fiscalistenonline.nl: Vergrijzing en ontgroening; ook op de fiscale arbeidsmarkt
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Vergrijzing en ontgroening; ook op de fiscale arbeidsmarkt

De vergrijzing en uitstroom nemen de komende jaren flink toe, terwijl de instroom daalt. Dit laatste noemen wel ook wel ‘ontgroening’. Akelig woord, maar het maakt wel duidelijk wat wordt bedoeld: minder jongeren die de arbeidsmarkt betreden. De HRM-er weet dit al lang, maar de partners en bestuurders niet. En waarom ook; er is immers geen noodzaak. Nu.

De laatste twee jaar lijk je op de arbeidsmarkt met de maand ouder te worden; boven een bepaalde leeftijd of aantal ervaringsjaren extra kom je er eigenlijk gewoon niet meer tussen. Ook als fiscalist. En helaas is onze invloed als intermediair niet groot; sterker nog, we kunnen er niets aan doen. Zeker niet binnen een arbeidsmarkt waarin het aantal vacatures klein is en de noodzaak tot invulling zeer gering. En dit laatste maakt dat we als intermediair geen ingang meer vinden met dat ene, iets afwijkende cv (waar overigens een prima adviseur achter schuil kan gaan). Er is geen noodzaak, dus ook geen noodzaak tot evalueren van je voorwaarden en eisen als werkgever. Een groot, intern debat over de vraag hoe het aantal vacatures in te vullen, speelt al heel lang niet meer. Het is niet nodig.

Toch hebben we jaren gekend van interne debatten (en paniek) over hoe het personeelsprobleem dient te worden opgelost. Ons meer richten op senior fiscalist? Of wellicht op fiscalisten die jaren ervaring hebben als bedrijfsfiscalist? Wellicht toch maar aan de slag gaan met fiscalisten die jaren uit het vak zijn geweest? Dit soort vragen spelen al zeker twee jaar niet meer. Je zult het niet geloven maar wij hebben tijden meegemaakt dat opdrachtgevers riepen ‘We gaan met iedereen in gesprek die een afgeronde fiscale studie en enige ervaring heeft! We hebben op elke vestiging wel één of twee fiscalisten nodig. Met spoed’.

Feit blijft dat het aantal instromers kleiner wordt en het aantal ‘ouderen’ toeneemt. Stel nou dat we de komende jaar echt iets gaan merken van een groei in de economie? Dan kunnen wij als intermediair wel voorspellen hoe de komende jaren eruit gaan zien. Stressvol en zeer druk (in positieve zin dan, voor ons). Maar ook voor al die accountants- en belastingadvieskantoren die de afgelopen twee jaar niets gedaan hebben aan arbeidscommunicatie en al helemaal niet aan personeelsplanning. En dan is het weer te laat. History repeating.

Ik zou als accountants- en belastingadvieskantoor rap gaan onderzoeken hoe je de komende jaren je organisatie op peil kan houden met de ‘oudere fiscalist’. Naast vaktechnische kennis, een grote kennis als het gaat om klanten en marktbenadering. En nog een heel belangrijk pluspunt; veel levenservaring, ervaring die klanten over het algemeen zeer waarderen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Martijn Betgem, recruiter fiscaal (bron: fiscalio.nl)

Eerder geplaatste artikelen

Tweede Kamer keurt Belastingpakket 2017 goed
De Tweede Kamer heeft het Belastingpakket voor 2017 aangenomen. Er zijn echter nog wel een aantal wijzigingen aangebracht. Zo zal het percentage van de energie-investeringsaftrek met 2,5 procentpunt w...
Lees meer...
ANPR: ondeugdelijk bewijs privégebruik auto
Hebt u een geschil met de Belastingdienst over de bijtelling privégebruik auto? Verwerpt de inspecteur uw kilometeradministratie omdat uw auto op tijden en plaatsen is geflitst die niet overeen...
Lees meer...
De WKR kent vele fiscaal voordelige toepassingen, voor werkgevers én werknemers, kent u ze?
Op dinsdag 31 mei organiseert BelastingBelangen in samenwerking met de Auxilium Adviesgroep de cursus De werkkostenregeling: Optimaal toepassen. Hans Zwagemaker, hoofdredacteur van BelastingBelangen...
Lees meer...
Hier klikken