fiscalistenonline.nl: Kabinet wil praten over alternatief heffing corporaties
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Kabinet wil praten over alternatief heffing corporaties

Woningbouwcorporaties ontlopen wellicht de gevreesde heffing van 750 miljoen euro per jaar, in totaal 3 miljard euro, die het kabinet hen dreigt op te leggen. Volgens betrokkenen bij de onderhandelingen met koepelorganisatie Aedes is een alternatief voor de heffing denkbaar. De regering wil het miljardenvermogen van de corporaties aanspreken om de aanpak van de veertig probleemwijken te financieren.
In de onderhandelingen met minister Ella Vogelaar (Wonen) heeft Aedes voorgesteld overheidsgebouwen zoals zorginstellingen, scholen en wijkgebouwen over te nemen.

Volledige zeggenschap
Daardoor zou minister Wouter Bos (Financiën) uit de brand worden geholpen. Hij wil volledige zeggenschap over de corporatiebijdrage, omdat het geld op die manier positief uitpakt voor het financieringstekort.

Aedes is mordicus tegen. Met de aankoop van het vastgoed krijgen de corporaties iets terug voor de afdracht. Aedes dreigt voortdurend met de hoogste rechter om de heffing aan te vechten.

Akkoord
Eind volgende week moet er een akkoord liggen om alle plannen klaar te hebben voor prinsjesdag. Een groeiende groep corporaties bestookt ondertussen Vogelaar en Bos met brieven over de onacceptabele gevolgen van de heffing.
Investeringsplannen zouden eronder lijden en grote vertraging zou optreden in de aanpak van wijken en buurten.

Vogelaar blijft zelf ogenschijnlijk kalm onder dit bombardement van brieven, dat volgens haar al een tijdje aan de gang is. "Dat hoort bij onderhandelingen", zei ze donderdag na afloop van het dagelijkse begrotingsoverleg van het kabinet.

Onderhandelingen
Vogelaar wilde niets kwijt over de gesprekken met Aedes, die sinds maandag weer lopen. "We zitten midden in de onderhandelingen. We zijn er nog niet uit."

Eigenlijk had zij voor de vakantie een deal willen sluiten. In haar Actieplan Krachtwijken dat zij de Tweede Kamer half juli toestuurde, ontbrak daarom de financiering van het plan.

Het gaat concreet om een publiek investeringsfonds waarin de jaarlijkse bijdrage van 750 miljoen wordt gestopt en sprake is van "een vertraagd uitgavenritme". Vogelaar schreef dat eventuele alternatieven aan dezelfde voorwaarden moeten voldoen.
Bron: ANP via NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

Vormt de blockchain een bedreiging voor de financiële professional?
Blockchain, Bitcoin, cryptogeld. Het zijn zomaar een paar termen waar we in de media mee om de oren worden geslagen. Moeten we als financiële professional vrezen voor onze banen door de opkomst v...
Lees meer...
Duizenden ondernemers werken met hun partner
Een onderneming runnen samen met je man of vrouw. Sommige ondernemers moeten er misschien niet aan denken, maar heel wat partners blijken de handen ineen te slaan voor hun onderneming. Dat heeft het C...
Lees meer...
Wat is dan eigenlijk het accountantskantoor van de toekomst?
Er wordt op dit moment veel gezegd en geschreven over het accountantskantoor van de toekomst. Niet alleen over het accountantskantoor trouwens, ook advocatenkantoren en banken zullen er, als we alles ...
Lees meer...
Hier klikken