fiscalistenonline.nl: Inburgeraars blijven weg
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Inburgeraars blijven weg

Voor duizenden Rotterdammers is het door de nieuwe Inburgeringswet bijna onmogelijk geworden om goed in te burgeren. Veel allochtone inwoners, die voorheen massaal belangstelling hadden voor de cursussen, haken af wegens de hoge kosten. De schoolbankjes in de Regionale opleidingscentra's blijven dit jaar opvallend leeg.
Bij het Inburgeringsloket in Rotterdam merken ze dat de kosten veel mensen afschrikken. „We krijgen hier dagelijks veel mensen die graag willen inburgeren. Maar als ze horen hoe hoog de bedragen zijn, dan zijn ze meteen weg,’’ vertelt een medewerker.

De gemeente Rotterdam heeft de afgelopen jaren juist geprobeerd zoveel mogelijk allochtonen te laten inburgeren. Tot vorig jaar konden veel mensen gratis inburgere. Nu komen alleen allochtonen zonder baan in aanmerking voor een cursus van gemeentewege. En ook zij moeten een eigen bijdrage van 270 euro betalen.

Voor veel nieuwkomers, die verplicht zijn om in te burgeren, is de situatie helemaal schrijnend. Zij moeten zich vaak diep in de schulden steken om de cursus (van ruim 5000 euro) te kunnen betalen.

De migranten kunnen later, als ze de cursus succesvol afronden, een deel van de kosten terugkrijgen.

De gemeente Rotterdam is ook niet blij met de Inburgeringswet. Het liefst wil de gemeente dat meer doelgroepen in aanmerking komen voor een cursus en dat ook de eigen bijdrage omlaag gaat. Rotterdam en andere grote steden hebben minister Vogelaar ( Integratie) inmiddels verzocht het aantal doelgroepen uit te breiden.
Bron: AD.nl

Eerder geplaatste artikelen

Mazars versterkt partnerteam audit en tax
Mazars Accountants en Adviseurs heeft haar partnerteam versterkt met Ronald Plat, Alexander Rasink en Paul Schutjens. Met deze uitbreiding worden de Audit en Assurance en de (internationale) tax prakt...
Lees meer...
VACATURE: Junior ass. belastingadviseur Utrecht, minimaal 32 uur
Wie zijn wij? Als collectief van ruim 120.000 zorgverleners is VvAA de stem en steun van zorgverleners in Nederland. In 1924 gestart door drie artsen die vonden dat ze samen sterker stonden, is de or...
Lees meer...
Cursus Tien met een griffel
Op maandag 24 september organiseert BelastingBelangen in samenwerking met Auxilium Adviesgroep de cursus Tien met een griffel. Hans Zwagemaker, hoofdredacteur van BelastingBelangen, zal deze cursus ve...
Lees meer...
Hier klikken