fiscalistenonline.nl: 'Paniek op beurs is pure hysterie'
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

'Paniek op beurs is pure hysterie'

Crisis op de beurzen? Oninbare hypotheekleningen en dichtgedraaide kredietkranen? Elk nadeel heeft zijn voordeel, zo blijkt toch maar weer. ,Het is een mooie tijd om goedkoop aandelen te kopen. Dat zou ik nu doen, zegt Sweder van Wijnbergen.
Volgens de Amsterdamse hoogleraar macro-economie is de huidige paniek overdreven. Alleen al het feit dat de koers van het chemieconcern Akzo Nobel eind vorige week met ruim zeven procent omlaag vloog uit angst dat het bedrijf de financiering van het overnamebod op ICI niet rond zou krijgen, is een teken dat de markt hysterisch geworden is, vindt de hoogleraar. ,Er is geen reden te vinden. Akzo Nobel heeft geen slechte hypotheekleningen in de VS. Nederlandse banken bezitten bijna geen hypotheekleningen uit de VS of daarvan afgeleide financiële producten.

Eigenlijk gaat het om een beperkt probleem, constateert hij. Slechts een klein deel van de Amerikaanse kredietmarkt bestaat uit slechte hypotheekleningen die verkocht zijn aan Amerikanen met te lage inkomens. ,Door hypotheken te verkopen aan mensen met te lage inkomens zijn er onverantwoorde risicos genomen. Mensen kregen leningen met variabele rentes, waardoor ze veel meer moesten gaan betalen nadat de rente in de VS steeg. Een fatsoenlijke bank houdt in de gaten of een lener een hypotheek wel kan dragen. Dat is daar te weinig gebeurd.

Op zich hoeft een te hoge lening geen probleem te zijn zolang de waarde van het huis stijgt, meent hij. Als je de lening niet meer kan afbetalen, verkoopt de bank je huis. De overwaarde wordt gebruikt om de lening af te lossen. Die ontsnappingsroute is echter verdwenen na de daling van de huizenprijzen. Gevolg: miljoenen Amerikanen kwamen klem te zitten, waardoor een aantal Amerikaanse banken in moeilijkheden is gekomen.

Het probleem verspreidde zich verder omdat er allerlei financiële producten rond die leningen gemaakt werden waarbij toekomstige hypotheekaflossingen als onderpand werden gebruikt. Die producten werden over de hele wereld verkocht maar klapten ook in elkaar toen het onderpand opdroogde door achterblijvende aflossingen.

Geen medelijden heeft Van Wijnbergen met de Haagse zakenbank NIBC die, net als sommige andere Europese banken, dergelijke riskante hypotheek-gerelateerde financiële producten heeft opgekocht in de hoop er winst mee te kunnen maken. NIBC werd na miljoenenverliezen op de hypotheekleningen overgenomen door een IJslandse bank. Van Wijnbergen: ,NIBC is een rare zaak, Je kunt vraagtekens zetten bij het management van de bank. Kennelijk heeft het risicomanagement niet goed gefunctioneerd.

In zijn ogen behoren tussenpersonen en banken die de slechte leningen hebben verkocht een tik op de vinger te krijgen, evenals banken die massaal in afgeleide producten gestapt zijn. ,De NIBCs van deze wereld moeten voor hun gedrag afgestraft worden. Desnoods gaan ze failliet. Dat is niet erg, de klanten worden wel weer overgenomen door een andere bank. Alleen moeten de centrale banken ervoor zorgen dat de niet-betrokkenen niet getroffen worden door ondergang of gedwongen verkoop, vindt hij. Van Wijnbergen vindt niet dat de centrale banken plotseling de rente moeten verlagen om de crisis te stoppen: ,Daarmee zou je de partijen die te grote risicos hebben genomen, belonen voor hun fouten uit het verleden. Zo leren ze nooit.

Verder zijn die interventies geen structurele oplossing voor het probleem, stelt de hoogleraar. Om te voorkomen dat het morgen weer gebeurt, moet er meer informatie komen over wie binnen de financiële wereld dergelijke riskante producten bezit. Anders blijft er wantrouwen op de kredietmarkt, waardoor banken geen geld meer durven uit te lenen aan elkaar en het bedrijfsleven.
Bron: AD.nl

Eerder geplaatste artikelen

Baker Tilly Berk is nu Baker Tilly
Baker Tilly Berk gaat de toekomst tegemoet met een nieuwe naam: Baker Tilly. De naamswijziging gaat gepaard met een wereldwijde nieuwe visuele identiteit. Vanaf vandaag werkt Baker Tilly internationaa...
Lees meer...
In meer dan 40.000 vacatures komt leeftijdsdiscriminatie voor
Eindelijk! Je hebt de perfecte vacature gevonden en je bent je motivatiebrief al aan het schrijven. Even lezen, wat zijn precies de gestelde eisen? In meer dan 40.000 vacatures komt leeftijdsdiscrimin...
Lees meer...
Fiscaal vennoot Hans van den Besselaar neemt na 31 jaar afscheid van Wesselman
Per 31 december 2018 neemt Hans van den Besselaar afscheid van Wesselman Accountants | Adviseurs in Eindhoven en Helmond. Van den Besselaar neemt afscheid als vennoot en belastingadviseur, maar blijft...
Lees meer...
Hier klikken