fiscalistenonline.nl: Wijzigingen afdrachtkorting onderwijs ingetrokken
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Wijzigingen afdrachtkorting onderwijs ingetrokken

In de tweede nota van wijziging bij het Belastingplan 2013 worden de voorgestelde maatregelen voor de afdrachtvermindering onderwijs ingetrokken. Daarnaast zijn nog andere wijzigingen voorgesteld. 

1. De diverse aanscherpingen van de afdrachtvermindering onderwijs die zijn voorgesteld in het Belastingplan 2013 worden allemaal ingetrokken. In het Regeerakkoord is namelijk voorgesteld de afdrachtvermindering met ingang van 1 januari 2014 af te schaffen. De bedragen van de afdrachtvermindering gaan volgend jaar nog wel omlaag met 3,41%. 

2. De regeling in artikel 12a Wet Vpb voor handel in herinvesteringslichamen wordt verduidelijkt en aangescherpt. Als er een belangenwisseling plaatsvindt binnen zes maanden nadat het bedrijfsmiddel is verworven, wordt een verband aanwezig geacht tussen de belangenwijziging en de verwerving van het bedrijfsmiddel. In deze situaties moet de HIR die is afgeboekt op de verkrijgingsprijs van het bedrijfsmiddel aan de winst worden toegevoegd. Er is tegenbewijs mogelijk. 

3. De aftrekbaarheid in de inkomstenbelasting van beloningen aan assurantietussenpersonen wordt geschrapt. Nu assurantietussenpersonen de beloning straks verplicht afzonderlijk in rekening moeten brengen, is er volgens de staatssecretaris van Financiën geen reden meer om de aftrekbaarheid in stand te houden. 

4. Er bestond onder overgangsrecht voor de levensloopregeling de mogelijkheid om fiscaal geruisloos door te storten naar vitaliteitssparen. Met deze nota van wijziging komt die mogelijkheid te vervallen, nu het vitaliteitssparen niet doorgaat. 

Bron: Taxence. van ministerie van Financiën, 6 november 2012, tweede nota van wijziging bij Belastingplan 2013 

Eerder geplaatste artikelen

Geen FE tussen zusterbv’s is discriminatie
Het vormen van een fiscale eenheid (FE) tussen Nederlandse zustermaatschappijen is toegestaan, ook als de moedermaatschappij niet in de Europese Unie is gevestigd. De zustermaatschappijen mogen niet w...
Lees meer...
Belangrijkste wijzigingen belastingen 2016
Op 22 december 2015 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2016. Dat betekent dat de belastingtarieven wijzigen per 1 januari. In het eindejaarsbericht van het ministerie van Financi&eu...
Lees meer...
Vermogensetikettering: privé- of bedrijfsvermogen?
De ondernemer die een pand koopt en dat voor zakelijke én privédoeleinden gaat gebruiken, moet de regels van de vermogensetikettering op dat pand toepassen. Centrale vraag daarbij is o...
Lees meer...
Hier klikken