fiscalistenonline.nl: Bernanke verrast met eerste renteverlaging
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Bernanke verrast met eerste renteverlaging

Voorzitter Ben Bernanke van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, heeft durf getoond met de eerste verlaging van de Amerikaanse officiële rente in vier jaar tijd. De Fed verraste de financiële markten gisteravond met een verlaging van 50 basispunten tot 4,75%. Er was gerekend op een kleinere monetaire versoepeling van 25 basispunten.
Bernanke probeert hiermee de economische groei in de VS te beschermen tegen de problemen op de huizenmarkt en de turbulentie op de financiële markten.

Wall Street reageerde opgelucht op de forse ingreep van de Federal Reserve. De belangrijkste beursindices stegen meer dan 2,5%. De dollar bereikte een nieuw dieptepunt van $ 1,3982 tegenover de euro. Op de kredietmarkten daalde meteen de prijs van het risico van bedrijfsobligaties.

'De krapte op de kredietmarkt zou de correctie op de huizenmarkt kunnen verergeren', zo motiveerde de Fed de maatregel in een verklaring.

Een grote rentestap in plaats van een beperkte is niet onomstreden, en ook niet zonder risico. Het zou de inflatie kunnen aanjagen, en het zou ook tot het zogenoemde 'moral hazard' kunnen leiden. Dan blijven beleggers risicovolle producten kopen in de veronderstelling dat de Fed ze toch wel uit de brand helpt als er problemen rijzen, zoals op de Amerikaanse hypothekenmarkt.

Hoofdeconoom Rob Carnell van ING Wholesale Banking verwacht dat dit niet de laatste verlaging is dit jaar. Volgens hem is de toon over inflatie gematigd in de begeleidende verklaring. Ook zegt de Fed op te zullen treden als de omstandigheden daarom vragen.
Bron: Het Financieele Dagblad

Eerder geplaatste artikelen

Vormt de blockchain een bedreiging voor de financiële professional?
Blockchain, Bitcoin, cryptogeld. Het zijn zomaar een paar termen waar we in de media mee om de oren worden geslagen. Moeten we als financiële professional vrezen voor onze banen door de opkomst v...
Lees meer...
Duizenden ondernemers werken met hun partner
Een onderneming runnen samen met je man of vrouw. Sommige ondernemers moeten er misschien niet aan denken, maar heel wat partners blijken de handen ineen te slaan voor hun onderneming. Dat heeft het C...
Lees meer...
Wat is dan eigenlijk het accountantskantoor van de toekomst?
Er wordt op dit moment veel gezegd en geschreven over het accountantskantoor van de toekomst. Niet alleen over het accountantskantoor trouwens, ook advocatenkantoren en banken zullen er, als we alles ...
Lees meer...
Hier klikken