fiscalistenonline.nl: Bernanke verrast met eerste renteverlaging
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Bernanke verrast met eerste renteverlaging

Voorzitter Ben Bernanke van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, heeft durf getoond met de eerste verlaging van de Amerikaanse officiële rente in vier jaar tijd. De Fed verraste de financiële markten gisteravond met een verlaging van 50 basispunten tot 4,75%. Er was gerekend op een kleinere monetaire versoepeling van 25 basispunten.
Bernanke probeert hiermee de economische groei in de VS te beschermen tegen de problemen op de huizenmarkt en de turbulentie op de financiële markten.

Wall Street reageerde opgelucht op de forse ingreep van de Federal Reserve. De belangrijkste beursindices stegen meer dan 2,5%. De dollar bereikte een nieuw dieptepunt van $ 1,3982 tegenover de euro. Op de kredietmarkten daalde meteen de prijs van het risico van bedrijfsobligaties.

'De krapte op de kredietmarkt zou de correctie op de huizenmarkt kunnen verergeren', zo motiveerde de Fed de maatregel in een verklaring.

Een grote rentestap in plaats van een beperkte is niet onomstreden, en ook niet zonder risico. Het zou de inflatie kunnen aanjagen, en het zou ook tot het zogenoemde 'moral hazard' kunnen leiden. Dan blijven beleggers risicovolle producten kopen in de veronderstelling dat de Fed ze toch wel uit de brand helpt als er problemen rijzen, zoals op de Amerikaanse hypothekenmarkt.

Hoofdeconoom Rob Carnell van ING Wholesale Banking verwacht dat dit niet de laatste verlaging is dit jaar. Volgens hem is de toon over inflatie gematigd in de begeleidende verklaring. Ook zegt de Fed op te zullen treden als de omstandigheden daarom vragen.
Bron: Het Financieele Dagblad

Eerder geplaatste artikelen

Hoe belangrijk is je online imago?
Je online imago is een afspiegeling van hoe je in het echt bent: wat je doet, waar je naartoe op vakantie gaat, naar welke muziek je luistert, welke sport je beoefent en ga zo maar door! Voor een toe...
Lees meer...
“Je eerste werkgever kiest jou, de tweede kies jij”
Je hebt een diploma op zak en bent klaar om de fiscale wereld te veroveren. Hoe zorg je ervoor dat je op een plek terechtkomt die bij je past? Recruiter Martijn Betgem van Adviesgroep ’88 geeft ...
Lees meer...
Belangrijkste wijzigingen Belastingen 2018
Op 19 december 2017 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2018. Het wetsvoorstel moet nog worden bekrachtigd door de Koning en treedt dan op 1 januari 2018 in werking. Vooruitlopend op...
Lees meer...
Hier klikken