fiscalistenonline.nl: Nederlands weerwoord gokmonopolie onvoldoende
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Nederlands weerwoord gokmonopolie onvoldoende

In tegenstelling tot wat de Nederlandse regering beweert, voert het voor alle eigen kansspelen een expansiebeleid dat regelrecht in strijd is met Europese marktregels. Eurocommissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) komt tot die conclusie in een uitgebreide brief die hij in maart heeft geschreven als reactie op de Nederlandse verdediging van het door hem bekritiseerde gokmonopolie.
Inbreukprocedure
De brief vormt een verdere opmaat voor een mogelijke inbreukprocedure tegen Nederland bij het Europees Hof. Correspondentie tussen de regering en de Europese Commissie is normaal gesproken niet openbaar maar het schrijven lekte dinsdag uit.

Reclame
McCreevy stelt bijvoorbeeld dat Nederland hem verkeerd heeft geïnformeerd over de (dalende) reclameuitgaven van De Lotto. De reclamebestedingen zouden in 2004 en 2005 respectievelijk op 14,1 en 12,6 miljoen euro liggen terwijl in jaarverslagen bedragen worden genoemd die bijna de helft hoger liggen.

Verder wijzen gegevens van het gerenommeerde onderzoeksbureau Nielsen Media er op dat het aantal advertenties van De Lotto met 42 procent is gestegen tussen 2002 en 2004 en dat de totale duur van radio- en televisiespots ook in die orde van grote is gegroeid. Een recent ingestelde reclamecode is volgens hem niet meer dan een wassen neus.

Gokverslaafden
Ook plaatst de eurocommissaris zijn vraagtekens bij onderzoeken die zouden uitwijzen dat het aantal gokverslaafden in Nederland is gedaald. Voor de stelling dat het gereguleerde legale aanbod illegale en criminele activiteiten verminderd heeft de Nederlandse regering geen enkel bewijs geleverd, schrijft hij. McCreevy wijst verder op verschillende uitbreidingen van het kansspelaanbod in de aflopen jaren.

Expansiebeleid
"Gezien het bovenstaande is de Commissie in weerwil van het antwoord van de Nederlandse autoriteiten van mening dat verschillende elementen erop wijzen dat de Nederlandse regering voor alle kansspelen een expansiebeleid voert", schrijft McCreevy. Brussel blijft er daarom bij dat er geen reden is legale kansspelaanbieders uit andere Europese lidstaten te weren van de Nederlandse markt.

Kabinet
Het kabinet heeft inmiddels gereageerd op de brief van McCreevy, legde een woordvoerder van het ministerie van Justitie dinsdag uit, maar die reactie is niet openbaar. De zegsman verwees naar de aloude argumenten die Nederland als rechtvaardiging voor het kansspelmonopolie hanteert zoals het voorkomen van gokverslaving en criminaliteit.

De minister liet korte tijd later weten dat de brief én kabinetsreactie nog deze week naar de Tweede Kamer worden gestuurd.
Bron: ANP via NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

Hoe belangrijk is je online imago?
Je online imago is een afspiegeling van hoe je in het echt bent: wat je doet, waar je naartoe op vakantie gaat, naar welke muziek je luistert, welke sport je beoefent en ga zo maar door! Voor een toe...
Lees meer...
“Je eerste werkgever kiest jou, de tweede kies jij”
Je hebt een diploma op zak en bent klaar om de fiscale wereld te veroveren. Hoe zorg je ervoor dat je op een plek terechtkomt die bij je past? Recruiter Martijn Betgem van Adviesgroep ’88 geeft ...
Lees meer...
Belangrijkste wijzigingen Belastingen 2018
Op 19 december 2017 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2018. Het wetsvoorstel moet nog worden bekrachtigd door de Koning en treedt dan op 1 januari 2018 in werking. Vooruitlopend op...
Lees meer...
Hier klikken