fiscalistenonline.nl: 'Fiscus vaak in de fout bij sterfgevallen'
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

'Fiscus vaak in de fout bij sterfgevallen'

De Belastingdienst gaat veel te vaak in de fout met het afhandelen van toeslagen voor zorg en huur nadat een belastingplichtige is overleden. Dat concludeert de VVD op basis van klachten die binnenkomen via de door de partij geopende website overbelasting.com. Die is een week in de lucht. Burgers en bedrijven hebben inmiddels meer dan 2500 klachten over de fiscus gemeld.
De meeste reacties gaan over te veel ingehouden inkomensafhankelijke zorgpremie. Bekend was al dat door automatiseringsproblemen ongeveer 30.000 mensen al anderhalf jaar wachten op teruggave van de premie. Ook wordt er veel geklaagd over de slechte kwaliteit van de belastingtelefoon.

Onvergeeflijk
De VVD vindt de tientallen klachten over het afhandelen van toeslagen na een sterfgeval schokkend. "Ik ontvang veel klachten van mensen die al maanden tevergeefs proberen huur- of zorgtoeslagen stop te zetten van een overleden familielid. Dit is onvergeeflijk", aldus initiatiefneemster VVD-Tweede Kamerlid Ineke Dezentjé.

Volgens haar maakt de klachtenstroom op de website pijnlijk duidelijk hoe slecht de fiscus functioneert. Ze zal de klachten bundelen en in september aanbieden aan staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën).

Ontevreden
De VVD is al langer ontevreden over de fiscus. Na grote achterstanden in het verwerken van toeslagen eerder dit jaar, heeft de dienst nu nog grote moeite met het terugbetalen van over 2006 te veel betaalde premie voor zorgkosten en werknemersverzekeringen zoals WW.

Bij de overdracht van gegevens van uitkeringsinstantie UWV naar de Belastingdienst is het zo misgegaan, dat veel informatie nu onbruikbaar is. In september moeten bedrijven daarom opnieuw loongegevens van werknemers aanleveren.
Bron: ANP via NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

AccountancyNieuws: Zaag niet aan de poten van je eigen fiscale praktijk!
Een gezond accountantskantoor is te herkennen op afstand: sterke focus, heldere positionering, innovatief, ICT op orde, duidelijke dynamiek en enthousiaste, professionele medewerkers. Maar er is nog e...
Lees meer...
Vormt de blockchain een bedreiging voor de financiële professional?
Blockchain, Bitcoin, cryptogeld. Het zijn zomaar een paar termen waar we in de media mee om de oren worden geslagen. Moeten we als financiële professional vrezen voor onze banen door de opkomst v...
Lees meer...
Duizenden ondernemers werken met hun partner
Een onderneming runnen samen met je man of vrouw. Sommige ondernemers moeten er misschien niet aan denken, maar heel wat partners blijken de handen ineen te slaan voor hun onderneming. Dat heeft het C...
Lees meer...
Hier klikken