fiscalistenonline.nl: Bernanke verrast met eerste renteverlaging
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Bernanke verrast met eerste renteverlaging

Voorzitter Ben Bernanke van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, heeft durf getoond met de eerste verlaging van de Amerikaanse officiële rente in vier jaar tijd. De Fed verraste de financiële markten gisteravond met een verlaging van 50 basispunten tot 4,75%. Er was gerekend op een kleinere monetaire versoepeling van 25 basispunten.
Bernanke probeert hiermee de economische groei in de VS te beschermen tegen de problemen op de huizenmarkt en de turbulentie op de financiële markten.

Wall Street reageerde opgelucht op de forse ingreep van de Federal Reserve. De belangrijkste beursindices stegen meer dan 2,5%. De dollar bereikte een nieuw dieptepunt van $ 1,3982 tegenover de euro. Op de kredietmarkten daalde meteen de prijs van het risico van bedrijfsobligaties.

'De krapte op de kredietmarkt zou de correctie op de huizenmarkt kunnen verergeren', zo motiveerde de Fed de maatregel in een verklaring.

Een grote rentestap in plaats van een beperkte is niet onomstreden, en ook niet zonder risico. Het zou de inflatie kunnen aanjagen, en het zou ook tot het zogenoemde 'moral hazard' kunnen leiden. Dan blijven beleggers risicovolle producten kopen in de veronderstelling dat de Fed ze toch wel uit de brand helpt als er problemen rijzen, zoals op de Amerikaanse hypothekenmarkt.

Hoofdeconoom Rob Carnell van ING Wholesale Banking verwacht dat dit niet de laatste verlaging is dit jaar. Volgens hem is de toon over inflatie gematigd in de begeleidende verklaring. Ook zegt de Fed op te zullen treden als de omstandigheden daarom vragen.
Bron: Het Financieele Dagblad

Eerder geplaatste artikelen

Fiscaal vennoot Hans van den Besselaar neemt na 31 jaar afscheid van Wesselman
Per 31 december 2018 neemt Hans van den Besselaar afscheid van Wesselman Accountants | Adviseurs in Eindhoven en Helmond. Van den Besselaar neemt afscheid als vennoot en belastingadviseur, maar blijft...
Lees meer...
FISCALE (EINDEJAAR) ACTUALITEITEN
Ondernemers én particulieren moeten tegen het jaareinde 2018 druk in de weer met de vele fiscale voorstellen van Prinsjesdag 2018 én de fiscale plannen uit het Regeerakkoord van Rutte II...
Lees meer...
Hoe ziet de werkplek van de toekomst eruit? 5 tips
Veel kantoren zijn de laatste jaren bezig geweest met een “no office”-cultuur, digitalisering en de inrichting van een virtuele werkplek. Medewerkers kunnen op afstand vergaderen met virtu...
Lees meer...
Hier klikken