fiscalistenonline.nl: 'Kosten in de bouw stijgen hard'
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

'Kosten in de bouw stijgen hard'

De kosten in de bouw stijgen dit jaar 8 tot 10 procent, een stuk meer dan de opbrengsten die met 4 procent toenemen. Daardoor komen de winstmarges in de sector onder zware druk te staan. Dat concludeert de bouwkoepel Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) in een maandag gepubliceerd rapport over de woningmarkt.
De hogere kosten worden veroorzaakt door de opgelopen grondstofprijzen, aangescherpte overheidsregels en een toename van de loonkosten. "In de hele bedrijfstak van hoog tot laag is een tekort aan mensen", zei NVB-directeur N. Rietdijk in een toelichting.

Inhaalslag
Volgens hem zijn de bouwkosten over de afgelopen tien jaar gemiddeld per jaar met 2,5 tot 3 procent gestegen. "Nu zie je dat er een forse inhaalslag gemaakt wordt. Een hele rare situatie", aldus Rietdijk.

Over de eerste helft van 2007 werden 15 procent minder nieuwbouwwoningen verkocht vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De NVB schrijft deze daling toe aan een "verdere verslechtering van de betaalbaarheid" van koopwoningen.

"Het wordt nog lastiger voor starters om het geld voor een huis op te hoesten", aldus Rietdijk maandag. Nieuwe koopwoningen werden over de eerste helft 4 procent duurder ten opzichte van een jaar geleden.
Bron: ANP via NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

AccountancyNieuws: Zaag niet aan de poten van je eigen fiscale praktijk!
Een gezond accountantskantoor is te herkennen op afstand: sterke focus, heldere positionering, innovatief, ICT op orde, duidelijke dynamiek en enthousiaste, professionele medewerkers. Maar er is nog e...
Lees meer...
Vormt de blockchain een bedreiging voor de financiële professional?
Blockchain, Bitcoin, cryptogeld. Het zijn zomaar een paar termen waar we in de media mee om de oren worden geslagen. Moeten we als financiële professional vrezen voor onze banen door de opkomst v...
Lees meer...
Duizenden ondernemers werken met hun partner
Een onderneming runnen samen met je man of vrouw. Sommige ondernemers moeten er misschien niet aan denken, maar heel wat partners blijken de handen ineen te slaan voor hun onderneming. Dat heeft het C...
Lees meer...
Hier klikken