fiscalistenonline.nl: De VPRO Belastingweek
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

De VPRO Belastingweek

Elk jaar, uiterlijk op 1 april, moet uw aangifte voor de inkomstenbelasting binnen zijn bij de Belastingdienst. Naar waarheid ingevuld. Maar belasting ontwijken, zoals de norm is voor de grote multinationals, zouden we dat niet allemaal willen? De VPRO Belastingweek staat in het teken van de effecten van mondiale belastingontwijking.

Wat voor multinationale bedrijven ooit begon als een manier om dubbele belasting in verschillende landen te voorkomen, is inmiddels uitgegroeid tot een vernuftige industrie om belastingafdrachten zo laag mogelijk te krijgen. De VPRO Belastingweek staat daarom in het teken van de effecten van mondiale belastingontwijking, met zondag 24 maart een debat in Buitenhof op Nederland 1, en in Bureau Buitenland op Radio 1 aandacht voor Nederland als belastingparadijs voor brievenbusmaatschappijen en de vraag of Europa hieraan iets kan en wil doen.

Op zondag 31 maart brengt Argos op Radio 1 een reconstructie van de ondergang van het Holland Financial Centre.

"Tegenlicht maakt op Nederland 2 maandag 25 maart De Tax Free Tour: een duizelingwekkende wereldtour langs lucratieve routes en constructies waarin op grote schaal belasting wordt ontweken. Het bedrag dat via deze wegen is ondergebracht in belastingparadijzen, wordt geschat op 32.000 miljard dollar. Allemaal geld dat wordt onttrokken aan de reguliere economie. Hoe lang kan de belastingdruk op burgers en MKB nog toenemen, terwijl die op multinationals almaar afneemt? U ziet het maandagavond 25 maart om 21.00 uur op Nederland 2.

Aansluitend op Tegenlicht komt de serious game Taxodus online van designer Femke Herregraven. Op
taxodus.net kunt u het profiel van een multinational kiezen, op zoek naar de mondiale route waarin zo min mogelijk belasting behoeft te worden betaald.

Met Taxodus speelt u in op de industrie van fiscale plannen, waarmee u als multinational winstbelasting en andere verplichte afdrachten zo laag mogelijk probeert te krijgen. Binnen een strategisch landschap met reële data rondom internationale kapitaalstromen zoals bronbelasting en belastingverdragen, moet u namens uw multinational zoveel mogelijk (winst)belasting ontwijken. Door wereldwijd dochterondernemingen en tussenholdings op te zetten legt u potentiële routes bloot, waarmee multinationals hun belastingdruk kunnen `neutraliseren'."  

Bron: VPRO

Eerder geplaatste artikelen

Fiscaal vennoot Hans van den Besselaar neemt na 31 jaar afscheid van Wesselman
Per 31 december 2018 neemt Hans van den Besselaar afscheid van Wesselman Accountants | Adviseurs in Eindhoven en Helmond. Van den Besselaar neemt afscheid als vennoot en belastingadviseur, maar blijft...
Lees meer...
FISCALE (EINDEJAAR) ACTUALITEITEN
Ondernemers én particulieren moeten tegen het jaareinde 2018 druk in de weer met de vele fiscale voorstellen van Prinsjesdag 2018 én de fiscale plannen uit het Regeerakkoord van Rutte II...
Lees meer...
Hoe ziet de werkplek van de toekomst eruit? 5 tips
Veel kantoren zijn de laatste jaren bezig geweest met een “no office”-cultuur, digitalisering en de inrichting van een virtuele werkplek. Medewerkers kunnen op afstand vergaderen met virtu...
Lees meer...
Hier klikken