fiscalistenonline.nl: Bernanke verrast met eerste renteverlaging
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Bernanke verrast met eerste renteverlaging

Voorzitter Ben Bernanke van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, heeft durf getoond met de eerste verlaging van de Amerikaanse officiële rente in vier jaar tijd. De Fed verraste de financiële markten gisteravond met een verlaging van 50 basispunten tot 4,75%. Er was gerekend op een kleinere monetaire versoepeling van 25 basispunten.
Bernanke probeert hiermee de economische groei in de VS te beschermen tegen de problemen op de huizenmarkt en de turbulentie op de financiële markten.

Wall Street reageerde opgelucht op de forse ingreep van de Federal Reserve. De belangrijkste beursindices stegen meer dan 2,5%. De dollar bereikte een nieuw dieptepunt van $ 1,3982 tegenover de euro. Op de kredietmarkten daalde meteen de prijs van het risico van bedrijfsobligaties.

'De krapte op de kredietmarkt zou de correctie op de huizenmarkt kunnen verergeren', zo motiveerde de Fed de maatregel in een verklaring.

Een grote rentestap in plaats van een beperkte is niet onomstreden, en ook niet zonder risico. Het zou de inflatie kunnen aanjagen, en het zou ook tot het zogenoemde 'moral hazard' kunnen leiden. Dan blijven beleggers risicovolle producten kopen in de veronderstelling dat de Fed ze toch wel uit de brand helpt als er problemen rijzen, zoals op de Amerikaanse hypothekenmarkt.

Hoofdeconoom Rob Carnell van ING Wholesale Banking verwacht dat dit niet de laatste verlaging is dit jaar. Volgens hem is de toon over inflatie gematigd in de begeleidende verklaring. Ook zegt de Fed op te zullen treden als de omstandigheden daarom vragen.
Bron: Het Financieele Dagblad

Eerder geplaatste artikelen

De werkkostenregeling: de vrije ruimte, een feest
De werkkostenregeling biedt u een vrije ruimte van 1,2% van de fiscale loonsom. Met die vrije ruimte kunt u ‘leuke dingen’ doen voor uw medewerkers. U kunt hen diverse vergoedingen en vers...
Lees meer...
Let op: nieuwe pensioenrichtleeftijd per 1-1-2018
Per 1 januari 2018 wordt de pensioenrichtleeftijd verhoogd van 67 naar 68 jaar. Werkgevers moeten daardoor depensioenregelingen van hun medewerkers – weer –aanpassen, nog dit jaar. Een v...
Lees meer...
Tarief vennootschapsbelasting omlaag
In het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ van de coalitie Rutte III wordt voorgesteld om het tarief van de vennootschapsbelasting stapsgewijs te verlagen van 25% naar 21%. Het tarie...
Lees meer...
Hier klikken