fiscalistenonline.nl: Zakelijke rijders maken zich op voor wijziging fiscaal beleid
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Zakelijke rijders maken zich op voor wijziging fiscaal beleid

Vooruitlopend op het nieuwe fiscale beleid dat ingaat per 1 juli, kiezen leaserijders massaal voor een auto uit de 14% bijtellingscategorie. Dat blijkt uit de kwartaalanalyse van LeasePlan Nederland. De toenemende vraag naar zuinige auto’s leidt tot een duidelijke vergroening van het Nederlandse leasewagenpark: de gemiddelde CO2-uitstoot daalde in een jaar tijd zo’n 6 gram. Vier op de tien auto’s - die in het eerste kwartaal besteld zijn - zouden vanaf juli in een hogere bijtellingscategorie vallen.

Geheel tegen de trend van een stabiele markt in, wist LeasePlan haar vloot en daarmee haar marktaandeel zeker vijf kwartalen achter elkaar te laten groeien. In 2011 groeide de vloot van de leasemaatschappij met ruim 4%. Het MKB-segment van LeasePlan groeide het afgelopen jaar met maar liefst 25%; ook deze groei zette door in het eerste kwartaal van 2012.

De groeiende vloot bevat relatief meer auto’s uit de 14%- of 20% bijtellingscategorie. De zakelijke rijder waarvan de nieuwe leaseauto voor 1 juli op naam gesteld is, kan nog 5 jaar profiteren van de huidige fiscale regels. Anderen gaan al snel 5 tot 6 procent meer betalen. Dit scheelt de leaserijder - voor het gehele leasecontract - al gauw € 3000,- aan bijtelling.

Zuinige edities mateloos populair 
Auto’s met een lage bijtelling zijn dus nog steeds populair. De Renault Mégane Estate en de Volkswagen Polo BlueMotion zijn favoriet. Daarbij kiezen steeds meer leaserijders voor een stationwagen (een stijging van 6% vergeleken met Q4). Dit is het gevolg van een breder aanbod in de lagere bijtellingcategorieën, onder meer door de lancering van de Mégane Estate. Opvallend zijn twee nieuwe binnenkomers in de Top 10, de BMW 3-serie en de Audi A4 Avant. Twee auto’s uit de hogere middenklasse. De Volkswagen Caddy en Transporter zijn de favoriete bestelauto’s van dit moment.

Duidelijke daling in CO2-uitstoot 
De gemiddelde CO2-uitstoot van de nieuw bestelde leaseauto’s daalde de afgelopen maanden flink. Dit komt door de grote vraag naar auto’s met een aantrekkelijke bijtelling, die automatisch ook minder CO2 mogen uitstoten. De uitstootnormen per bijtellingcategorie worden per 1 juli nog eens aangescherpt. Zo vallen straks alleen auto’s met een uitstoot tot maximaal 116 gram per km in de 20%-bijtellingcategorie. Bij auto’s met benzinemotor is dit maximaal 132 gram.

Nieuw bestelde benzineauto’s stoten nu gemiddeld nog maar 129 gram per kilometer uit, in tegenstelling 135 gram een jaar geleden. De gemiddelde uitstoot van bestelde dieselauto’s daalde van 116 naar 110 gram.

Erik Staat, marketingdirecteur van LeasePlan denkt dat deze trend zeker zal doorzetten als alle leaserijders straks bijtelling moeten gaan betalen - een bezuinigingsmaatregel die eind april werd gepresenteerd in de Tweede Kamer. “Ook leaserijders die hun auto puur zakelijk gebruiken, zullen dan de voorkeur hebben voor een zuinige auto uit een lagere bijtellingcategorie. Met als gevolg dat de Nederlandse leaseauto’s in totaal nog minder CO2 zullen uitstoten.”

Bron: EZPress.nl, van Creative Venue 

Eerder geplaatste artikelen

Geen FE tussen zusterbv’s is discriminatie
Het vormen van een fiscale eenheid (FE) tussen Nederlandse zustermaatschappijen is toegestaan, ook als de moedermaatschappij niet in de Europese Unie is gevestigd. De zustermaatschappijen mogen niet w...
Lees meer...
Belangrijkste wijzigingen belastingen 2016
Op 22 december 2015 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2016. Dat betekent dat de belastingtarieven wijzigen per 1 januari. In het eindejaarsbericht van het ministerie van Financi&eu...
Lees meer...
Vermogensetikettering: privé- of bedrijfsvermogen?
De ondernemer die een pand koopt en dat voor zakelijke én privédoeleinden gaat gebruiken, moet de regels van de vermogensetikettering op dat pand toepassen. Centrale vraag daarbij is o...
Lees meer...
Hier klikken