fiscalistenonline.nl: De VPRO Belastingweek
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

De VPRO Belastingweek

Elk jaar, uiterlijk op 1 april, moet uw aangifte voor de inkomstenbelasting binnen zijn bij de Belastingdienst. Naar waarheid ingevuld. Maar belasting ontwijken, zoals de norm is voor de grote multinationals, zouden we dat niet allemaal willen? De VPRO Belastingweek staat in het teken van de effecten van mondiale belastingontwijking.

Wat voor multinationale bedrijven ooit begon als een manier om dubbele belasting in verschillende landen te voorkomen, is inmiddels uitgegroeid tot een vernuftige industrie om belastingafdrachten zo laag mogelijk te krijgen. De VPRO Belastingweek staat daarom in het teken van de effecten van mondiale belastingontwijking, met zondag 24 maart een debat in Buitenhof op Nederland 1, en in Bureau Buitenland op Radio 1 aandacht voor Nederland als belastingparadijs voor brievenbusmaatschappijen en de vraag of Europa hieraan iets kan en wil doen.

Op zondag 31 maart brengt Argos op Radio 1 een reconstructie van de ondergang van het Holland Financial Centre.

"Tegenlicht maakt op Nederland 2 maandag 25 maart De Tax Free Tour: een duizelingwekkende wereldtour langs lucratieve routes en constructies waarin op grote schaal belasting wordt ontweken. Het bedrag dat via deze wegen is ondergebracht in belastingparadijzen, wordt geschat op 32.000 miljard dollar. Allemaal geld dat wordt onttrokken aan de reguliere economie. Hoe lang kan de belastingdruk op burgers en MKB nog toenemen, terwijl die op multinationals almaar afneemt? U ziet het maandagavond 25 maart om 21.00 uur op Nederland 2.

Aansluitend op Tegenlicht komt de serious game Taxodus online van designer Femke Herregraven. Op
taxodus.net kunt u het profiel van een multinational kiezen, op zoek naar de mondiale route waarin zo min mogelijk belasting behoeft te worden betaald.

Met Taxodus speelt u in op de industrie van fiscale plannen, waarmee u als multinational winstbelasting en andere verplichte afdrachten zo laag mogelijk probeert te krijgen. Binnen een strategisch landschap met reële data rondom internationale kapitaalstromen zoals bronbelasting en belastingverdragen, moet u namens uw multinational zoveel mogelijk (winst)belasting ontwijken. Door wereldwijd dochterondernemingen en tussenholdings op te zetten legt u potentiële routes bloot, waarmee multinationals hun belastingdruk kunnen `neutraliseren'."  

Bron: VPRO

Eerder geplaatste artikelen

Hoe belangrijk is je online imago?
Je online imago is een afspiegeling van hoe je in het echt bent: wat je doet, waar je naartoe op vakantie gaat, naar welke muziek je luistert, welke sport je beoefent en ga zo maar door! Voor een toe...
Lees meer...
“Je eerste werkgever kiest jou, de tweede kies jij”
Je hebt een diploma op zak en bent klaar om de fiscale wereld te veroveren. Hoe zorg je ervoor dat je op een plek terechtkomt die bij je past? Recruiter Martijn Betgem van Adviesgroep ’88 geeft ...
Lees meer...
Belangrijkste wijzigingen Belastingen 2018
Op 19 december 2017 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2018. Het wetsvoorstel moet nog worden bekrachtigd door de Koning en treedt dan op 1 januari 2018 in werking. Vooruitlopend op...
Lees meer...
Hier klikken