fiscalistenonline.nl: 'Kosten in de bouw stijgen hard'
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

'Kosten in de bouw stijgen hard'

De kosten in de bouw stijgen dit jaar 8 tot 10 procent, een stuk meer dan de opbrengsten die met 4 procent toenemen. Daardoor komen de winstmarges in de sector onder zware druk te staan. Dat concludeert de bouwkoepel Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) in een maandag gepubliceerd rapport over de woningmarkt.
De hogere kosten worden veroorzaakt door de opgelopen grondstofprijzen, aangescherpte overheidsregels en een toename van de loonkosten. "In de hele bedrijfstak van hoog tot laag is een tekort aan mensen", zei NVB-directeur N. Rietdijk in een toelichting.

Inhaalslag
Volgens hem zijn de bouwkosten over de afgelopen tien jaar gemiddeld per jaar met 2,5 tot 3 procent gestegen. "Nu zie je dat er een forse inhaalslag gemaakt wordt. Een hele rare situatie", aldus Rietdijk.

Over de eerste helft van 2007 werden 15 procent minder nieuwbouwwoningen verkocht vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De NVB schrijft deze daling toe aan een "verdere verslechtering van de betaalbaarheid" van koopwoningen.

"Het wordt nog lastiger voor starters om het geld voor een huis op te hoesten", aldus Rietdijk maandag. Nieuwe koopwoningen werden over de eerste helft 4 procent duurder ten opzichte van een jaar geleden.
Bron: ANP via NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

De werkkostenregeling: de vrije ruimte, een feest
De werkkostenregeling biedt u een vrije ruimte van 1,2% van de fiscale loonsom. Met die vrije ruimte kunt u ‘leuke dingen’ doen voor uw medewerkers. U kunt hen diverse vergoedingen en vers...
Lees meer...
Let op: nieuwe pensioenrichtleeftijd per 1-1-2018
Per 1 januari 2018 wordt de pensioenrichtleeftijd verhoogd van 67 naar 68 jaar. Werkgevers moeten daardoor depensioenregelingen van hun medewerkers – weer –aanpassen, nog dit jaar. Een v...
Lees meer...
Tarief vennootschapsbelasting omlaag
In het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ van de coalitie Rutte III wordt voorgesteld om het tarief van de vennootschapsbelasting stapsgewijs te verlagen van 25% naar 21%. Het tarie...
Lees meer...
Hier klikken