fiscalistenonline.nl: Nederlands weerwoord gokmonopolie onvoldoende
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Nederlands weerwoord gokmonopolie onvoldoende

In tegenstelling tot wat de Nederlandse regering beweert, voert het voor alle eigen kansspelen een expansiebeleid dat regelrecht in strijd is met Europese marktregels. Eurocommissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) komt tot die conclusie in een uitgebreide brief die hij in maart heeft geschreven als reactie op de Nederlandse verdediging van het door hem bekritiseerde gokmonopolie.
Inbreukprocedure
De brief vormt een verdere opmaat voor een mogelijke inbreukprocedure tegen Nederland bij het Europees Hof. Correspondentie tussen de regering en de Europese Commissie is normaal gesproken niet openbaar maar het schrijven lekte dinsdag uit.

Reclame
McCreevy stelt bijvoorbeeld dat Nederland hem verkeerd heeft geïnformeerd over de (dalende) reclameuitgaven van De Lotto. De reclamebestedingen zouden in 2004 en 2005 respectievelijk op 14,1 en 12,6 miljoen euro liggen terwijl in jaarverslagen bedragen worden genoemd die bijna de helft hoger liggen.

Verder wijzen gegevens van het gerenommeerde onderzoeksbureau Nielsen Media er op dat het aantal advertenties van De Lotto met 42 procent is gestegen tussen 2002 en 2004 en dat de totale duur van radio- en televisiespots ook in die orde van grote is gegroeid. Een recent ingestelde reclamecode is volgens hem niet meer dan een wassen neus.

Gokverslaafden
Ook plaatst de eurocommissaris zijn vraagtekens bij onderzoeken die zouden uitwijzen dat het aantal gokverslaafden in Nederland is gedaald. Voor de stelling dat het gereguleerde legale aanbod illegale en criminele activiteiten verminderd heeft de Nederlandse regering geen enkel bewijs geleverd, schrijft hij. McCreevy wijst verder op verschillende uitbreidingen van het kansspelaanbod in de aflopen jaren.

Expansiebeleid
"Gezien het bovenstaande is de Commissie in weerwil van het antwoord van de Nederlandse autoriteiten van mening dat verschillende elementen erop wijzen dat de Nederlandse regering voor alle kansspelen een expansiebeleid voert", schrijft McCreevy. Brussel blijft er daarom bij dat er geen reden is legale kansspelaanbieders uit andere Europese lidstaten te weren van de Nederlandse markt.

Kabinet
Het kabinet heeft inmiddels gereageerd op de brief van McCreevy, legde een woordvoerder van het ministerie van Justitie dinsdag uit, maar die reactie is niet openbaar. De zegsman verwees naar de aloude argumenten die Nederland als rechtvaardiging voor het kansspelmonopolie hanteert zoals het voorkomen van gokverslaving en criminaliteit.

De minister liet korte tijd later weten dat de brief én kabinetsreactie nog deze week naar de Tweede Kamer worden gestuurd.
Bron: ANP via NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

AccountancyNieuws: Zaag niet aan de poten van je eigen fiscale praktijk!
Een gezond accountantskantoor is te herkennen op afstand: sterke focus, heldere positionering, innovatief, ICT op orde, duidelijke dynamiek en enthousiaste, professionele medewerkers. Maar er is nog e...
Lees meer...
Vormt de blockchain een bedreiging voor de financiële professional?
Blockchain, Bitcoin, cryptogeld. Het zijn zomaar een paar termen waar we in de media mee om de oren worden geslagen. Moeten we als financiële professional vrezen voor onze banen door de opkomst v...
Lees meer...
Duizenden ondernemers werken met hun partner
Een onderneming runnen samen met je man of vrouw. Sommige ondernemers moeten er misschien niet aan denken, maar heel wat partners blijken de handen ineen te slaan voor hun onderneming. Dat heeft het C...
Lees meer...
Hier klikken