fiscalistenonline.nl: FIOD houdt zes verdachten aan in onderzoek naar btw-fraude
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

FIOD houdt zes verdachten aan in onderzoek naar btw-fraude

De FIOD heeft dinsdag in een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket zes verdachten aangehouden uit Den Haag en omgeving en de omgeving van Rotterdam. Zij worden verdacht van btw-carrouselfraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Het vermoeden is dat met de handel in mobiele telefoons, tablets, spelcomputers en softwarepaketten, btw-carrouselfraude is gepleegd. Bij btw-carrouselfraude brengt een frauderende verkoper btw in rekening maar draagt die niet af aan de Belastingdienst. De aanhoudingen volgen op doorzoekingen die de FIOD op 27 november 2012 op 13 plaatsen heeft gedaan. De administratie is daarbij in beslag genomen en er is beslag gelegd op sieraden, 2 personenauto’s, audiovisuele apparatuur en een geldbedrag van € 34.625.

De Belastingdienst heeft binnen de keten van deze btw-carrousel waarschuwingsbrieven gestuurd. Zowel aan de afnemer van de zogenaamde ‘ploffer’ (de eerste Nederlandse onderneming die zijn inkopen doet van de buitenlandse onderneming en geen aangifte omzetbelasting doet), als aan de binnen de keten volgende afnemers. In deze brieven werd de onderneming gewezen op het feit dat zij vermoedelijk deel uitmaakt van een keten waarbinnen btw-fraude wordt gepleegd en dat zij daarom de omzetbelasting van hun inkopen niet in vooraftrek mag nemen.

Om deze fraude te voorkomen wil staatssecretaris Weekers van Financien voor de handel in genoemde goederen een btw-verleggingsregeling introduceren. Een verleggingsregeling maakt carrouselfraude onmogelijk. De btw-heffing wordt verlegd van de verkoper naar de afnemer. Indien de verkoper de btw verlegt naar zijn afnemer ontvangt de verkoper slechts de voor zijn prestaties in rekening gebrachte (netto) vergoeding, zonder de verschuldigde btw. Die btw wordt door de afnemer in zijn aangifte opgenomen en kan op dezelfde aangifte in aftrek worden gebracht. Er vindt dus geen betaling van btw aan de verkoper plaats zodat met die btw niet kan worden gefraudeerd (wel ontvangen maar niet afdragen).

Omdat een verleggingsregeling afwijkt van het Europese btw-systeem is daarvoor toestemming van de Europese Commissie en de voltallige Raad vereist. Nederland heeft hiervoor een derogatieverzoek bij de Europese Commissie ingediend. Omdat de afhandeling van zo‟n verzoek enige tijd vergt en de btw-fraude bij met name de handel in mobiele telefoons en computeronderdelen aanzienlijk toenam heeft Weekers voor die goederen zelfstandig per 1 juni 2012 een verleggingsregeling geïntroduceerd.

Bron: Rijksoverheid.nl 

Eerder geplaatste artikelen

Hoe belangrijk is je online imago?
Je online imago is een afspiegeling van hoe je in het echt bent: wat je doet, waar je naartoe op vakantie gaat, naar welke muziek je luistert, welke sport je beoefent en ga zo maar door! Voor een toe...
Lees meer...
“Je eerste werkgever kiest jou, de tweede kies jij”
Je hebt een diploma op zak en bent klaar om de fiscale wereld te veroveren. Hoe zorg je ervoor dat je op een plek terechtkomt die bij je past? Recruiter Martijn Betgem van Adviesgroep ’88 geeft ...
Lees meer...
Belangrijkste wijzigingen Belastingen 2018
Op 19 december 2017 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2018. Het wetsvoorstel moet nog worden bekrachtigd door de Koning en treedt dan op 1 januari 2018 in werking. Vooruitlopend op...
Lees meer...
Hier klikken