fiscalistenonline.nl: Snellezen: Lezen met een wijzer
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Snellezen: Lezen met een wijzer

De komende tijd willen we aandacht besteden aan snellezen. Deze week het eerste deel. Word je moedeloos van de stapel literatuur die dagelijks op je ligt te wachten? Of zie je een berg leeswerk met een bang hart tegemoet omdat je eigenlijk een beetje te laat begonnen bent?

Vergeet dat paniekerige gevoel dat je het allemaal niet gelezen krijgt! Door de toepassing van enkele eenvoudige technieken kan je in een mum van tijd je leessnelheid verdubbelen, verdrie- of zelfs verviervoudigen. En dat zonder in te boeten aan het begrip van de tekst. Want het blijft natuurlijk wel de bedoeling dat je weet wat je leest.
Voordat je jezelf snel naar je stapel literatuur haast, lees eerst ons dossier vol handige tips. Je leesleven zal daarna nooit meer hetzelfde zijn...

Snellezen / Leessnelheid
De leessnelheid wordt uitgedrukt in het aantal woorden per minuut (wpm) en is het resultaat van het quotiënt van het aantal woorden uit een tekst en de tijd die nodig was om die tekst te lezen:
Formule voor leessnelheid:
wpm = aantal woorden / tijd

De gemiddelde leessnelheid van een volwassene schommelt tussen de 200 à 240 woorden per minuut. Die snelheid verschilt amper van de leessnelheid die gehanteerd wordt in de lagere en middelbare school.
Heel opvallend in onderstaande tabel is dat studenten uit het hoger onderwijs en verder er blijkbaar wel in slagen om hun leessnelheid op te drijven. Dat heeft niet zozeer met hun intelligentie te maken als wel met de druk en de motivatie om veel stof op korte tijd te moeten verwerken.
Eenmaal afgestudeerd valt bij de meesten die druk weg met als gevolg dat hun leesniveau daalt tot het beginniveau.

Opleidingsniveau

Snelheid

Basisschool

200 wpm

Middelbare school

250 wpm

Hoger Onderwijs

325 wpm

Vervolgstudie

400 wpm

Volwassene

200 wpm

Met enkele eenvoudige technieken en wat oefening kan je gemakkelijk het niveau van 400 wpm weer bereiken én volhouden. Deze week: Lezen met een wijzer.

Snellezen / Lezen met een wijzer
Wanneer een kind begint te lezen zet het haast automatisch zijn of haar vingertje op de tekst. Meestal duurt dit niet lang want de leerkracht zal het onmiddellijk ontmoedigen omdat het zogezegd het lezen vertraagt.
Bovendien wordt het volgen van de tekst met een wijzer meewarig bekeken: volwassen die de techniek toepassen worden haast vanzelfsprekend als 'minder intelligent' beschouwd.
Niettemin gaan ogen meer ontspannen en efficiënter te werk wanneer ze een leidraad kunnen volgen.
Bedenk ook dat je in veel gevallen automatisch je vinger of schrijfgerei gebruikt om je te helpen. Dit is het geval wanneer je bijvoorbeeld een nummer opzoekt in een telefoongids, een reeks getallen optelt of jezelf concentreert op iets wat je wilt gaan opschrijven.

Is het dan niet vreemd dat je precies bij het lezen, te midden van al die bladzijden dansende lettertjes, geen hulpmiddel gebruikt?
Wie sneller wil lezen haalt alleen maar voordeel uit het gebruik van een begeleidend hulpmiddel. Pen of een potlood zijn ideale tools. Je kan ook je vinger gebruiken maar doe dat maar beter niet aangezien je hand het overzicht op de tekst zal wegnemen.

Je kan jezelf extra stimuleren door af en toe je pen of potlood sneller vooruit te bewegen dan je gewend
bent. Op die manier spoor je jezelf aan om nog sneller te lezen.

Bron

Eerder geplaatste artikelen

E-mail lawine kost jaarlijks 10.000.000.000 euro
Fascinerend, iets anders kun je niet zeggen over het onderzoek van meereffect, het bedrijf van Taco Oosterkamp dat mensen inspireert om slimmer te werken. Als we beter leren om te gaan met de berg mai...
Lees meer...
Verzamelen: een stap in Getting Things Done
Sommige mensen beginnen met Getting Things Done en merken dat ze hun hoofd nog steeds niet helemaal leeg hebben. Het kan verleidelijk zijn om toch nog dingen te onthouden. Kleine toezeggingen bijvoorb...
Lees meer...
Tijd
Sommigen van ons zouden een moord doen voor een paar uur meer op een dag, dan die karige 24 die we toebedeeld krijgen. En stiekem weten we ook allemaal dat het niets op zou lossen en dat dagen van mee...
Lees meer...
Hier klikken