fiscalistenonline.nl: Kabinet wil praten over alternatief heffing corporaties
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Kabinet wil praten over alternatief heffing corporaties

Woningbouwcorporaties ontlopen wellicht de gevreesde heffing van 750 miljoen euro per jaar, in totaal 3 miljard euro, die het kabinet hen dreigt op te leggen. Volgens betrokkenen bij de onderhandelingen met koepelorganisatie Aedes is een alternatief voor de heffing denkbaar. De regering wil het miljardenvermogen van de corporaties aanspreken om de aanpak van de veertig probleemwijken te financieren.
In de onderhandelingen met minister Ella Vogelaar (Wonen) heeft Aedes voorgesteld overheidsgebouwen zoals zorginstellingen, scholen en wijkgebouwen over te nemen.

Volledige zeggenschap
Daardoor zou minister Wouter Bos (Financiën) uit de brand worden geholpen. Hij wil volledige zeggenschap over de corporatiebijdrage, omdat het geld op die manier positief uitpakt voor het financieringstekort.

Aedes is mordicus tegen. Met de aankoop van het vastgoed krijgen de corporaties iets terug voor de afdracht. Aedes dreigt voortdurend met de hoogste rechter om de heffing aan te vechten.

Akkoord
Eind volgende week moet er een akkoord liggen om alle plannen klaar te hebben voor prinsjesdag. Een groeiende groep corporaties bestookt ondertussen Vogelaar en Bos met brieven over de onacceptabele gevolgen van de heffing.
Investeringsplannen zouden eronder lijden en grote vertraging zou optreden in de aanpak van wijken en buurten.

Vogelaar blijft zelf ogenschijnlijk kalm onder dit bombardement van brieven, dat volgens haar al een tijdje aan de gang is. "Dat hoort bij onderhandelingen", zei ze donderdag na afloop van het dagelijkse begrotingsoverleg van het kabinet.

Onderhandelingen
Vogelaar wilde niets kwijt over de gesprekken met Aedes, die sinds maandag weer lopen. "We zitten midden in de onderhandelingen. We zijn er nog niet uit."

Eigenlijk had zij voor de vakantie een deal willen sluiten. In haar Actieplan Krachtwijken dat zij de Tweede Kamer half juli toestuurde, ontbrak daarom de financiering van het plan.

Het gaat concreet om een publiek investeringsfonds waarin de jaarlijkse bijdrage van 750 miljoen wordt gestopt en sprake is van "een vertraagd uitgavenritme". Vogelaar schreef dat eventuele alternatieven aan dezelfde voorwaarden moeten voldoen.
Bron: ANP via NU.nl

Eerder geplaatste artikelen

Van werkdruk naar tropenrooster
Een hoge werkdruk binnen de accountancy is niet iets van het laatste jaar. Sinds jaar en dag hebben financiële professionals te kampen met veel werk en weinig tijd. Hoe kan het dan zo zijn da...
Lees meer...
ZZP-er: één grote opdrachtgever en toch ondernemer
Nederland kent ruim een miljoen ZZP-ers. Die mannen en vrouwen willen allemaal als ondernemer worden behandeld door de Belastingdienst. Bij de beoordeling van het fiscaal ondernemerschap is het aantal...
Lees meer...
AccountancyNieuws: Zaag niet aan de poten van je eigen fiscale praktijk!
Een gezond accountantskantoor is te herkennen op afstand: sterke focus, heldere positionering, innovatief, ICT op orde, duidelijke dynamiek en enthousiaste, professionele medewerkers. Maar er is nog e...
Lees meer...
Hier klikken