fiscalistenonline.nl: 'Koopkrachtverlies niet te voorkomen'
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

'Koopkrachtverlies niet te voorkomen'

Het kabinet ziet weinig mogelijkheden om het dreigende verlies aan koopkracht voor lage en middeninkomens volledig te compenseren. Bronnen rond het kabinet menen dat er maar weinig geld beschikbaar is om de inkomens op peil te houden en tegelijk in 2008 een overschot op de begroting te realiseren.
Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) dreigen vooral de mensen met lagere inkomens er volgend jaar er op achteruit te gaan. Gemiddeld loopt dit verlies op tot een half procent, maar ouderen en mensen met de laagste inkomens kunnen een procent in koopkracht achteruit gaan.

De koopkrachtdaling wordt veroorzaakt door de stijgende ziektekostenpremies en door de belastingmaatregelen uit het regeerakkoord, zoals de invoering van milieuheffingen. Ook valt de cao-loonstijging lager uit dan eerder werd verwacht.

De oppositiepartijen, vakbonden en de ouderenbond ANBO eisen dat het kabinet de koopkracht op peil houdt. Zij vinden het onacceptabel dat huishoudens erop achteruitgaan terwijl de economie op volle toeren draait.

„Telkens horen we over het zoet dat er aan zit te komen en nu, na de verkiezingen, blijkt het toch weer zuur te worden. We zijn het zat,’’ zegt Richard Gielen van de Vakcentrale FNV.

Ook de vakcentrale CNV vindt dat burgers in hun portemonnee moeten kunnen terugzien dat het goed gaat met de economie.

De dreigende daling van de koopkracht voor 65-plussers is ‘compleet van de zotte’, stelt woordvoerder Frank van der Aa van de ouderenbond ANBO. Hij verwacht dat het kabinet maatregelen neemt om ouderen te ontzien. ,Maar het gaat wel weer aantikken.’’

De oppositiepartijen VVD, SP en GroenLinks reageren ook vol onbegrip op de dreigende koopkrachtdaling. Volgens VVD-leider Rutte is het wel ‘heel bijzonder dat, terwijl de economie draait als een tierelier, iedereen er toch op achteruitgaat’.

Rutte wil dat minister Bos (Financiën) ervoor zorgt dat de ministeries minder uitgeven, zodat er geld beschikbaar komt voor lastenverlichting.
Bron: AD.nl

Eerder geplaatste artikelen

Vormt de blockchain een bedreiging voor de financiële professional?
Blockchain, Bitcoin, cryptogeld. Het zijn zomaar een paar termen waar we in de media mee om de oren worden geslagen. Moeten we als financiële professional vrezen voor onze banen door de opkomst v...
Lees meer...
Duizenden ondernemers werken met hun partner
Een onderneming runnen samen met je man of vrouw. Sommige ondernemers moeten er misschien niet aan denken, maar heel wat partners blijken de handen ineen te slaan voor hun onderneming. Dat heeft het C...
Lees meer...
Wat is dan eigenlijk het accountantskantoor van de toekomst?
Er wordt op dit moment veel gezegd en geschreven over het accountantskantoor van de toekomst. Niet alleen over het accountantskantoor trouwens, ook advocatenkantoren en banken zullen er, als we alles ...
Lees meer...
Hier klikken