fiscalistenonline.nl: Langere vakantie kan leiden tot ontslag
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Langere vakantie kan leiden tot ontslag

Werknemers komen steeds vaker niet opdagen na hun vakantie. Volgens arbeidsjurist Maarten van Gelderen melden zich nogal wat werkgevers met de vraag wat te doen in zo'n geval. „Die vragen bereiken ons vooral vanuit werkgevers in de productiesfeer, daar lijken de werknemers toch minder bekend met de consequenties van het ongeoorloofde verzuim. In de zakelijke dienstverlening komt het minder voor, daar weten de meeste werknemers toch meer over de eventuele consequenties van dit soort gedrag.”
Dat het een vaker voorkomend fenomeen is, blijkt ook uit de ervaringen van de directeur van een groot communicatiebedrijf in Utrecht. Om de identiteit van de betrokken werknemer te beschermen, wil hij niet met zijn naam in de krant. „Op dit moment mis ik een huishoudelijk medewerkster die al enkele dagen geleden van vakantie werd terugverwacht. En ik ben niet de enige die wacht. Andere ondernemers hoor ik regelmatig klagen over dit soort gedrag van werknemers.”

„De medewerkster heeft vorig jaar ook al haar vakantie tegen de afspraken in verlengd. Toen ze eenmaal op kantoor terugkeerde, gaf ze als reden een familiefeest en een gemiste vlucht op. Ook destijds is indringend met haar gesproken en is een aantekening in haar dossier gemaakt. Maar ook dit jaar is ze niet op de afgesproken dag op haar werk verschenen.”

De Utrechtse ondernemer beraadt zich nu op de te nemen stappen. „Behalve deze ongeoorloofde afwezigheid heb ik weinig op haar prestaties en gedrag aan te merken, dus ik zal niet meteen naar het zwaarste middel grijpen. Maar ik denk er wel aan haar loon over de verzuimde dagen in te houden. Vorig jaar hebben we het nog bij een waarschuwing gelaten.”

Maarten van Gelderen ziet het inhouden van het salaris als één van de maatregelen die een werknemer in zo’n geval kan nemen. „Maar als de werknemer in het verleden al eens is gewaarschuwd voor soortgelijk gedrag, dan is de ultieme consequentie, ontslag op staande voet, ook niet uitgesloten. Het is en blijft immers werkweigering.”

Volgens Van Gelderen moet een werkgever er wel altijd rekening mee houden dat er ook legitieme verklaringen kunnen zijn voor het verzuim. „Er kan natuurlijk sprake zijn van overmacht, zoals een geannuleerde vlucht of langdurig autopech. Dat moet de werknemer dan wel desgevraagd kunnen aantonen met bijvoorbeeld een schriftelijke verklaring van de luchtvaartmaatschappij of de garage. Ook in die gevallen mag de werkgever het loon over de verzuimde dagen op het salaris inhouden.”
Bron: AD.nl

Eerder geplaatste artikelen

Hoe belangrijk is je online imago?
Je online imago is een afspiegeling van hoe je in het echt bent: wat je doet, waar je naartoe op vakantie gaat, naar welke muziek je luistert, welke sport je beoefent en ga zo maar door! Voor een toe...
Lees meer...
“Je eerste werkgever kiest jou, de tweede kies jij”
Je hebt een diploma op zak en bent klaar om de fiscale wereld te veroveren. Hoe zorg je ervoor dat je op een plek terechtkomt die bij je past? Recruiter Martijn Betgem van Adviesgroep ’88 geeft ...
Lees meer...
Belangrijkste wijzigingen Belastingen 2018
Op 19 december 2017 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2018. Het wetsvoorstel moet nog worden bekrachtigd door de Koning en treedt dan op 1 januari 2018 in werking. Vooruitlopend op...
Lees meer...
Hier klikken