fiscalistenonline.nl: Inburgeraars blijven weg
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Inburgeraars blijven weg

Voor duizenden Rotterdammers is het door de nieuwe Inburgeringswet bijna onmogelijk geworden om goed in te burgeren. Veel allochtone inwoners, die voorheen massaal belangstelling hadden voor de cursussen, haken af wegens de hoge kosten. De schoolbankjes in de Regionale opleidingscentra's blijven dit jaar opvallend leeg.
Bij het Inburgeringsloket in Rotterdam merken ze dat de kosten veel mensen afschrikken. „We krijgen hier dagelijks veel mensen die graag willen inburgeren. Maar als ze horen hoe hoog de bedragen zijn, dan zijn ze meteen weg,’’ vertelt een medewerker.

De gemeente Rotterdam heeft de afgelopen jaren juist geprobeerd zoveel mogelijk allochtonen te laten inburgeren. Tot vorig jaar konden veel mensen gratis inburgere. Nu komen alleen allochtonen zonder baan in aanmerking voor een cursus van gemeentewege. En ook zij moeten een eigen bijdrage van 270 euro betalen.

Voor veel nieuwkomers, die verplicht zijn om in te burgeren, is de situatie helemaal schrijnend. Zij moeten zich vaak diep in de schulden steken om de cursus (van ruim 5000 euro) te kunnen betalen.

De migranten kunnen later, als ze de cursus succesvol afronden, een deel van de kosten terugkrijgen.

De gemeente Rotterdam is ook niet blij met de Inburgeringswet. Het liefst wil de gemeente dat meer doelgroepen in aanmerking komen voor een cursus en dat ook de eigen bijdrage omlaag gaat. Rotterdam en andere grote steden hebben minister Vogelaar ( Integratie) inmiddels verzocht het aantal doelgroepen uit te breiden.
Bron: AD.nl

Eerder geplaatste artikelen

AccountancyNieuws: Zaag niet aan de poten van je eigen fiscale praktijk!
Een gezond accountantskantoor is te herkennen op afstand: sterke focus, heldere positionering, innovatief, ICT op orde, duidelijke dynamiek en enthousiaste, professionele medewerkers. Maar er is nog e...
Lees meer...
Vormt de blockchain een bedreiging voor de financiële professional?
Blockchain, Bitcoin, cryptogeld. Het zijn zomaar een paar termen waar we in de media mee om de oren worden geslagen. Moeten we als financiële professional vrezen voor onze banen door de opkomst v...
Lees meer...
Duizenden ondernemers werken met hun partner
Een onderneming runnen samen met je man of vrouw. Sommige ondernemers moeten er misschien niet aan denken, maar heel wat partners blijken de handen ineen te slaan voor hun onderneming. Dat heeft het C...
Lees meer...
Hier klikken