed moeten worden. Ook bij de bakker op de hoek. ,Dat kan nu kennelijk, gezien de lagere kosten,’’ aldus de woordvoerster. Zij wijst er wel op dat contant betalen, in het kader van de keuzevrijheid, altijd mogelijk moet blijven.
Bron: AD.nl

Eerder geplaatste artikelen

Hoe belangrijk is je online imago?
Je online imago is een afspiegeling van hoe je in het echt bent: wat je doet, waar je naartoe op vakantie gaat, naar welke muziek je luistert, welke sport je beoefent en ga zo maar door! Voor een toe...
Lees meer...
“Je eerste werkgever kiest jou, de tweede kies jij”
Je hebt een diploma op zak en bent klaar om de fiscale wereld te veroveren. Hoe zorg je ervoor dat je op een plek terechtkomt die bij je past? Recruiter Martijn Betgem van Adviesgroep ’88 geeft ...
Lees meer...
Belangrijkste wijzigingen Belastingen 2018
Op 19 december 2017 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2018. Het wetsvoorstel moet nog worden bekrachtigd door de Koning en treedt dan op 1 januari 2018 in werking. Vooruitlopend op...
Lees meer...
Hier klikken