fiscalistenonline.nl: 'Koopkrachtverlies niet te voorkomen'
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

'Koopkrachtverlies niet te voorkomen'

Het kabinet ziet weinig mogelijkheden om het dreigende verlies aan koopkracht voor lage en middeninkomens volledig te compenseren. Bronnen rond het kabinet menen dat er maar weinig geld beschikbaar is om de inkomens op peil te houden en tegelijk in 2008 een overschot op de begroting te realiseren.
Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) dreigen vooral de mensen met lagere inkomens er volgend jaar er op achteruit te gaan. Gemiddeld loopt dit verlies op tot een half procent, maar ouderen en mensen met de laagste inkomens kunnen een procent in koopkracht achteruit gaan.

De koopkrachtdaling wordt veroorzaakt door de stijgende ziektekostenpremies en door de belastingmaatregelen uit het regeerakkoord, zoals de invoering van milieuheffingen. Ook valt de cao-loonstijging lager uit dan eerder werd verwacht.

De oppositiepartijen, vakbonden en de ouderenbond ANBO eisen dat het kabinet de koopkracht op peil houdt. Zij vinden het onacceptabel dat huishoudens erop achteruitgaan terwijl de economie op volle toeren draait.

„Telkens horen we over het zoet dat er aan zit te komen en nu, na de verkiezingen, blijkt het toch weer zuur te worden. We zijn het zat,’’ zegt Richard Gielen van de Vakcentrale FNV.

Ook de vakcentrale CNV vindt dat burgers in hun portemonnee moeten kunnen terugzien dat het goed gaat met de economie.

De dreigende daling van de koopkracht voor 65-plussers is ‘compleet van de zotte’, stelt woordvoerder Frank van der Aa van de ouderenbond ANBO. Hij verwacht dat het kabinet maatregelen neemt om ouderen te ontzien. ,Maar het gaat wel weer aantikken.’’

De oppositiepartijen VVD, SP en GroenLinks reageren ook vol onbegrip op de dreigende koopkrachtdaling. Volgens VVD-leider Rutte is het wel ‘heel bijzonder dat, terwijl de economie draait als een tierelier, iedereen er toch op achteruitgaat’.

Rutte wil dat minister Bos (Financiƫn) ervoor zorgt dat de ministeries minder uitgeven, zodat er geld beschikbaar komt voor lastenverlichting.
Bron: AD.nl

Eerder geplaatste artikelen

De werkkostenregeling: de vrije ruimte, een feest
De werkkostenregeling biedt u een vrije ruimte van 1,2% van de fiscale loonsom. Met die vrije ruimte kunt u ‘leuke dingen’ doen voor uw medewerkers. U kunt hen diverse vergoedingen en vers...
Lees meer...
Let op: nieuwe pensioenrichtleeftijd per 1-1-2018
Per 1 januari 2018 wordt de pensioenrichtleeftijd verhoogd van 67 naar 68 jaar. Werkgevers moeten daardoor depensioenregelingen van hun medewerkers – weer –aanpassen, nog dit jaar. Een v...
Lees meer...
Tarief vennootschapsbelasting omlaag
In het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ van de coalitie Rutte III wordt voorgesteld om het tarief van de vennootschapsbelasting stapsgewijs te verlagen van 25% naar 21%. Het tarie...
Lees meer...
Hier klikken