fiscalistenonline.nl: Inburgeraars blijven weg
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Inburgeraars blijven weg

Voor duizenden Rotterdammers is het door de nieuwe Inburgeringswet bijna onmogelijk geworden om goed in te burgeren. Veel allochtone inwoners, die voorheen massaal belangstelling hadden voor de cursussen, haken af wegens de hoge kosten. De schoolbankjes in de Regionale opleidingscentra's blijven dit jaar opvallend leeg.
Bij het Inburgeringsloket in Rotterdam merken ze dat de kosten veel mensen afschrikken. „We krijgen hier dagelijks veel mensen die graag willen inburgeren. Maar als ze horen hoe hoog de bedragen zijn, dan zijn ze meteen weg,’’ vertelt een medewerker.

De gemeente Rotterdam heeft de afgelopen jaren juist geprobeerd zoveel mogelijk allochtonen te laten inburgeren. Tot vorig jaar konden veel mensen gratis inburgere. Nu komen alleen allochtonen zonder baan in aanmerking voor een cursus van gemeentewege. En ook zij moeten een eigen bijdrage van 270 euro betalen.

Voor veel nieuwkomers, die verplicht zijn om in te burgeren, is de situatie helemaal schrijnend. Zij moeten zich vaak diep in de schulden steken om de cursus (van ruim 5000 euro) te kunnen betalen.

De migranten kunnen later, als ze de cursus succesvol afronden, een deel van de kosten terugkrijgen.

De gemeente Rotterdam is ook niet blij met de Inburgeringswet. Het liefst wil de gemeente dat meer doelgroepen in aanmerking komen voor een cursus en dat ook de eigen bijdrage omlaag gaat. Rotterdam en andere grote steden hebben minister Vogelaar ( Integratie) inmiddels verzocht het aantal doelgroepen uit te breiden.
Bron: AD.nl

Eerder geplaatste artikelen

Hoe belangrijk is je online imago?
Je online imago is een afspiegeling van hoe je in het echt bent: wat je doet, waar je naartoe op vakantie gaat, naar welke muziek je luistert, welke sport je beoefent en ga zo maar door! Voor een toe...
Lees meer...
“Je eerste werkgever kiest jou, de tweede kies jij”
Je hebt een diploma op zak en bent klaar om de fiscale wereld te veroveren. Hoe zorg je ervoor dat je op een plek terechtkomt die bij je past? Recruiter Martijn Betgem van Adviesgroep ’88 geeft ...
Lees meer...
Belangrijkste wijzigingen Belastingen 2018
Op 19 december 2017 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2018. Het wetsvoorstel moet nog worden bekrachtigd door de Koning en treedt dan op 1 januari 2018 in werking. Vooruitlopend op...
Lees meer...
Hier klikken