fiscalistenonline.nl: Bernanke verrast met eerste renteverlaging
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Bernanke verrast met eerste renteverlaging

Voorzitter Ben Bernanke van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, heeft durf getoond met de eerste verlaging van de Amerikaanse officiële rente in vier jaar tijd. De Fed verraste de financiële markten gisteravond met een verlaging van 50 basispunten tot 4,75%. Er was gerekend op een kleinere monetaire versoepeling van 25 basispunten.
Bernanke probeert hiermee de economische groei in de VS te beschermen tegen de problemen op de huizenmarkt en de turbulentie op de financiële markten.

Wall Street reageerde opgelucht op de forse ingreep van de Federal Reserve. De belangrijkste beursindices stegen meer dan 2,5%. De dollar bereikte een nieuw dieptepunt van $ 1,3982 tegenover de euro. Op de kredietmarkten daalde meteen de prijs van het risico van bedrijfsobligaties.

'De krapte op de kredietmarkt zou de correctie op de huizenmarkt kunnen verergeren', zo motiveerde de Fed de maatregel in een verklaring.

Een grote rentestap in plaats van een beperkte is niet onomstreden, en ook niet zonder risico. Het zou de inflatie kunnen aanjagen, en het zou ook tot het zogenoemde 'moral hazard' kunnen leiden. Dan blijven beleggers risicovolle producten kopen in de veronderstelling dat de Fed ze toch wel uit de brand helpt als er problemen rijzen, zoals op de Amerikaanse hypothekenmarkt.

Hoofdeconoom Rob Carnell van ING Wholesale Banking verwacht dat dit niet de laatste verlaging is dit jaar. Volgens hem is de toon over inflatie gematigd in de begeleidende verklaring. Ook zegt de Fed op te zullen treden als de omstandigheden daarom vragen.
Bron: Het Financieele Dagblad

Eerder geplaatste artikelen

Van werkdruk naar tropenrooster
Een hoge werkdruk binnen de accountancy is niet iets van het laatste jaar. Sinds jaar en dag hebben financiële professionals te kampen met veel werk en weinig tijd. Hoe kan het dan zo zijn da...
Lees meer...
ZZP-er: één grote opdrachtgever en toch ondernemer
Nederland kent ruim een miljoen ZZP-ers. Die mannen en vrouwen willen allemaal als ondernemer worden behandeld door de Belastingdienst. Bij de beoordeling van het fiscaal ondernemerschap is het aantal...
Lees meer...
AccountancyNieuws: Zaag niet aan de poten van je eigen fiscale praktijk!
Een gezond accountantskantoor is te herkennen op afstand: sterke focus, heldere positionering, innovatief, ICT op orde, duidelijke dynamiek en enthousiaste, professionele medewerkers. Maar er is nog e...
Lees meer...
Hier klikken