fiscalistenonline.nl: PvdA en ChristenUnie hebben oor voor kritiek ontslagplan
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

PvdA en ChristenUnie hebben oor voor kritiek ontslagplan

Het negatieve advies van de vakbeweging over de plannen van het kabinet om het ontslagrecht te versoepelen, weegt voor de PvdA-fractie in de Tweede Kamer heel zwaar. Dat stelde Kamerlid Mariëtte Hamer dinsdag. "Het zit er wel in dat we gaan sleutelen aan de plannen', aldus Hamer. Ook volgens coalitiegenoot ChristenUnie moet het kabinet wat met de kritiek doen.
De FNV kondigde maandag aan dat er donderdag een verdeeld advies komt van werkgevers en de vakbeweging over de kabinetsplannen. Daar waar werkgevers blij zijn als zij makkelijker personeel kunnen ontslaan, vegen de vakcentrales FNV, CNV en MHP de plannen van tafel. Zo spreken zij van een "vergaande en het rechtsgevoel tartende vergroving ten nadele van de werknemer'.

Jaarsalaris
CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft voorgesteld om het ontslag eenvoudiger te maken door wettelijk vast te leggen dat werknemers, afhankelijk van leeftijd en dienstjaren, recht hebben op maximaal een jaarsalaris. Lagere inkomens kunnen meer dan een jaarinkomen meekrijgen, tot een maximum van 75.000 euro of, als zij ouder zijn dan 40 jaar, hoogstens een ton.

Ontslagvergoeding
Zowel de PvdA als ChristenUnie benadrukt dat ze het advies van sociale partners hierover nog moeten lezen. Maar volgens Hamer is wel al duidelijk dat vakbonden betwijfelen of inderdaad meer mensen recht krijgen op een ontslagvergoeding. Voor de PvdA is dit juist een zwaarwegend punt.

Kritisch
Hamer wijst erop dat de PvdA al bij de presentatie van de kabinetsplannen begin deze zomer heel kritisch was. Zij heeft Donner toen tal van criteria en vragen voorgelegd waarop ze een aanpassing van het ontslagrecht zal toetsen. Ook de ChristenUnie was vanaf het begin kritisch. Volgens een woordvoerder gaat de partij er vanuit dat het kabinet "niet volstrekt onaangedaan op een verdeeld advies kan reageren' en wat met de kritiek zal doen.

Breder verhaal
Het CDA wil nog niet reageren, omdat het eerst wacht op het advies van donderdag. Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum gaat het namelijk om een breder verhaal en niet alleen om ontslagrecht, maar ook "over het bieden van meer perspectief aan mensen op de arbeidsmarkt' met onder meer scholing.
Bron: ANP

Eerder geplaatste artikelen

Hoe belangrijk is je online imago?
Je online imago is een afspiegeling van hoe je in het echt bent: wat je doet, waar je naartoe op vakantie gaat, naar welke muziek je luistert, welke sport je beoefent en ga zo maar door! Voor een toe...
Lees meer...
“Je eerste werkgever kiest jou, de tweede kies jij”
Je hebt een diploma op zak en bent klaar om de fiscale wereld te veroveren. Hoe zorg je ervoor dat je op een plek terechtkomt die bij je past? Recruiter Martijn Betgem van Adviesgroep ’88 geeft ...
Lees meer...
Belangrijkste wijzigingen Belastingen 2018
Op 19 december 2017 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2018. Het wetsvoorstel moet nog worden bekrachtigd door de Koning en treedt dan op 1 januari 2018 in werking. Vooruitlopend op...
Lees meer...
Hier klikken