fiscalistenonline.nl: Hypotheekreminder voorkomt passeren rentevaste periode
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Hypotheekreminder voorkomt passeren rentevaste periode

3 Oktober 2012, Hypotheekreminder.nl is vandaag officieel gelanceerd. Op de site kunnen consumenten een reminder instellen om te zorgen dat de rentevaste periode niet ongemerkt voorbijgaat. Consumenten krijgen momenteel pas vlak voor het einde een overstapaanbieding van de huidige bank. Hierdoor kan vaak niet meer worden overgestapt en wordt een onnodig hoge rente betaald. Hypotheekreminder stuurt twee tijdige reminders en evt. aanbiedingen om over te stappen wanneer besparen mogelijk is.

De website van hypotheekreminder is te bezoeken op www.hypotheekreminder.nl

Einde rentevaste periode
Vraagt u zich eens af: Weet u wanneer uw rentevaste periode afloopt? Grote kans dat u dit niet weet. Veel consumenten beseffen zich dit niet of pas veel te laat, aangezien het nog jaren kan duren. Gemiddeld 6 weken voor het einde van deze periode worden consumenten door de bank hieraan herinnerd en kunnen ze een aanbod krijgen. Een gemiddeld overstap proces neemt twee maanden in beslag en betekent dat consumenten vaak aan hun huidige bank gebonden zijn. Dit leidt vaak tot een niet concurrerend aanbod, het vervallen van de nieuwe klanten korting en hogere maandlasten voor langere tijd.

De hypotheekreminder
Hypotheekreminder speelt hierop in door de consument bewust te maken. Door het instellen van de gratis hypotheekreminder krijgen consumenten een herinnering 12 maanden en 6 maanden voor het aflopen van de rentevaste periode. Daarnaast kunnen consumenten op tijd overstap aanbiedingen krijgen om zo te besparen voor de rest van de looptijd van de hypotheek. Deze overstap aanbiedingen worden alleen gedaan als de consument kan besparen na aftrek van alle bijkomende kosten. Bij een besparing van 0,6% op een hypotheek van €250.000 met een rest looptijd van 15 jaar bedraagt de besparing meer dan €100 per maand of €20.000 in totaal.

Missie hypotheekreminder
Hypotheekreminder.nl streeft naar een meer transparante en concurrerende hypotheekmarkt en wil consumenten bewust maken van hun situatie en helpen te besparen. 

“Consumenten worden zich vaak te laat bewust van het aflopen van de rentevaste periode. De aankoop van een huis en de daarmee samenhangende lasten maken een groot deel uit van het huishoudboekje. Het is vaak mogelijk om voor langere tijd op de rentelasten te besparen. Met de hypotheekreminder wordt de hypotheekmarkt transparanter voor consumenten” aldus de website.

Voorbeeld
Een voorbeeld: Mevrouw Janssen heeft in 2000 een hypotheek van €250.000 afgesloten met een rentevaste periode van 15 jaar en een rente van 5%. Deze periode loopt af op 1 Januari 2015. Mevrouw Janssen wordt halverwege November 2014 door haar bank gebeld met deze mededeling. Ook ontvangt ze een aanbod van de bank om de hypotheek te verlengen. Mevrouw Janssen gaat snel kijken of ze nog ergens anders terecht kan maar komt erachter dan het hele proces al snel twee maanden in beslag neemt. Ze accepteert daarom het aanbod van haar bank. 

In de situatie waarin Mevrouw Janssen de hypotheekreminder heeft ingesteld krijgt ze op 1 Januari 2014 en op 1 Juli 2014 een email reminder. Hierdoor kan ze zich alvast oriënteren of haar bank aanschrijven. Ze krijgt ook een aanbieding indien ze kan besparen ten opzichte van haar huidige bank na alle overstapkosten. In dit voorbeeld kan ze besparen en wordt ze door een nieuwe bank benaderd. Deze bank biedt haar een vaste rente kan die 0,6% lager ligt dan haar huidige bank. Voor de resterende 15 jaar bespaart Mevrouw Janssen meer dan €100 per maand of in totaal €20.000.

Bron: Hypotheekreminder

Eerder geplaatste artikelen

Tweede Kamer keurt Belastingpakket 2017 goed
De Tweede Kamer heeft het Belastingpakket voor 2017 aangenomen. Er zijn echter nog wel een aantal wijzigingen aangebracht. Zo zal het percentage van de energie-investeringsaftrek met 2,5 procentpunt w...
Lees meer...
ANPR: ondeugdelijk bewijs privégebruik auto
Hebt u een geschil met de Belastingdienst over de bijtelling privégebruik auto? Verwerpt de inspecteur uw kilometeradministratie omdat uw auto op tijden en plaatsen is geflitst die niet overeen...
Lees meer...
De WKR kent vele fiscaal voordelige toepassingen, voor werkgevers én werknemers, kent u ze?
Op dinsdag 31 mei organiseert BelastingBelangen in samenwerking met de Auxilium Adviesgroep de cursus De werkkostenregeling: Optimaal toepassen. Hans Zwagemaker, hoofdredacteur van BelastingBelangen...
Lees meer...
Hier klikken