fiscalistenonline.nl: Alles over de familiebank
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Alles over de familiebank

Gaat uw kind een huis kopen? En heeft u spaargeld tegen een lage rente op een rekening staan dat u voorlopig niet nodig heeft? Dan is er flink wat voordeel te behalen door voor bank te spelen.

Het is voor starters op de woningmarkt de laatste jaren niet eenvoudiger geworden. Door de strenge hypotheeknormen en de hete adem van de Autoriteit Financiële Markten in de nek, zijn banken tegenwoordig een stuk voorzichtiger met geld lenen, ook voor het eigen huis (zie ook het kader ‘Hoeveel mag u lenen?’). Het is, kortom, vaak lastig om nog een woning te vinden die binnen het budget past.
Nu willen veel ouders hun kind(eren) helpen bij het kopen van een huis of appartement door bijvoorbeeld een bedrag te schenken. Dat kan zelfs deels belastingvrij: zolang het geld wordt besteed aan een woning is de éénmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor kinderen tussen de 18 en 35 jaar zelfs 50.300 euro. Het is echter de vraag of het verstandig is om zo’n groot bedrag te schenken en in het huis te stoppen. Een zogenaamde ‘familiebanklening’ met een hoge rente geeft al snel méér fiscaal voordeel dan schenken met gebruikmaking van de éénmalig verhoogde vrijstelling. Bijkomend voordeel van een onderhandse familiebanklening is dat de hypotheektarieven bij de gewone bank vaak omlaag kunnen zodra er geen sprake meer is van een tophypotheek.

Zo werkt het
Als u uw spaargeld naar de bank brengt, blijft dat niet in de kluis liggen. De bank leent het weer uit aan iemand anders, tegen méér rente dan u voor datzelfde geld krijgt. Dat renteverschil is, simpel gezegd, de winst van de bank. Door een ‘familiebank’ op te richten, blijft die winst binnen de familie.
De oprichting van een familiebank is bijzonder eenvoudig: u leent geld aan uw kind en de familiebank is geboren. Het voordeel: bij de familiebank krijgt u een veel betere rente dan bij de spaarbank. Wat uw kind niet van u kan lenen, leent het kind bij de gewone bank. Als het gaat om een lening in box 1 (voor aankoop, verbouwing en/of verbetering van de eigen woning) betaalt de fiscus zelfs mee!

LET OP: Een waarschuwing is op haar plaats: zo’n opzetje is alleen slim als u over spaargeld beschikt dat u op korte termijn niet nodig heeft. Leen ook nooit al uw spaargeld uit, maar houd voldoende geld achter de hand voor onverwachte uitgaven. En richt alleen een familiebank op — dat spreekt eigenlijk voor zich — als u er een goed gevoel bij heeft.

TIP: Maak het geld over onder vermelding van ‘lening’ bij de mededelingen, en bewaar een kopie of afschrift van de overschrijving.

LET OP: De familiebankconstructie mag ook met broers, zussen, neven of nichten en zelfs met uw buurman of een vriend. Hou er rekening mee dat die band toch anders is dan die tussen ouders en kinderen. Overigens heeft het geen zin de ‘familiebankconstructie’ uit te voeren met huisgenoten: het belastingvoordeel gaat dan niet op.

Onbelaste rente
Als het gaat om een box 1-lening, is het voordelig om te kiezen voor een zo hoog mogelijke rente. De rente die u ontvangt is onbelast, uw kind kan de rente gewoon aftrekken. Dat wil zeggen: binnen zekere grenzen. Als u uw kind, laten we zeggen, 25 procent rente in rekening zou brengen, grijpt de fiscus in en wordt een deel van de rente beschouwd als schenking.
Fiscaal gezien moet u een marktconforme rente overeenkomen, waarbij u een marge heeft van een kwart, omhoog of omlaag. Als marktconforme rente gelden de gangbare hypotheekrentetarieven plus of min een kwart. Bij de huidige hypotheektarieven van rond de 5,6 procent voor tien jaar vast kunt u dus (5,6 x 1,25 =) 7 procent rente in rekening brengen. Dat is in elk geval aanzienlijk meer dan u elders voor uw spaargeld krijgt. Voor de heffing in box 3 maakt het niets uit: of u het geld nu op de bank heeft staan of aan uw kind leent, u moet er in beide gevallen 1,2 procent vermogensrendementsheffing over betalen.

Aftrekbaar
Als uw kind het geld gebruikt voor aankoop, onderhoud of verbouwing van zijn eigen woning, kan hij of zij de aan u betaalde rente aftrekken. Het maakt niet uit of u de lening verstrekt met of zonder hypothecaire zekerheid. Uiteraard wilt u uw kind niet het vel over de oren halen, toch is het fiscaal gezien slimmer om de maximale rente te vragen. Voor de ontvanger is de hoogte van de rente fiscaal irrelevant, terwijl de extra rentecomponent voor de betaler een extra fiscaal voordeel oplevert (zie ook het kader ‘Het familievoordeel’). Door de renteaftrek krijgt uw kind een deel, zeg 42 procent, van de rentelasten terug. Ter compensatie van de hogere rentelasten zou u uw kind bijvoorbeeld voor een verjaardag, met kerst of voor een andere gelegenheid een leuk bedragje kunnen schenken met gebruikmaking van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling (5.030 euro, bedrag 2011). Deze schenking staat geheel los van de lening.

LET OP: Het is van belang dat alle rente daadwerkelijk wordt betaald. Niet-betaalde rente is namelijk niet aftrekbaar.

TIP: Gebruik onze modelovereenkomst eigenwoninglening (www.fiscalert.nl > huis & hypotheek > downloads), vul deze in en registreer ’m bij de Belastingdienst. Dit doet u door het document op te sturen naar uw belastingkantoor onder vermelding van ‘ter registratie’.

Meer lezen? Ga naar fiscalert.nl of word abonnee!

Eerder geplaatste artikelen

Stiekem een gesprek opnemen, mag dat?
In dit mobiele tijdperk is het tegenwoordig heel makkelijk om met een mobiele telefoon stiekem gesprekken op te nemen. Moeilijke gesprekken met klanten of collega’s bijvoorbeeld. Of een function...
Lees meer...
Is jouw LinkedIn-profiel bijgewerkt?
Of je nu als ondernemer of als werknemer gebruikmaakt van LinkedIn, voor beide geldt dat het belangrijk is om je profiel up-to-date te houden en actief te blijven, ook als je niet direct op zoek bent ...
Lees meer...
Ons brein zit verandering in de weg
Hebben jullie ook op de laatste heidag afgesproken een aantal dingen echt anders te gaan doen? In de interne communicatie, samenwerking of processen? Of in de relatie met jullie klanten? En kwam daar ...
Lees meer...
Hier klikken