fiscalistenonline.nl: PvdA: geen koopkrachtverlies middeninkomens
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

PvdA: geen koopkrachtverlies middeninkomens

De PvdA vindt het niet aanvaardbaar dat de middeninkomens er volgend jaar een kwart procent op achteruitgaan. Zij komt binnenkort met voorstellen om dit koopkrachtverlies ongedaan te maken. PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar kondigde dat woensdag aan bij de algemene beschouwingen, het Tweede Kamerdebat over de kabinetsplannen voor volgend jaar. Tichelaar noemde de middeninkomens 'het cement in de samenleving.'
Hij kon woensdag nog niet aangeven op welke manier hij de koopkracht van de middeninkomens wil bijspijkeren.

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat in de rijksbegroting voor volgend jaar van CDA, PvdA en ChristenUnie 'oude socialistische reflexen het hebben gewonnen van gedegen, verstandig economisch beleid.' Volgens Pechtold is het slechtste van twee werelden bij elkaar gekomen: het paternalisme van CDA en ChristenUnie en de nivellering van de PvdA.

PVV: lokale lasten bevriezen
Fractievoorzitter Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid (PVV) vindt dat de lokale lasten vijf jaar lang moeten worden bevroren. De PVV vindt dat deze lasten, zoals parkeertarieven, in deze periode uitsluitend mogen stijgen om de inflatie te volgen. Dat zei hij tijdens de algemene beschouwingen. Ook presenteerde Wilders zijn plannen om de 'islamisering' van Nederland tegen te gaan.

VVD: extra lastenverzwaring
Het kabinet rekent zich rijk. Het gaat uit van een te hoge economische groei en zou voorzichtiger moeten begroten, aldus VVD-leider Mark Rutte tijdens de algemene beschouwingen. Hij voorspelt extra lastenverzwaringen in de komende jaren.

Uit een tegenbegroting die de VVD in Den Haag presenteerde blijkt dat de VVD volgend jaar alle belastingschijven met 0,5 procent wil verlagen.

SP: teleurgesteld
Jan Marijnissen trapte woensdag in Den Haag de Algemene Beschouwingen af. De SP is teleurgesteld over de begroting, omdat te weinig geld wordt uitgegeven aan gezondheidszorg en onderwijs.

CDA: voorbehoud extra belasten topinkomens
Het CDA wil net als de ChristenUnie dat meer geld wordt vrijgemaakt voor Defensie. De partij maakt ook een voorbehoud bij twee kabinetsplannen om de topinkomens extra te belasten. Het gaat om het zwaarder belasten van dure huizen en de beperking van de aftrek van pensioenpremies vanaf 185.000 euro.

Tijdens de algemene beschouwingen vroeg CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel zich af of die maatregelen wel effectief zijn en tegemoet komen aan het onbegrip in de samenleving over extreme bonussen en ontslagvergoedingen.

Kamer aan zet
De Kamer geeft in de Algemene beschouwingen gedurende twee dagen een mening over de regeringsplannen. De fractievoorzitters komen allen aan het woord. Ze kunnen moties indienen om het kabinetsbeleid op bepaalde punten aan te passen. Premier Jan Peter Balkenende voert het woord namens het kabinet. Hij geeft aan of de regering instemt met de ingediende moties.

Overladen met kritiek
De plannen van het kabinet voor volgend jaar zijn dinsdag al overladen met kritiek door een reeks belangenorganisaties, ondernemingen, instanties en lagere overheden. Vooral vertegenwoordigers van automobilisten, transport- en reisondernemingen zijn woedend.

Grote organisaties als RAI Vereniging, Bovag, EVO, TLN en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen kondigen een frontale aanval aan op minister van Financiën Wouter Bos. De komende maanden gaan ze onder de gezamenlijke naam 'Rijdend Nederland' via radiospotjes en krantenadvertenties actie voeren met de leus Stop Bos.nl.
Dinsdag ontvouwde het kabinet zijn plannen voor 2008.
Bron: Het Financieele Dagblad

Eerder geplaatste artikelen

AccountancyNieuws: Zaag niet aan de poten van je eigen fiscale praktijk!
Een gezond accountantskantoor is te herkennen op afstand: sterke focus, heldere positionering, innovatief, ICT op orde, duidelijke dynamiek en enthousiaste, professionele medewerkers. Maar er is nog e...
Lees meer...
Vormt de blockchain een bedreiging voor de financiële professional?
Blockchain, Bitcoin, cryptogeld. Het zijn zomaar een paar termen waar we in de media mee om de oren worden geslagen. Moeten we als financiële professional vrezen voor onze banen door de opkomst v...
Lees meer...
Duizenden ondernemers werken met hun partner
Een onderneming runnen samen met je man of vrouw. Sommige ondernemers moeten er misschien niet aan denken, maar heel wat partners blijken de handen ineen te slaan voor hun onderneming. Dat heeft het C...
Lees meer...
Hier klikken