fiscalistenonline.nl: Belastingontduiking in zowel VS als Europa onder de loep
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Belastingontduiking in zowel VS als Europa onder de loep

Apple heeft de afgelopen vier jaar in de Verenigde Staten voor 44 miljard dollar aan belasting ontdoken. Dit gebeurde door een complex stelsel van 'offshore-entiteiten'. Dat staat in een rapport van de Amerikaanse Senaat, waar Apple-topman Tim Cook over gehoord is door onder andere senator John McCain. Apple maakt op slinkse wijze gebruik van de mazen in de wet en haalt onder meer het belastingvoordeel uit fiscale constructies met dochterondernemingen in Nederland, Ierland en Bermuda. Daarmee ontloopt Apple het hoge Amerikaanse belastingtarief van 35%.

Ondanks dat de lucratieve belastingroute niet illegaal is, krijgt Apple in de Verenigde Staten veel kritiek. Het bedrijf zou met de 'belastingontduiking' het slechte voorbeeld geven aan andere Amerikaanse bedrijven. Naast Apple maken ook bedrijven zoals Google, Facebook en Starbucks gebruik van lucratieve belastingconstructies.

Apple ontkent de belastingontduiking in alle toonaarden. Topman Tim Cook claimde voor de onderzoekscommissie "dat Apple belasting betaalt over al haar producten die in de Verenigde Staten verkocht worden". Tegelijkertijd pleit Cook voor hervorming van het Amerikaanse belastingstelsel, waarin de belasting op buitenlandse winsten "redelijker" wordt en zal leiden tot een grotere belastingopbrengst.

Belastingontduiking staat ook in Europa hoog op de agenda. Woensdag vond er een eendaagse top plaats van regeringsleiders en staatshoofden van de 27 EU-landen. Europarlementariërs willen dat de landen het verlies aan belastinginkomsten tegen 2020 gehalveerd hebben. Jaarlijks lopen de EU-landen naar schatting 1000 miljard euro mis door belastingontduiking en fraude met belastingen.

Het debat rondom ’belastingparadijs’ Nederland wordt steeds heviger. Politici en diverse organisaties plaatsen een kritische noot bij onze regels rond dividenden, rentes en royalty’s waardoor arme landen belastinginkomsten mislopen. Deze discussie leidt tot onrust bij buitenlandse bedrijven die in ons land gevestigd zijn. Zij overwegen hun activiteiten te verhuizen naar bijvoorbeeld het fiscaal gunstige Verenigd Koninkrijk. Bij aankomst in Brussel benadrukte premier Rutte dat Nederland bereid is brievenbusfirma's aan te pakken, maar pas als er eerst internationaal afspraken zijn gemaakt over belastingstelsels. Volgens Rutte is dit onderwerp tijdens de top niet ter sprake gekomen. Wel is afgesproken dat de EU-landen volledige helderheid willen over de belastingafdracht van multinationals in elk land. Hoe dat moet gebeuren, wordt nog uitgewerkt.

Naar aanleiding van de EU-top gaan allen landen, waaronder ook Luxemburg en Oostenrijk, bankgegevens uitwisselen. Hiermee pakken de EU-lidstaten burgers aan die hun spaargelden in het buitenland parkeren om op die manier de fiscus in eigen land te ontvluchten. Op dit moment wordt er nog onderhandeld over het uitwisselen van gegevens over onder meer winsten van aandelen en BTW-afdrachten. 

Bron: Finance Ventures Nederland B.V. –
www.financeventures.nl

Eerder geplaatste artikelen

AccountancyNieuws: Zaag niet aan de poten van je eigen fiscale praktijk!
Een gezond accountantskantoor is te herkennen op afstand: sterke focus, heldere positionering, innovatief, ICT op orde, duidelijke dynamiek en enthousiaste, professionele medewerkers. Maar er is nog e...
Lees meer...
Vormt de blockchain een bedreiging voor de financiële professional?
Blockchain, Bitcoin, cryptogeld. Het zijn zomaar een paar termen waar we in de media mee om de oren worden geslagen. Moeten we als financiële professional vrezen voor onze banen door de opkomst v...
Lees meer...
Duizenden ondernemers werken met hun partner
Een onderneming runnen samen met je man of vrouw. Sommige ondernemers moeten er misschien niet aan denken, maar heel wat partners blijken de handen ineen te slaan voor hun onderneming. Dat heeft het C...
Lees meer...
Hier klikken