fiscalistenonline.nl: PvdA en ChristenUnie hebben oor voor kritiek ontslagplan
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

PvdA en ChristenUnie hebben oor voor kritiek ontslagplan

Het negatieve advies van de vakbeweging over de plannen van het kabinet om het ontslagrecht te versoepelen, weegt voor de PvdA-fractie in de Tweede Kamer heel zwaar. Dat stelde Kamerlid Mariƫtte Hamer dinsdag. "Het zit er wel in dat we gaan sleutelen aan de plannen', aldus Hamer. Ook volgens coalitiegenoot ChristenUnie moet het kabinet wat met de kritiek doen.
De FNV kondigde maandag aan dat er donderdag een verdeeld advies komt van werkgevers en de vakbeweging over de kabinetsplannen. Daar waar werkgevers blij zijn als zij makkelijker personeel kunnen ontslaan, vegen de vakcentrales FNV, CNV en MHP de plannen van tafel. Zo spreken zij van een "vergaande en het rechtsgevoel tartende vergroving ten nadele van de werknemer'.

Jaarsalaris
CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft voorgesteld om het ontslag eenvoudiger te maken door wettelijk vast te leggen dat werknemers, afhankelijk van leeftijd en dienstjaren, recht hebben op maximaal een jaarsalaris. Lagere inkomens kunnen meer dan een jaarinkomen meekrijgen, tot een maximum van 75.000 euro of, als zij ouder zijn dan 40 jaar, hoogstens een ton.

Ontslagvergoeding
Zowel de PvdA als ChristenUnie benadrukt dat ze het advies van sociale partners hierover nog moeten lezen. Maar volgens Hamer is wel al duidelijk dat vakbonden betwijfelen of inderdaad meer mensen recht krijgen op een ontslagvergoeding. Voor de PvdA is dit juist een zwaarwegend punt.

Kritisch
Hamer wijst erop dat de PvdA al bij de presentatie van de kabinetsplannen begin deze zomer heel kritisch was. Zij heeft Donner toen tal van criteria en vragen voorgelegd waarop ze een aanpassing van het ontslagrecht zal toetsen. Ook de ChristenUnie was vanaf het begin kritisch. Volgens een woordvoerder gaat de partij er vanuit dat het kabinet "niet volstrekt onaangedaan op een verdeeld advies kan reageren' en wat met de kritiek zal doen.

Breder verhaal
Het CDA wil nog niet reageren, omdat het eerst wacht op het advies van donderdag. Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum gaat het namelijk om een breder verhaal en niet alleen om ontslagrecht, maar ook "over het bieden van meer perspectief aan mensen op de arbeidsmarkt' met onder meer scholing.
Bron: ANP

Eerder geplaatste artikelen

Solliciteren? Vertel jouw persoonlijke verhaal
Vind je het ook steeds lastiger om op te vallen met je sollicitatiebrief? Dat is niet vreemd, want recruiters ontvangen soms tot wel honderden reacties op één vacature. Geen wonder dat j...
Lees meer...
Mazars versterkt partnerteam audit en tax
Mazars Accountants en Adviseurs heeft haar partnerteam versterkt met Ronald Plat, Alexander Rasink en Paul Schutjens. Met deze uitbreiding worden de Audit en Assurance en de (internationale) tax prakt...
Lees meer...
VACATURE: Junior ass. belastingadviseur Utrecht, minimaal 32 uur
Wie zijn wij? Als collectief van ruim 120.000 zorgverleners is VvAA de stem en steun van zorgverleners in Nederland. In 1924 gestart door drie artsen die vonden dat ze samen sterker stonden, is de or...
Lees meer...
Hier klikken