fiscalistenonline.nl: 'Fiscus vaak in de fout bij sterfgevallen'
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

'Fiscus vaak in de fout bij sterfgevallen'

De Belastingdienst gaat veel te vaak in de fout met het afhandelen van toeslagen voor zorg en huur nadat een belastingplichtige is overleden. Dat concludeert de VVD op basis van klachten die binnenkomen via de door de partij geopende website overbelasting.com. Die is een week in de lucht. Burgers en bedrijven hebben inmiddels meer dan 2500 klachten over de fiscus gemeld.
De meeste reacties gaan over te veel ingehouden inkomensafhankelijke zorgpremie. Bekend was al dat door automatiseringsproblemen ongeveer 30.000 mensen al anderhalf jaar wachten op teruggave van de premie. Ook wordt er veel geklaagd over de slechte kwaliteit van de belastingtelefoon.

Onvergeeflijk
De VVD vindt de tientallen klachten over het afhandelen van toeslagen na een sterfgeval schokkend. "Ik ontvang veel klachten van mensen die al maanden tevergeefs proberen huur- of zorgtoeslagen stop te zetten van een overleden familielid. Dit is onvergeeflijk", aldus initiatiefneemster VVD-Tweede Kamerlid Ineke Dezentjé.

Volgens haar maakt de klachtenstroom op de website pijnlijk duidelijk hoe slecht de fiscus functioneert. Ze zal de klachten bundelen en in september aanbieden aan staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën).

Ontevreden
De VVD is al langer ontevreden over de fiscus. Na grote achterstanden in het verwerken van toeslagen eerder dit jaar, heeft de dienst nu nog grote moeite met het terugbetalen van over 2006 te veel betaalde premie voor zorgkosten en werknemersverzekeringen zoals WW.

Bij de overdracht van gegevens van uitkeringsinstantie UWV naar de Belastingdienst is het zo misgegaan, dat veel informatie nu onbruikbaar is. In september moeten bedrijven daarom opnieuw loongegevens van werknemers aanleveren.
Bron: ANP via NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

De werkkostenregeling: de vrije ruimte, een feest
De werkkostenregeling biedt u een vrije ruimte van 1,2% van de fiscale loonsom. Met die vrije ruimte kunt u ‘leuke dingen’ doen voor uw medewerkers. U kunt hen diverse vergoedingen en vers...
Lees meer...
Let op: nieuwe pensioenrichtleeftijd per 1-1-2018
Per 1 januari 2018 wordt de pensioenrichtleeftijd verhoogd van 67 naar 68 jaar. Werkgevers moeten daardoor depensioenregelingen van hun medewerkers – weer –aanpassen, nog dit jaar. Een v...
Lees meer...
Tarief vennootschapsbelasting omlaag
In het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ van de coalitie Rutte III wordt voorgesteld om het tarief van de vennootschapsbelasting stapsgewijs te verlagen van 25% naar 21%. Het tarie...
Lees meer...
Hier klikken