fiscalistenonline.nl: De VPRO Belastingweek
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

De VPRO Belastingweek

Elk jaar, uiterlijk op 1 april, moet uw aangifte voor de inkomstenbelasting binnen zijn bij de Belastingdienst. Naar waarheid ingevuld. Maar belasting ontwijken, zoals de norm is voor de grote multinationals, zouden we dat niet allemaal willen? De VPRO Belastingweek staat in het teken van de effecten van mondiale belastingontwijking.

Wat voor multinationale bedrijven ooit begon als een manier om dubbele belasting in verschillende landen te voorkomen, is inmiddels uitgegroeid tot een vernuftige industrie om belastingafdrachten zo laag mogelijk te krijgen. De VPRO Belastingweek staat daarom in het teken van de effecten van mondiale belastingontwijking, met zondag 24 maart een debat in Buitenhof op Nederland 1, en in Bureau Buitenland op Radio 1 aandacht voor Nederland als belastingparadijs voor brievenbusmaatschappijen en de vraag of Europa hieraan iets kan en wil doen.

Op zondag 31 maart brengt Argos op Radio 1 een reconstructie van de ondergang van het Holland Financial Centre.

"Tegenlicht maakt op Nederland 2 maandag 25 maart De Tax Free Tour: een duizelingwekkende wereldtour langs lucratieve routes en constructies waarin op grote schaal belasting wordt ontweken. Het bedrag dat via deze wegen is ondergebracht in belastingparadijzen, wordt geschat op 32.000 miljard dollar. Allemaal geld dat wordt onttrokken aan de reguliere economie. Hoe lang kan de belastingdruk op burgers en MKB nog toenemen, terwijl die op multinationals almaar afneemt? U ziet het maandagavond 25 maart om 21.00 uur op Nederland 2.

Aansluitend op Tegenlicht komt de serious game Taxodus online van designer Femke Herregraven. Op
taxodus.net kunt u het profiel van een multinational kiezen, op zoek naar de mondiale route waarin zo min mogelijk belasting behoeft te worden betaald.

Met Taxodus speelt u in op de industrie van fiscale plannen, waarmee u als multinational winstbelasting en andere verplichte afdrachten zo laag mogelijk probeert te krijgen. Binnen een strategisch landschap met reële data rondom internationale kapitaalstromen zoals bronbelasting en belastingverdragen, moet u namens uw multinational zoveel mogelijk (winst)belasting ontwijken. Door wereldwijd dochterondernemingen en tussenholdings op te zetten legt u potentiële routes bloot, waarmee multinationals hun belastingdruk kunnen `neutraliseren'."  

Bron: VPRO

Eerder geplaatste artikelen

Vormt de blockchain een bedreiging voor de financiële professional?
Blockchain, Bitcoin, cryptogeld. Het zijn zomaar een paar termen waar we in de media mee om de oren worden geslagen. Moeten we als financiële professional vrezen voor onze banen door de opkomst v...
Lees meer...
Duizenden ondernemers werken met hun partner
Een onderneming runnen samen met je man of vrouw. Sommige ondernemers moeten er misschien niet aan denken, maar heel wat partners blijken de handen ineen te slaan voor hun onderneming. Dat heeft het C...
Lees meer...
Wat is dan eigenlijk het accountantskantoor van de toekomst?
Er wordt op dit moment veel gezegd en geschreven over het accountantskantoor van de toekomst. Niet alleen over het accountantskantoor trouwens, ook advocatenkantoren en banken zullen er, als we alles ...
Lees meer...
Hier klikken