fiscalistenonline.nl: Heb je al een TADAAA lijst?
Lees voor het aanmelden de voorwaarden.

Heb je al een TADAAA lijst?

Dat briljante boek van David Allen heet niet voor niets: “Getting things done“. En zoals ik leerde van iemand die een stuk of 19 boeken op zijn naam heeft staan: “To get something done, you’ve got to do it.”

Eén van de leuke dingen aan het moderne leven vind ik, dat je in betrekkelijk weinig tijd veel verschillende dingen kunt doen. Met een paar emailtjes hou je de voorbereiding voor een conferentie op de rit, tussendoor bel je iemand om de printer te komen repareren, je krabbelt een paar aantekeningen voor een rapport wat je vrijdag moet inleveren en zo gaat het de hele dag door.

Maar wat huismoeders al jaren weten, zijn kenniswerkers nu ook aan het ontdekken. Als je teveel verschillende dingen doet in te weinig tijd, kun je zomaar het gevoel krijgen, dat er helemaal níets uit je vingers is gekomen.

En daarom is een TADAAA lijst zo lekker.

Lekker strepen
Wees eerlijk: het is toch verschrikkelijk lekker om iets af te strepen van een lijst met klusjes? Gewoon met een zwarte viltstift een dikke, vette streep zetten. Over het meereffect van fysieke handelingen op je psyche gesproken…


Sommige mensen vinden dat strepen zo’n lekker gevoel, dat ze klusjes op de lijst zetten, nádat ze al klaar zijn. Alleen maar om ze gelijk weer weg te kunnen strepen!

Voldoening hebben in je werk is belangrijk. Als je kenniswerker bent, zul je voor een groot deel je eigen tijd moeten indelen, maar dan is het belangrijk om ook na te denken over hoe je jezelf gemotiveerd houdt. Hoe betrek je je hart bij je werk? Jezelf confronteren met hoeveel je eigenlijk hebt gedaan doet wonderen voor je eigen voldoening over die dag.

Hoe doe je dat?
Tja, het maakt eigenlijk niet uit hoe je TADAAA lijst eruit ziet.

  • Pak een vel papier en schrijf in de loop van de dag alles op wat je doet.
  • Maak in Outlook een filter voor je Next Actions lijst waar alleen de afgewerkte taken in komen te staan. Liefst gegroepeerd op datum, zodat je makkelijk kunt zien dat je vandaag 19 acties hebt afgestreept en gisteren 34.
  • Houd een logboek bij. Maak gewoon een apart Word document waar je voor een bepaald project elke dag aantekeningen in schrijft over wat je hebt gedaan, hoe het gaat, hoe je je voelt.
  • Of schrijf een logboek voor je hele leven. Ik schrijf de afgelopen jaren in de loop van de maanden steeds kleine stukjes. Alles bij elkaar is het wel een ordner vol per jaar. En dat is ideaal om je gedachten te ordenen en bewuster en met meer aandacht te leven. Daarvoor hoef ik m’n logboek eigenlijk niet eens terug te lezen, hoewel dat ook leuk is. Maar het opschrijven op zich helpt al heel veel.
  • Spreek voor elke actie die je afrondt een berichtje in op je voicerecorder, of je Palm, of je mobiele telefoon. Dat is minder handig om in één keer te kunnen overzien, maar als je geen zin hebt om te schrijven doe je in ieder geval iets.
  • Wees creatief en verzin iets…
Op internet
De engineers van 37signals bouwen mooie Internet software.
Onder andere deze TADAAA lijst, die je online kunt gebruiken:


Feestje!
En vier af en toe eens een feestje over iets wat je hebt afgerond. Sta even stil bij wat je doet en wat je hebt gedaan.


Het heet niet voor niets een TADAAAA lijst!
Denk er trompetten bij, vioolmuziek. Applaus.

Bron

Eerder geplaatste artikelen

E-mail lawine kost jaarlijks 10.000.000.000 euro
Fascinerend, iets anders kun je niet zeggen over het onderzoek van meereffect, het bedrijf van Taco Oosterkamp dat mensen inspireert om slimmer te werken. Als we beter leren om te gaan met de berg mai...
Lees meer...
Verzamelen: een stap in Getting Things Done
Sommige mensen beginnen met Getting Things Done en merken dat ze hun hoofd nog steeds niet helemaal leeg hebben. Het kan verleidelijk zijn om toch nog dingen te onthouden. Kleine toezeggingen bijvoorb...
Lees meer...
Tijd
Sommigen van ons zouden een moord doen voor een paar uur meer op een dag, dan die karige 24 die we toebedeeld krijgen. En stiekem weten we ook allemaal dat het niets op zou lossen en dat dagen van mee...
Lees meer...
Hier klikken