fiscalistenonline.nl: Belastingontduiking in zowel VS als Europa onder de loep
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Belastingontduiking in zowel VS als Europa onder de loep

Apple heeft de afgelopen vier jaar in de Verenigde Staten voor 44 miljard dollar aan belasting ontdoken. Dit gebeurde door een complex stelsel van 'offshore-entiteiten'. Dat staat in een rapport van de Amerikaanse Senaat, waar Apple-topman Tim Cook over gehoord is door onder andere senator John McCain. Apple maakt op slinkse wijze gebruik van de mazen in de wet en haalt onder meer het belastingvoordeel uit fiscale constructies met dochterondernemingen in Nederland, Ierland en Bermuda. Daarmee ontloopt Apple het hoge Amerikaanse belastingtarief van 35%.

Ondanks dat de lucratieve belastingroute niet illegaal is, krijgt Apple in de Verenigde Staten veel kritiek. Het bedrijf zou met de 'belastingontduiking' het slechte voorbeeld geven aan andere Amerikaanse bedrijven. Naast Apple maken ook bedrijven zoals Google, Facebook en Starbucks gebruik van lucratieve belastingconstructies.

Apple ontkent de belastingontduiking in alle toonaarden. Topman Tim Cook claimde voor de onderzoekscommissie "dat Apple belasting betaalt over al haar producten die in de Verenigde Staten verkocht worden". Tegelijkertijd pleit Cook voor hervorming van het Amerikaanse belastingstelsel, waarin de belasting op buitenlandse winsten "redelijker" wordt en zal leiden tot een grotere belastingopbrengst.

Belastingontduiking staat ook in Europa hoog op de agenda. Woensdag vond er een eendaagse top plaats van regeringsleiders en staatshoofden van de 27 EU-landen. Europarlementariërs willen dat de landen het verlies aan belastinginkomsten tegen 2020 gehalveerd hebben. Jaarlijks lopen de EU-landen naar schatting 1000 miljard euro mis door belastingontduiking en fraude met belastingen.

Het debat rondom ’belastingparadijs’ Nederland wordt steeds heviger. Politici en diverse organisaties plaatsen een kritische noot bij onze regels rond dividenden, rentes en royalty’s waardoor arme landen belastinginkomsten mislopen. Deze discussie leidt tot onrust bij buitenlandse bedrijven die in ons land gevestigd zijn. Zij overwegen hun activiteiten te verhuizen naar bijvoorbeeld het fiscaal gunstige Verenigd Koninkrijk. Bij aankomst in Brussel benadrukte premier Rutte dat Nederland bereid is brievenbusfirma's aan te pakken, maar pas als er eerst internationaal afspraken zijn gemaakt over belastingstelsels. Volgens Rutte is dit onderwerp tijdens de top niet ter sprake gekomen. Wel is afgesproken dat de EU-landen volledige helderheid willen over de belastingafdracht van multinationals in elk land. Hoe dat moet gebeuren, wordt nog uitgewerkt.

Naar aanleiding van de EU-top gaan allen landen, waaronder ook Luxemburg en Oostenrijk, bankgegevens uitwisselen. Hiermee pakken de EU-lidstaten burgers aan die hun spaargelden in het buitenland parkeren om op die manier de fiscus in eigen land te ontvluchten. Op dit moment wordt er nog onderhandeld over het uitwisselen van gegevens over onder meer winsten van aandelen en BTW-afdrachten. 

Bron: Finance Ventures Nederland B.V. –
www.financeventures.nl

Eerder geplaatste artikelen

Baker Tilly Berk is nu Baker Tilly
Baker Tilly Berk gaat de toekomst tegemoet met een nieuwe naam: Baker Tilly. De naamswijziging gaat gepaard met een wereldwijde nieuwe visuele identiteit. Vanaf vandaag werkt Baker Tilly internationaa...
Lees meer...
In meer dan 40.000 vacatures komt leeftijdsdiscriminatie voor
Eindelijk! Je hebt de perfecte vacature gevonden en je bent je motivatiebrief al aan het schrijven. Even lezen, wat zijn precies de gestelde eisen? In meer dan 40.000 vacatures komt leeftijdsdiscrimin...
Lees meer...
Fiscaal vennoot Hans van den Besselaar neemt na 31 jaar afscheid van Wesselman
Per 31 december 2018 neemt Hans van den Besselaar afscheid van Wesselman Accountants | Adviseurs in Eindhoven en Helmond. Van den Besselaar neemt afscheid als vennoot en belastingadviseur, maar blijft...
Lees meer...
Hier klikken