fiscalistenonline.nl: Rust op beurzen keert terug
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Rust op beurzen keert terug

Terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) gisteren voor de derde maal goedkope leningen beschikbaar stelde aan de banken, keerde de rust terug op de Europese beurzen. Eind vorige week kleurden de koersen nog bloedrood, nadat de Amerikaanse hypotheekcrisis Europa bereikte.
Diverse Europese banken hadden verliezen geleden op oninbare hypotheekleningen uit de VS. Dat zorgde voor een vertrouwenscrisis. Banken leenden geen geld meer aan elkaar uit, uit angst dat een collegabank het geld niet zou kunnen terugbetalen.

Na een gezamenlijk ingrijpen van de centrale banken van Europa, Azië en de VS, waarbij in drie dagen honderden miljarden euro’s in de geldmarkt werden gepompt, lijkt een liquiditeitscrisis binnen de bankwereld afgewenteld. Volgens de ECB heeft de situatie zich in de bankwereld weer genormaliseerd.

In Amsterdam dikte gisteren de gezaghebbende AEX met ruim twee procent aan tot bijna 514 punten, waardoor een deel van het dramatische verlies van vrijdag weggewerkt werd. Deze ‘opluchtingsrally’ werd gesteund door het uitblijven van een krach op Wall Street.

Toch is de sfeer nog steeds nerveus uit angst voor nieuwe tegenvallers wegens de oninbare Amerikaanse hypotheekleningen ,De interventie van de ECB wekt de suggestie dat de problemen bij de Europese banken groter zijn dan gedacht,’’ aldus Erwin Langewis, analist bij de Haagse bank NIBC.

De ECB heeft immers als dé Europese bankentoezichthouder toegang tot interne bedrijfsgegevens en zou beter dan de buitenwereld op de hoogte kunnen zijn van de situatie.

Overigens werd NIBC zelf getroffen door de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Als enige Nederlandse bank maakte NIBC vorige week bekend een verlies van 137 miljoen euro te hebben geleden op slechte Amerikaanse hypotheekleningen, waardoor de halfjaarwinst verdampte. Andere Nederlandse financiers zoals ING, Aegon en Fortis hebben geen grote problemen gemeld.

In de ogen van Langewis zijn de centrale banken medeverantwoordelijk voor de huidige crisis. Ze hebben de hypotheekluchtbel gestimuleerd door de rente jarenlang laag te houden. Dat stimuleerde de gemiddelde Amerikaan om te speculeren met goedkope hypotheekleningen. Met geleend geld werden huizen snel gekocht en verkocht om zo te profiteren van de stijgende huizenprijs. ,De luchtbel is gevoed door roekeloos monetair beleid,’’ aldus Langewis.
Bron: AD.nl

Eerder geplaatste artikelen

Fiscaal vennoot Hans van den Besselaar neemt na 31 jaar afscheid van Wesselman
Per 31 december 2018 neemt Hans van den Besselaar afscheid van Wesselman Accountants | Adviseurs in Eindhoven en Helmond. Van den Besselaar neemt afscheid als vennoot en belastingadviseur, maar blijft...
Lees meer...
FISCALE (EINDEJAAR) ACTUALITEITEN
Ondernemers én particulieren moeten tegen het jaareinde 2018 druk in de weer met de vele fiscale voorstellen van Prinsjesdag 2018 én de fiscale plannen uit het Regeerakkoord van Rutte II...
Lees meer...
Hoe ziet de werkplek van de toekomst eruit? 5 tips
Veel kantoren zijn de laatste jaren bezig geweest met een “no office”-cultuur, digitalisering en de inrichting van een virtuele werkplek. Medewerkers kunnen op afstand vergaderen met virtu...
Lees meer...
Hier klikken