fiscalistenonline.nl: PvdA: geen koopkrachtverlies middeninkomens
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

PvdA: geen koopkrachtverlies middeninkomens

De PvdA vindt het niet aanvaardbaar dat de middeninkomens er volgend jaar een kwart procent op achteruitgaan. Zij komt binnenkort met voorstellen om dit koopkrachtverlies ongedaan te maken. PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar kondigde dat woensdag aan bij de algemene beschouwingen, het Tweede Kamerdebat over de kabinetsplannen voor volgend jaar. Tichelaar noemde de middeninkomens 'het cement in de samenleving.'
Hij kon woensdag nog niet aangeven op welke manier hij de koopkracht van de middeninkomens wil bijspijkeren.

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat in de rijksbegroting voor volgend jaar van CDA, PvdA en ChristenUnie 'oude socialistische reflexen het hebben gewonnen van gedegen, verstandig economisch beleid.' Volgens Pechtold is het slechtste van twee werelden bij elkaar gekomen: het paternalisme van CDA en ChristenUnie en de nivellering van de PvdA.

PVV: lokale lasten bevriezen
Fractievoorzitter Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid (PVV) vindt dat de lokale lasten vijf jaar lang moeten worden bevroren. De PVV vindt dat deze lasten, zoals parkeertarieven, in deze periode uitsluitend mogen stijgen om de inflatie te volgen. Dat zei hij tijdens de algemene beschouwingen. Ook presenteerde Wilders zijn plannen om de 'islamisering' van Nederland tegen te gaan.

VVD: extra lastenverzwaring
Het kabinet rekent zich rijk. Het gaat uit van een te hoge economische groei en zou voorzichtiger moeten begroten, aldus VVD-leider Mark Rutte tijdens de algemene beschouwingen. Hij voorspelt extra lastenverzwaringen in de komende jaren.

Uit een tegenbegroting die de VVD in Den Haag presenteerde blijkt dat de VVD volgend jaar alle belastingschijven met 0,5 procent wil verlagen.

SP: teleurgesteld
Jan Marijnissen trapte woensdag in Den Haag de Algemene Beschouwingen af. De SP is teleurgesteld over de begroting, omdat te weinig geld wordt uitgegeven aan gezondheidszorg en onderwijs.

CDA: voorbehoud extra belasten topinkomens
Het CDA wil net als de ChristenUnie dat meer geld wordt vrijgemaakt voor Defensie. De partij maakt ook een voorbehoud bij twee kabinetsplannen om de topinkomens extra te belasten. Het gaat om het zwaarder belasten van dure huizen en de beperking van de aftrek van pensioenpremies vanaf 185.000 euro.

Tijdens de algemene beschouwingen vroeg CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel zich af of die maatregelen wel effectief zijn en tegemoet komen aan het onbegrip in de samenleving over extreme bonussen en ontslagvergoedingen.

Kamer aan zet
De Kamer geeft in de Algemene beschouwingen gedurende twee dagen een mening over de regeringsplannen. De fractievoorzitters komen allen aan het woord. Ze kunnen moties indienen om het kabinetsbeleid op bepaalde punten aan te passen. Premier Jan Peter Balkenende voert het woord namens het kabinet. Hij geeft aan of de regering instemt met de ingediende moties.

Overladen met kritiek
De plannen van het kabinet voor volgend jaar zijn dinsdag al overladen met kritiek door een reeks belangenorganisaties, ondernemingen, instanties en lagere overheden. Vooral vertegenwoordigers van automobilisten, transport- en reisondernemingen zijn woedend.

Grote organisaties als RAI Vereniging, Bovag, EVO, TLN en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen kondigen een frontale aanval aan op minister van Financiƫn Wouter Bos. De komende maanden gaan ze onder de gezamenlijke naam 'Rijdend Nederland' via radiospotjes en krantenadvertenties actie voeren met de leus Stop Bos.nl.
Dinsdag ontvouwde het kabinet zijn plannen voor 2008.
Bron: Het Financieele Dagblad

Eerder geplaatste artikelen

De werkkostenregeling: de vrije ruimte, een feest
De werkkostenregeling biedt u een vrije ruimte van 1,2% van de fiscale loonsom. Met die vrije ruimte kunt u ‘leuke dingen’ doen voor uw medewerkers. U kunt hen diverse vergoedingen en vers...
Lees meer...
Let op: nieuwe pensioenrichtleeftijd per 1-1-2018
Per 1 januari 2018 wordt de pensioenrichtleeftijd verhoogd van 67 naar 68 jaar. Werkgevers moeten daardoor depensioenregelingen van hun medewerkers – weer –aanpassen, nog dit jaar. Een v...
Lees meer...
Tarief vennootschapsbelasting omlaag
In het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ van de coalitie Rutte III wordt voorgesteld om het tarief van de vennootschapsbelasting stapsgewijs te verlagen van 25% naar 21%. Het tarie...
Lees meer...
Hier klikken