fiscalistenonline.nl: CDA pakt spookfacturen aan
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

CDA pakt spookfacturen aan

Het CDA heeft het initiatief genomen om spookfacturen en andere vormen van acquisitiefraude aan te pakken. De geschatte schade van deze vormen van fraude wordt geschat op ongeveer 1 miljard euro per jaar. In een initiatiefnota doet CDA-Kamerlid Ad Koppejan een aantal voorstellen om de fraude en schade te voorkomen. Ook moet deze fraude beter strafbaar gesteld worden en moet aangifte en vervolging van de fraudeurs centraal staan. 

Elke dag worden ondernemers, stichtingen en overheden slachtoffer van acquisitiefraude, waarvan spookfacturen de bekendste vorm is. Organisaties worden bewust misleid om betalingen te doen aan fraudeurs. “Men wordt op het verkeerde been gezet door een combinatie van overtuigend gedrag en doortrapte leugens. Dit probleem moeten we aanpakken!”, aldus Ad Koppejan. 

Fraudeurs proberen kleine bedragen te incasseren door ‘spookfacturen’ te sturen. Dit zijn facturen die sterk lijken op betalingsverplichtingen, maar eigenlijk aanbiedingen zijn. Een andere grote vorm van acquisitiefraude zijn grote internationale gidsaanbieders. De ondernemers lijken een gratis update te krijgen, maar in werkelijkheid tekenen zij voor een meerjarig en duur contract. 

Acquisitiefraude is een steeds groter probleem geworden. In de afgelopen tweeënhalve maand zijn er bij het Steunpunt Acquisitiefraude bijna 6000 meldingen binnengekomen. In 2011 zijn er bijna 11.000 meldingen gekomen door profit- en non-profitorganisaties, inclusief overheden. Omdat ook de Nederlandse economie grote schade ondervindt, is hier voor een oplossing een belangrijke taak voor de overheid weggelegd. 

Het CDA zet in op een brede aanpak van deze problemen. Enerzijds zal acquisitiefraude strafbaar gesteld worden door aanpassing van de wet. Daarnaast moet de positie van het slachtoffer verbeterd worden, door de mogelijkheid schadevergoedingen te kunnen krijgen. Tot slot wil het CDA openbaarmaking en publicatie via internet van alle fraudeurs, het ‘naming and shaming’-principe. 

De nota is te downloaden via:
http://www.cda.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht/2012/4/15/CDA_pakt_spookfacturen_aan.aspx  

Bron: EZPress.nl, van CDA

Eerder geplaatste artikelen

Tweede Kamer keurt Belastingpakket 2017 goed
De Tweede Kamer heeft het Belastingpakket voor 2017 aangenomen. Er zijn echter nog wel een aantal wijzigingen aangebracht. Zo zal het percentage van de energie-investeringsaftrek met 2,5 procentpunt w...
Lees meer...
ANPR: ondeugdelijk bewijs privégebruik auto
Hebt u een geschil met de Belastingdienst over de bijtelling privégebruik auto? Verwerpt de inspecteur uw kilometeradministratie omdat uw auto op tijden en plaatsen is geflitst die niet overeen...
Lees meer...
De WKR kent vele fiscaal voordelige toepassingen, voor werkgevers én werknemers, kent u ze?
Op dinsdag 31 mei organiseert BelastingBelangen in samenwerking met de Auxilium Adviesgroep de cursus De werkkostenregeling: Optimaal toepassen. Hans Zwagemaker, hoofdredacteur van BelastingBelangen...
Lees meer...
Hier klikken